Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

Веган фъч и курабии без печене

easy-vegan-fudge-and-cookies

Веган рецепти

Веган фъч и курабии без печене

Веган фъч и курабии без печене

Веган фъч и курабии, без печене и без добавени мазнини или захар.

Напоследък все повече се ровя за суровоядски рецепти, в които се използва възможно най-малко мазнина. Това обаче се оказва изключително трудна задача, тъй като на практика голяма част от веганите или суровоядците консумират не по-малко мазнини чрез своята храна от типичната нездравословна диета, която води до редица проблеми.

Десертите пък са онази част от менюто, в която традиционно мазнините достигат до своя триумф, а при суровите такива положението е дори още по-фрапиращо. В рекламираните като здравословни сурови и веган десерти обикновено виждаме безумни количества ядки (кашу, бадеми, орехи, лешници и т.н.), семена и тахани от тях, авокадо, ядкови млека, масла и пр. В голяма част от тези десерти мазнините достигат до над 90% от техните калории.

Мазнината си е мазнина, без значение дали идва от животински продукти, рафинирани масла, студенопресовани нерафинирани масла или от цели продукти като ядки, семена или авокадо. Откъдето и да идва, когато мазнините съставляват двуцифрен процент от общите калории от храната ни, лесно можем да говорим за предпоставка към сериозни проблеми: Запушване на артериалните стени (предпоставка за атеросклероза), повишаване производството на адреналин, за да се стимулира панкреаса да произвежда повече инсулин (предпоставка за диабет), понижаване на способността на червените кръвни телца да пренасят кислород (предпоставка за рак).

Ядките и семената са чудесен и здравословен източник на мазнини и протеини, но не са част от четирите основни веган хранителни групи (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови), затова тяхната консумация трябва да бъде силно ограничена. За мен нито една рецепта, в която основният източник на калории са мазнините не може да бъде смятана за здравословна.

Но стига толкова отклонения, нека да преминем и към рецептите.

Фъчът е типичен американски десерт, който се приготвя от захар, масло и мляко… три съставки, които съм изключил от менюто си. Както и всичко останало в традиционната кухня, той също има стотици различни вегански и суровоядски версии, които могат да се намерят доста лесно. В повечето случаи обаче ще попаднете на рецепти с много ядки, ядкови млека и вегански масла, които отсъстват в моята версия. Тъй като ми се стори скучно да направя само парчета фъч, ще допълня рецептата и с няколко курабии, които следват същата твърда линия без печене, без мазнини и без захар.

Продукти за фъч и курабии (тези от снимките):

  • Кутия пресни фурми
  • 2 с.л. рожково брашно
  • Шепа пукана елда
  • 20г годжи бери
  • 50г сушени черници
  • 50г инка бери

Тестото от фурми и рожковото брашно са нещата, които стоят в основата на почти всички сурови десерти, които приготвям. За да си направите такова тесто сами ви е необходимо някакво количество фурми, които след като им извадите костилките просто мачкате с ръце до получаването на гъсто и лепкаво тесто, а след това овалвате в рожково брашно и донамачквате до получаване на почти същото тесто, но с по-тъмен цвят. Фурмите и рожкова са перфектна комбинация, с която няма да сбъркате.

Ако прекалено много обичате шоколадовия вкус, разбира се можете да добавите и малко какао, но аз лично го избягвам.

След като приготвим тестото от фурми и рожков продължаваме да го мачкаме с ръце, добавяйки някакви по-твърди парченца, които да придадат повече здравина на нашия фъч. В случая аз използвах био пукана елда, която представлява просто разпукана елда: без сол, без мазнина и без добавени продукти. Като алтернатива можем да използваме всякакви дехидратирани зърнени продукти, можете например да натрошите оризовките, които могат да се намерят във всеки диетичен магазин или щанд, както и да експериментирате с още много различни неща, предимно от щандовете за сушени плодове и ядки.

След като омесим добре тестото го оформяме в правоъгълна форма, за да го нарежем на подходящи парчета. „Черешката“, която съм използвал отгоре този път е инка бери, които са ми едни от любимите кисели плодчета. Вместо тях обаче можете да използвате каквито сушени плодове си поискате, според своя вкус и достъпност. Можете и въобще да не използвате сушени плодове в рецептата.

raw-fudge-vegan

След като в случая бях готов с фъча, който сигурно много хора ще се заядат, че няма нищо общо с истинския фъч и не бива да използвам тази дума за нещо, което не е мазно и не съдържа килограми захар и ядки, ще оползотворя останалото тесто, за да му добавя малко годжи бери и сушени черници, така че да се получи още по-вкусна комбинация, която оформям като курабии. Отново можете да експериментирате с всякакви сушени плодове – от стафиди до каквото се сетите. Стафиди и канела обикновено е една добра комбинация.

Можете и изобщо да не използвате сушени плодове, които всъщност не са особено здравословна храна. Дори и да си вземете био сушени плодове или да си ги изсушите сами вкъщи, това са продукти, на които им е премахнато 98% от съдържанието, а именно чистата и естествена за всеки плод вода. За мен обаче те са компромисен вариант, малко по-добър от мазните ядки.

След като сте готови с фъча и курабиите (или каквато форма решите да им придадете), можете да ги оставите за няколко часа в хладилник, където ще се стегнат и придобият по-сладкарски вид.

raw-vegan-cookies

Става веган още в гимназията и от тогава насам се интересува от различни теми, свързани с етиката, правата на животните, опазване на природата и процъфтяването на човешкото здраве с растително хранене. Създател на сайта Vegan Holistic. Обича четенето на научна фантастика, концертите и слушането на непопулярна музика, ходенето по планини, и споделянето на хубава храна и моменти с приятели.

Напиши коментар

Какво мислиш? Сподели статията и напиши коментар.

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Абонирай се  
Уведоми ме

Абонирай се

Получавай известия за нови публикации по имейл.

Реклама

Най-популярни

Горе