сурови-зеленчуци
Здраве

Дали растителната храна превъзхожда животинската?

Какво ще сложим на масата отдавна не е просто въпрос на личен избор, нашите хранителни избори и навици са се превърнали в проблеми с огромни индивидуални, социални, екологични и дори цивилизационни последствия. Днес повече от всякога храната е нещо, което може да има последици на живот и смърт; не само за нас, но и за много други видове.

Колкото повече хората започват да разбират важността на храната и нейната връзка с физическото, менталното и духовното здраве, толкова повече ролята на вегетарианството се засилва, а веганството разширява тази връзка до социална, екологична и етична отговорност; част от нашата лична и колективна отговорност към хората, природата и другите животински видове.

Колкото повече официалната наука разбира нови детайли и факти за болестите и процесите по тяхното развитие, толкова по-ясен за всички става факта, че видът храна, особено мазнината и в частност наситената животинска мазнина, играе ключова роля не само в развитието на сърдечносъдови проблеми и е предпоставка за инфаркт, рак и редица заболявания, но и значително изменя хормоналните процеси и имунната система на организма, някои изследвания посочват животинските мазнини като дори потенциален причинител на дефекти в нашето ДНК, които могат да се отразят на следващите поколения.

Имайки предвид, че всички процеси в нашия организъм не функционират в изолация, а по-скоро като част от една много сложна, взаимозависима, синергетична система, можем да си представим колко трудоемко и бавно е да бъдат направени категорични заключения. Въпреки това, от представените до момента изследвания се открояват ясни тенденции.

Без съмнение типът храна, която консумираме се отразява директно върху нашето здраве. Под здраве обаче не бива да имаме предвид само отсъствие на болести, а нашето благополучие на всички нива на нашата идентичност — физическа, емоционална, интелектуална, дори духовна и колективна, като част от обществото. Тези неща все още остават неразбрани за много хора. Толкова много време сме изгубили в спорове за и против, но преимуществата от растителната диета вече успяха сериозно да наклонят везната.

Вече има тонове достъпна информация за мазнините – наситени мазнини, транс-мазнини, полиненаситени и мононенаситени мазнини, HDL, LDL, Омега-6, Омега-3…

Информацията я има, въпреки че бива интерпретирана по различни начини. Критичното мислене изисква да бъдат разгледани и обсъдени различните гледни точки, но с всеки изминал ден се убеждавам, че колкото и научни изследвания, екологични доклади за състоянието на планетата, морално-етични кодекси, духовни учения или чисто практични битови ситуации да разгледам, всички те водят в една и съща посока — преимуществата на растителната диета и пълното превъзходство на Растителното царство в осигуряването на оптимално функциониране за нашето тяло и предпазването ни от болести.

С това се разширяват и нашите знания за химичните реакции, чрез които растенията ни поддържат здрави и силни. Начинът, по който самите растения са устроени и взаимодействат в природата може да ни каже много неща за нас самите и да ни помогне в изграждането на нашите собствени хранителни навици и начин на живот.

rastitelna-hrana

Нека направим проста сметка…

Не е нужно да имаш медицинска диплома или да си експерт по здравословно хранене, за да вземеш под внимание тези няколко очевидни факта за растителните храни:

 • В нито една растителна храна не се съдържа холестерол.
 • В растителните храни се съдържат преди всичко ненаситени мазнини.
 • В растителните храни се съдържат малки количества мазнини, с изключение на ядките и семената.
 • В нито една растителна храна не се съдържа чиста мазнина без фибри, множество витамини и минерали.
 • В нито една растителна храна не се съдържа чист протеин без фибри, множество витамини и минерали.
 • В растителните храни обикновено се съдържат въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали и вода в определено съотношение, вместо концентрация на един единствен елемент.
 • Растителната храна може да бъде наш основен източник на енергия, а дивите растения и билките ни дават огромно разнообразие от витамини и минерали, защитаващи имунната система и предпазващи от болести.

