Фитнес до живот: Историята на Джим Морис

jim-morris-vegan
Джим Морис е атлет с невероятна кариера. На 78-годишна възраст той продължава да се занимава с бодибилдинг и фитнес, като популяризира веганството и здравословния начин на живот.

През 1966 Джим започва да се състезава на културисткия подиум, ставайки Мистър Ню Йорк Сити. Още същата година Джим Морис печели и първата си национална титла, а през 1967 завоюва Мистър Източно крайбрежие. През 1969 се мести в Лос Анджелис и печели редица призове от най-големите състезания в бодибилдинг индустрията. През 1973 г. печели Мистър Америка с рекордната разлика от 30 точки, зашеметителен рекорд, който все още не може да бъде подобрен. Той също така е най-старият победител в историята на състезанието със своите 37 години, първият чернокож победител в историята и първият открит хомосексуален победител.

Въпреки всички тези победи обаче, Джим Морис остава в сянката на редица други големи имена в спорта и си навлича много негативни коментари в пресата, която не е благосклонна към чернокожите победители, особено с нескрита хомосексуалност. Но Джим не се отказва от спорта и продължава да постига изключителни резултати. През 1985 г. той се отказва от месото, а през 2000 г. става веган по етични причини. През 2004 Джим се запознава с книгата „Китайското изследване“ на Т. Колин Кембъл, която описва като своята библия на здравословното хранене. От тогава Джим Морис пламенно разпространява здравословното веганско хранене с цели растителни храни – основно плодове и зеленчуци, а не мазнини и протеини.

В краткия документален филм „Фитнес до живот“ ще видите интервюта с Джим Морис на 78-годишна възраст, както и какво казват негови приятели и последователи, сред които и веган бодибилдинг звездата Робърт Чийк, с когото можете да прочетете интервю тук.

Вижте още