Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

За нас

veganholistic512

Само до преди няколко години веган беше почти непозната дума у нас, но благодарение на стремежа на все повече хора към по-добро разбиране на света, от състрадание към животните, желание за по-здравословен начин на живот, духовно развитие, просто от любопитство или от някакви неясни вътрешни подбуди, думата веган започна да придобива все по-голяма популярност и вече може да се види и чуе на много места — от опаковките и етикетите на стоки в магазина, до медиите и разговорите между хората.

В големите градове отвориха веган ресторанти, а в интернет се появяват все повече блогове, сайтове и групи в социалните мрежи, които да информират, свързват и насочват веганите за нещата, които ги интересуват.

Ние сме едни такива ентусиасти, които искат да ти покажат как веганството има силата да трансформира твоя живот. Направи по-здравословни и етични избори, създай позитивни и дълготрайни навици отвътре и навън — ние сме тук да ти помогнем с информация, която обхваща пътя към по-осъзнат и етичен живот.

Информацията на veganholistic.com е предназначена само с информативна и образователна цел. Всяко твърдение направено на сайта няма за цел да поставя диагноза или лечение на каквото и да е заболяване. Преди да започнете каквото и да е действие за лечение на някакво заболяване или състояние, моля, консултирайте се със специалист.

Защо холистичен веган?

Въпреки популярността на думата веган, все още представата на много хора за това какво значи веган е свързана с вегетарианството — веган диета, екстремна форма на вегетарианството, „хора, които не консумират дори мляко и яйца” и т. н.  Според нас всички тези определения са непълни и свеждащи веганизма единствено до начин на хранене, индивидуално здраве или някакъв модерен начин на живот.

Докато фокусът на веганизма като форма на вегетарианство е върху индивидуалния потребителски избор – ние решихме да сменим гледната точка и да наречем нашия сайт Vegan Holistic. Според нас да бъдеш веган холистик означава да виждаш взаимовръзките между нещата в света по един много по-цялостен начин. Докато повечето хора – тези, които свеждат веганизма до личен потребителски избор, – не осъзнават по-дълбоко причината и следствието, то нашата цел е да вникваме в корените, процесите, разклоненията, взаимоотношенията, динамиката, цялостта, единството и сложността на “проблемите”.

Думата цялост (холизъм) е свързана с корена на думата здраве – цяр, изцеление (на английски – holism от whole-ness (цялост), heal (лекувам), holy (свещен или цял/единен с бога/вселената). Да бъдеш здрав, буквално означава да бъдеш цял, цялостен, пълен… да излекуваш, означава да възвърнеш цялостта.

Нашето възприятие за цялостта и здравето не е просто липсата на болести, а завършеност (цялост) като човешки индивиди (етична отговорност и излекуване на раните от жестокостите към животните и ограбването на планетата). Това е чувство на принадлежност към другите и към цялото.

Здравето е нашата цялост със света и намирането на нашето място редом с всички останали. Задавайки си въпроси за нашето място в света и загърбвайки предразсъдъците и закостенелите форми на мислене, ние възвръщаме своята връзка с природата, с нашите близки и далечни човешки общности и с другите животински видове, които също са част от нашия свят и глобална био-общност.

Веганството като ненасилствена комуникация

Да бъдеш веган означава също да водиш ненасилствена комуникация с другите животински видове. Когато животните биват убивани за тяхното месо или техните тела биват експлоатирани за нещо в наш интерес, това е не просто насилствена комуникация и нарушена цялост, но и прекъсване на комуникацията между човека и другите видове.

Когато животните биват държани в плен и експлоатирани, за да произвеждат нещо за нас, те започват да се съпротивляват, изпитват болка и губят своята свобода. Ставайки вегани, ние подаваме ръка на животните, вслушваме се в техните гласове и желания, за нас те стават някой, а не нещо. Те стават други индивиди, а не продукти за нашата социална и икономическа система.

Нека сменим парадигмата и спрем да говорим за вегетарианството/веганството като за „личен избор” и нещо касаещо единствено индивида, изолиран от останалия свят чрез неговите индивидуални потребителски избори. Нека спрем с фанатичния индивидуализъм, който ни носи илюзията, че всеки човек може да бъде здрав и щастлив в абсолютно дезинтегрирано семейство или общност, репресивна социална среда и отровена екосистема.

Сменяйки парадигмата, здравето започва да означава свързване на парчетата и възвръщане на цялостта, а здравословната веган диета ни дава не просто по-добра защита от болести, а също социална и екологична отговорност, солидарност, състрадание и емпатия към по-слабите и онеправданите. Вместо повече веган продукти в магазините и повече вегетариански/вегански ресторанти, се нуждаем от повече солидарност и устойчиво развитие, излекувайки раните на планетата. Вместо вменяване на вина и морализиране на другите, нека се учим взаимно на носене на ежедневна отговорност за нашите мисли и действия, които да са в полза на общото здраве и щастие.

Вместо да гледаме на животните като на наша частна собственост или жертви, да погледнем на тях като на съзнателни участници в играта на живота. Вместо да гледаме на храната като продукт и стока, да я видим като лекарство, което ни е дадено директно от природата, за да ни дава жизнена сила да бъдем активни участници в собствените си животи. Вместо формализирано и причинно-следствено мислене, да започнем да мислим системно и холистично, или както се пее в древния епос  „Бхагавадгита”, в мъдрост живеят онези, които виждат себе си във всичко и всичко в себе си.

Нека този сайт бъде стъпка към смяната на парадигмата!

Горе