bullshit-detector
Начин на живот

5 подвеждащи заглавия от медиите, на които трябва да спреш да вярваш

Едва ли е тайна за някого, че интернет е пълен с невярна и често съзнателно манипулативна информация. За съжаление огромна част от линковете, които ще видите в своя фейсбук фийд и са от на пръв поглед легитимни сайтове, на практика се оказват само стръв за наивници (англ. „clickbait“ – стръв за кликове към статията), разчитайки на неверни факти и сензационно звучащи заглавия.

Ще дам пример само с 5 подобни статии, които пряко или косвено са свързани с веганизма, вегетарианството и правата на животните. Всички те се препечатват периодично на множество места в интернет, включително и в големите новинарски сайтове в България.

1. „Световната здравна организация (СЗО) включи вегетарианството в списъка на психичните разстройства“

Answer-BVS

Истина: Въпреки че Организацията по прехрана и земеделие към ООН призовава хората да се хранят с по-малко месо, след като нейните експерти изчислиха, че промишленото животновъдство е отговорно за повече парникови газове от целия транспорт взет заедно (самолети, автомобили, кораби и пр.), редица новинарски сайтове периодично гръмват със скандалната (и абсолютно фалшива) новина, че СЗО е обявило суровоядството, вегетарианството или веганството за психични заболявания.

Стигна се до там, че Българско вегетарианско общество се свързва със СЗО, които естествено опровергаха „новината“. По-голямата част от медиите, които публикуваха фалшивата и обидна за вегетарианците и веганите новина обаче не се извиниха и не премахнаха материала, който продължава да циркулира из онлайн пространството.

2. „Коста Рика затваря зоологическите си градини и освобождава всички животни“

costa-rica-zoos

Истина: Друга история, която периодично се публикува като „новина“ от 2013 г. насам е тази, че правителството на Коста Рика е решило да затвори всичките си зоологически градини и да освободи всички животни от тях, каквото и да значи това. Наистина, през 2013 г. правителството на Коста Рика е имало желание да затвори двете си най-големи зоологически градини (не всички) и тези животни да бъдат спасени от неправителствени и самофинансирани приюти за животни.

Двете зоологически градини е трябвало да бъдат затворени през май 2014 г., това обаче не се е случило. Зоопарковете са завели съдебно дело, което са спечелили и са получили правото на стопанисване на своите зоологически градини за още 10 години. Така че в момента Коста Рика не е затворила нито една зоологическа градина и животните продължават да живеят в същите условия.

3. „Народът Хунза, най-големите дълголетници“

hunza-butcher

Истина: През 1955 г. Джеръм Родейл пише книгата „Здравите хунзи“ (Healthy Hunzas), в която разказва историята на древното пакистанско племе Хунза (наричани още Бурушо и Келеши), приписвайки им свръхчовешки качества и дълголетие. В книгата си Родейл твърди, че хунзите живеят в крепко здраве до 145-годишна възраст благодарение на стриктната си вегетарианска диета от плодове, кайсиеви ядки и зърнени храни.

За съжаление обаче подобни твърдения не се базират на никакви научни факти и хунзите не само, че не са вегетарианци, но и страдат от всички модерни болести. Средната им продължителност на живот не е по-дълга от тази на останалите пакистански племена, което значи не повече от 53 години, заради честите случаи на малария и дизентерия. Митовете за тяхната диета и дълголетие обаче продължават да продават.

4. „Не си струваше, признава 103-годишен вегетарианец“

103-year-old-vegetarian

Истина: Най-смешната и абсурдна от всички тези новини е тази за 103-годишния вегетарианец, който се отказал от вегетарианството и заявил, че „не си заслужавало“. Забавната новина, която беше споделена от сериозни новинарски сайтове у нас, всъщност идва от британския сайт „The Daily Mash“, който публикува сатирични истории плод на въображението на своите автори. Сайтът е нещо като британската версия на нашите НеНовините и Бъзикилийкс.

Разбира се, навсякъде има хора, които вярват на всичко написано в интернет и се връзват на сайтове, които дори не крият, че се бъзикат и всичко публикувано при тях е сатира.

5. „Ще могат ли веганите да преглътнат истината за киноата?“

quinoa-farmers-bolivia

Истина: Друга статия, която набра огромна популярност не идва от някакъв неизвестен източник или сатиричен сайт, а от статия в „Гардиън“, където журналистката Джоана Блитман обвинява веганите за мизерията на боливийските фермери, които всъщност са станали жертва на свободния пазар и цялата икономическа система. Мими Бекхечи написа чудесен отговор на провокативната статия в „Гардиън“, който обаче изобщо не придоби същата популярност и не беше преведен на български от новинарските сайтове, които обвиниха веганите за бедността в Боливия.

Всъщност да кажеш, че само веганите се хранят с киноа е все едно да си мислиш, че само веганите ядат банани. Неведнъж съм влизал в ресторанти, където единствените ястия с киноа са такива, които не са вегански — киноа с пилешко месо, салата с киноа и сирене, киноа с някакъв млечен сос. Киноата е просто модерен и скъп продукт, който се купува от хора, които могат да си го позволят. Без значение дали са вегани или не.

Бананите, кафето, какаото, киноата, тютюна, памука и др. са земеделски култури, които в много случаи се произвеждат на цената на експлоатация на хора и околната среда. Проблемът обаче не е в това дали си веган или не, а в несправедливата система на неолибералния капитализъм и твоя избор докъде разпростираш веганизма в ежеднения си живот. Веганството не е бойкот на този или онзи продукт, а етика за освобождение на животните.

Заключение

Както виждаме, някои от историите са изключително негативно настроени към вегетарианците и веганите, докато други са прекалено наивни в своето желание да споделят позитивни примери и новини. За съжаление, Коста Рика не е затворила и едва ли скоро ще затворите своите зоопаркове, но пък няма и капка истина в това, че СЗО смята вегетарианците за луди.

Нямам нищо против ню ейдж сайтове като „True Activist“, „Collective Consciousness“ или „Higher Perspective“, които могат да ни изпълват с оптимизъм, да ни накарат да се чувстваме добре и да осъзнаем някакви важни неща за живота и света, но пък директно изтривам всеки фейсбук приятел, който е споделил нещо от „Bultimes“, „Брадва“, „Секира“ и други онлайн фекалии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.