зехтин
Uncategorized

3ащо да изхвърлиш зехтина от своята диета

Всеки е чувал колко полезен е зехтина, а продукти като екстра-върджин зехтин и кокосовото масло са придобили почти култов статут сред привържениците на „здравословното хранене“. Дали ще си веган, вегетарианец, или се храниш с месо, почти всеки слага зехтин или някаква друга рафинирана мазнина в храната си.

Това обаче не означава, че това действително е полезно или необходимо. За съжаление, без значение дали използваш слънчогледово олио, зехтин или кокосово масло, резултатът от това е почти идентичен… и той няма да ти хареса.

В трите видео клипа, които можете да изгледаш тук, ще разбереш защо зехтина (и всяко друго олио) не е полезна храна, защо причинява запушване на кръвоносните съдове, увеличава риска от диабет и омазнява кръвта.

1. Истината за зехтина – д-р Джеф Новик

В своето 90-минутно DVD „From Oil to Nuts“, д-р Джеф Новик обяснява защо вече не се храни в ресторанти и защо постоянно сме бомбардирани с нова и противоречива информация относно мазнините, маслата, ядките и семената. В този откъс, който се фокусира върху фактите за зехтина, д-р Новик с шеговит тон ни отваря очите за заблудите, които много от нас са имали към маслиновото олио. Във видеото ще разбереш защо, от научна и практична гледна точка, има по-голям смисъл някой да прибави сладолед в салатата си, отколкото зехтин.

2. Зехтинът не е полезен – д-р Майкъл Клапър

В това видео, д-р Майкъл Клапър, също като своя колега по-горе, ще ни разкаже защо зехтина не е нито здравословна храна, нито ще ти помогне да свалиш килограми. Докторът не пропуска да покаже и резултати от проучвания, свързани с т.нар. Средиземноморска диета и защо тя е полезна въпреки зехтина, а не заради него. Както може би се досещаш, плодовете и зеленчуците в нечия диета водят до благоприятни резултати върху здравето и теглото, а не дали ще сложиш зехтин или друга мазнина в яденето си.

3. Олиото: Убиецът на веганите – Mic. the Vegan

Тук любимият ми веган влогър, Mic. the Vegan, също обяснява защо олиото, зехтина и маслата не са полезни нито за веганите, нито за който и да било. Всички знаем, че рафинираната захар не е здравословна храна, но няма да видим някой на диета да изсипва шепи бяла захар върху своята салата или вечеря.

Защо обаче всички слагат зехтин или олио, когато мазнините от бутилка също представляват празни калории и имат дори два пъти повече калории от захарта (2 лъжици зехтин са 240 калории чиста мазнина)?

Какви са рисковете от ежедневната консумация на олио и зехтин, какъв е прага на лош холестерол и какъв е той при веганите и вегетарианците? Как можем да подобрим функцията на кръвоносната си система и да се храним здравословно на веган диета? Силно препоръчвам това видео на Майк.

Вярвам, че веганството е преди всичко състрадание и етично отношение към животните, така че не е проблем да си веган и да се храниш с каквато си искаш растителна храна.

Заключение

Зехтинът и олиото определено са веган храни, това обаче не ги прави автоматично здравословни. Затова нека направим крачка напред и ядем колкото се може повече цели растителни храни.

Целите храни са плодове, зеленчуците, зърнените и бобовите култури, както и чудесната алтернатива на извлечените мазнини са целите мазнини — авокадото, ядките и семената. Те идват в тяхна собствена, натурална опаковка с пълен комплект от хранителни вещества вътре в тях.

Рафинираните продукти са всички масла, захар и сол, както и всички пакетирани храни, които съдържат в себе си някое от тях и техните производни. Разбира се, не е нужно да следваме 100% диета от цели храни, но колкото повече се придържаме към тях, толкова по-добре ще се чувстваме занапред.

Затова, грижете се за себе си и изхвърлете зехтина и олиото от диетата си, те не са ви нужни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.