Сравнете това с животинските продукти:

 • Месото, яйцата и млечните продукти съдържат холестерол.
 • Всички тези храни съдържат наситени мазнини.
 • Заради комбинацията от холестерол и наситени мазнини всички тези храни запушват коронарните артерии и увеличават риска от инфаркт.
 • Във всеки грам животинска храна се съдържа повече холестерол и наситени мазнини, отколкото ненаситени мазнини от грам растителна храна.
 • Мазнините в животинските храни идват без фибри.
 • Протеините в животинските храни идват без фибри.
 • Животинските храни снабдяват човек само с няколко определени елемента, които са концентрирани в много големи дози.
 • Месото не ни дава почти никакви въглехидрати, които са основното гориво за човешките клетки.
 • Животинските храни не предлагат особено голямо разнообразие от витамини и минерали, защитаващи имунната система.

Следващите няколко факта могат да бъдат проверени много лесно:

 • Нашите тела не се нуждаят от холестерол и наситени мазнини.
 • Основното гориво за тялото ни са въглехидратите.
 • Приемът на твърде много протеини и мазнини води до хормонален дисбаланс и може да доведе до редица здравословни проблеми.
 • Приемът на твърде много протеини и мазнини води до преждевременно съзряване, което е фактор и в ускоряване на стареенето.
 • Животните биват хранени с фуражни смеси от генномодифицирани култури и се инжектират с хормони на растежа, антибиотици и лекарства, които после хората приемат чрез месото и животинските продукти.

plantfoods

Запознавайки се с основните неща за растителната храна, как и откъде да си набавяме достатъчно въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали задачата да живеем здравословно започва да не изглежда толкова трудна. Знаейки как да комбинираме четирите основни хранителни групи — плодове, зърнени, бобови и зеленчуци, ще започнем да живеем значително по-добре, без да е необходимо да броим калории, да следим теглото си или да харчим пари за добавки и лекарства. Нашите умове ще станат по-ясни, отношението ни към света по-позитивно и изобщо няма да имаме желание да консумираме все по-скъпите, рафинирани, префабрикувани в лъскави опаковки храни (вегански или не), които имат все по-малка хранителна стойност.

Лошата новина е, че все повече животни страдат и биват физически унищожени в кланици и промишлени ферми. Все повече дъждовни гори и плодородни местности биват изсечени или унищожени, за да бъдат превърнати в пасища или фуражни ниви за животните в промишлените ферми. Все повече вода и невъзобновяеми природни ресурси биват използвани за поддържане на инфраструктурата на кланиците и фермите, за произвеждане, опаковане, транспортиране и съхранение на животински продукти или на абсолютно ненужни и без почти никаква хранителна стойност рафинирани и пакетирани вегански храни…

Добрата новина е, че не е нужно да следваме някакви сложни правила и инструкции, за да бъдем здрави и използваме храната като лекарство. Основните принципи са само няколко. Яжте по-малко мазнини, повече плодове, зърнени, зеленчуци и бобови (иначе казано, яжте основно комплексни въглехидрати от цели растителни храни, значително намалете приема на мазнини и протеини, изключвайки тези от животински източници), пийте много вода, не давайте никаква власт на алкохола, никотина и кофеина над живота ви, движете се и спортувайте повече, наспивайте се добре, имайте здраво сърце, за да промените света…

Правилното комбиниране на целите растителни храни — плодове, зърнени, бобови и зеленчуци, плюс умерена консумация на протеини и мазнини от ядки и семена, както и основни знания за витамините и минералите от билки, зеленолистни растения, кълнове и водорасли, е ключът към здравословния и позитивен живот. Овладявайки силата на веган джедая ще можем да станем по-ефективни революционери по пътя на пълното освобождение — започвайки от себе си и носейки посланието и преките действия за пълната свобода на хората, животните и планетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.