natural-hygiene-tree
Здраве

Натуралната хигиена: Как да бъдем здрави без лекарства?

Като за начало, натуралната хигиена не приема идеята, че някой (доктор) или нещо (медикаменти) може да излекува човек. Разбира се, симптомите могат да бъдат потиснати и това може да спасява животи в екстремни ситуации, така че ще е доста глупаво да нападаме модерната медицина, но можем да си позволим да подложим на силна критика предозирането с нейните медикаменти. В натуралната хигиена се вярва, че най-добрият доктор е соматичният инстинкт на нашето собствено тяло, ние просто губим контакт с него, както и вярата си в оздравяването.

Когато са болни, повечето диви животни просто си почиват и гладуват докато не се възстановят. Ние не. Защо?

1) Защото искаме да сме ефективни работници и използваме лекарства, които да потиснат симптомите и да ни направят „годни“ за бачкане по 8 часа на ден, отново.

2) Разделението на труда в пазарната икономика ни кара да се стремим към непрекъснато съревнование и работа, така че няма време за почивка (освен през отпуските и ваканциите, когато харчим много пари в стремеж към кратка релаксация).

Какво е токсемия и как да я избегнем?

Може да се каже, че има само една причина за болестите – токсемия. Това е пренасищането на тялото с токсини, т.е. токсичните субстанции в тялото. Има два типа токсини, ендогенни – такива, които са естествени за нас и карат тялото да функционира нормално; и вторите са екзогенни, идващи отвън – храна, въздух, вода…

В нормални условия нашето тяло има виталността, т.е. жизнената сила да се справи с тези токсини, изхвърляйки ги чрез отделителни органи и потните жлези. Но ако живеем по антибиологичен начин, или започва да ни липсва жизнена сила, тогава инстинктите на нашето тяло попадат в здравна криза, често погрешно наречена болест. Когато сме изтощени се чувстваме слаби, защото жизнената сила може да бъде измерена само когато я изразходим. Но когато същата тази енергия се използва за прочистване на тялото, тогава повече не можем да я използваме за други дейности. Чувстваме се уморени и искаме да си починем или спим. Много често ще искаме да опитаме да потиснем тези чувства на отпадналост, което е голяма грешка, в резултат ще дойдат нови симптоми, такива като болка, течащ нос, главоболия, треска (през която тялото изгаря токсините!) и т.н. … чрез вземане на медикаменти.

Тогава някой приятел или член на семейството ще си помисли, че се нуждаем от енергия и ще ни предложи нещо за ядене, което е също погрешно. Или може би ще изпием някоя енергийна напитка, или нещо пълно с кофеин и много захар, като кафе или шоколад, за да се почувстваме възбудени (което не е прилив на истинската енергия, от която се нуждаем). И какво се случва? Спираме процеса по елиминирането на токсините, което нашето собствено тяло извършва, когато симптомите на тази елиминация свършат, ние си мислим, че сме излекувани. В действителност, нивото на токсини в организма остава твърде високо и тялото трябва да се адаптира към него за да оцелее, но така то увеличава нивото си на токсинна толерантност.

Когато и това ново ниво на толерантност бъде достигнато, ако токсините не бъдат елиминирани, се появява нова здравна криза („болест“). Ако решим да я потиснем отново чрез силни лекарства, тогава следва нов цикъл: нивото на токсемия и нивото на токсинна толерантност отново се покачват и нашата жизнена сила отново се редуцира повече и повече, докато не премине от малка здравна криза в хронично заболяване, което не е нещо повече от продължителна здравна криза. Ние можем да се излекуваме от хроничните болести, но ако продължаваме да атакуваме симптомите, вместо да даваме шанс на тялото си само да свърши работата си по пълното елиминиране на външните токсини, цикълът може да продължи и от хронично заболяване да преминем към дегенеративно заболяване.

Може би веднага ще попитате, ами микробите и болестите предавани по въздушно-капков път и т.н.? Ами, те не е задължително да са наши врагове. Но когато има пренасищане с токсини в тялото, тогава микробите се привличат от него и отиват да се хранят от тези токсини в него. Погледнете какво се случва в гората – болно или отсечено дърво веднага се покрива с гъби и лишеи, които започват да го „оглозгат“, здравите дървета наоколо не показват същите симптоми.

Или друг пример – ако имате мръсна кофа пълна с боклук, веднага ще дойдат мухите, които да накацат и се хранят от сметта. Само измийте и почистете кофата и мухите веднага ще отлетят. Мухите не произвеждат сметта, а просто биват привлечени от нея. Същото е с нас, нека тялото ни бъде чисто и микробите няма да бъдат привлечени от него. И нека оставим имунната си система сама да го прочиства.

Също така не е добре да разчитаме на техники като ходене на масажи, минерални или кални бани, лечебни масажи и т.н. Ако се правят рядко и когато се чувстваме здрави, те могат да бъдат забавни и приятни. Но никога не трябва да се прилагат, когато тялото боледува. Защо? Защото тялото използва своята енергия да се адаптира към нови и стресиращи ситуации на повишена температура или влажност, така отново енергията се пренасочва от елиминиране на токсините към адаптиране към нови условия.

Какво да се прави тогава?

  • Почивка: пълна почивка от психическо, умствено, психологическо, физическо, сексуално натоварване, както тялото, така и сетивата трябва да си починат;
  • Пост и гладуване: храносмилането и отделянето също отнемат много енергия, така че за да не пренасочваме енергията по елиминиране на токсините към храносмилане и отделяне, трябва да се храним само с леки храни, затова най-доброто е пълен пост или лечебно гладуване. Гладуването обаче не е естествения режим за функциониране на тялото, когато сме здрави не бива да гладуваме, а да се храним в обем!

Приемане колкото се може по-малко на източниците на токсини, т.е. неща като:

  • Цигари, алкохол, кафе, чай (зелен и черен, които съдържат кофеин) и други психоактивни вещества;
  • Химически продукти – парфюми, кремове, афтър-шейв лосиони, сапуни, дезодоранти, шампоани;
  • Рафинирани и готвени храни, особено пържени, мазни или затоплени в микровълнова;
  • Кола, лимонада и други подсладени и газирани напитки, дори плодови сокове, ако не сте си ги направили сами и консумирали веднага (заради окисляването).

Най-сериозно внимание трябва да се обърне на храната. Яжте по възможност сурова растителна храна! Когато сготвите храна, молекулярната структура на нещата, които ядете се променя, появяват се нови молекули, които често не могат да се използват и дори не могат да се отделят от тялото, ако нашето тяло не разполага с правилните ензими за това. Ако не можете да минете изцяло на суровоядски режим, поне се опитайте да готвите на пара, вместо да използвате по-деструктивни начини на термична обработка на храната. Яжте колкото се може повече сурови плодове и зеленчуци, по възможност органични.

Редувайте периоди на почивка и сън с такива на упражнения, но без да се претоварвате, особено ако не сте в добра кондиция.

Контактът с природата е важен. Ходете боси или поне се разхождайте сред живата природа. Прекарвайте достатъчно време на слънце, по възможност голи, не в най-големите жеги през деня, разбира се. Къпете се с чиста вода, не плувайте в басейни, заради хлорирането на водата.

Ако се чувствате здрави, можете да си отдадете на парти и да прекалявате с някои неща. Не е лошо да се отдадете на удоволствията от време на време. Просто трябва да отделяте време на тялото си да се възстанови след това. Не бъдете монаси, а живейте по здравословен начин, доколкото можете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.