veganVSplantbased
Философия и етика

Веган или човек на растителна диета (Plant-Based)?

Забелязвате ли колко популярна стана думата веган и колко много хора преминават на диета от изцяло (или почти само с) растителна храна?

Особено забележимо в медиите, където веганството все повече се приобщава към здравословното хранене и диетите, а в същото време има все по-малко общо с животните и отношението ни към тях.

Много по-вероятно е като веган да те питат дали ядеш глутен или си взимаш водорасли спирулина от био магазините, отколкото за нещо свързано със състраданието към животните или защо смяташ, че експериментите с животни са научно и морално погрешни.

Все повече от т.нар. звезди също преминават към веганското хранене, някои от тях само за малко докато изчистят организма си от токсините или отслабнат с няколко килограма, други за по-продължителен период и поради някакви други причини.

Веганство… или не съвсем?

Това може да бъде голяма крачка напред към веганството и неговата етика, но може да си остане и просто поредната диета и мода. Може да бъде и огромно лицемерие…

beyonce fur coat
Бионсе се появи във веган ресторант с одрана лисица на врата

Спомняте ли си колко медии съобщиха, че Бионсе е станала веган. Това че яде веганска храна обаче не я спира да увеличава колекцията си от кожени палта и обувки, дори да се появи с одрана лисица на врата във вегански ресторант в Ню Йорк. Ето затова да махнеш месото, млякото, яйцата и животинските продукти от диетата си не те прави веган.

Plant-Based: Хранене на растителна основа

В английския език все повече се налага понятието „Plant-based“, което общо взето значи, че се храниш изключително (или почти изцяло) с растителна храна.

Това е начин хората които не искат да си поставят етикета веган да говорят за своята растително-базирана (веганска) диета. Много вегани също в една или друга ситуация използват това понятие, особено когато говорят с хора, които са негативно настроени към думата веган (заради асоциациите ѝ с активизма за животните), но имат позитивно отношение към теб, когато кажеш, че ядеш много плодове и зеленчуци, понеже така си по-здрав и се изчистваш физически и духовно.

В българския език нямаме аналог на „plant-based“, затова много хора се наричат вегани поради липса на друга дума и асоциациите на веганизма единствено с растителното хранене. Имаме думата постно, но тя преди всичко е свързана с религия и духовност, с която не всички искат да се свързват.

Можеш да кажеш „аз съм вегетарианец“, но някой ще си помисли, че ядеш млечни продукти и яйца. За мен, когато някой ми каже „аз съм веган“ си мисля, че смята използването на животни за грешно и не носи кожени дрехи, че не използва тествана върху животни козметика и пр. Доста често обаче това значи само че освен месото и рибата, не ядеш и други животински продукти.

И така, основната разлика е, че растителната (plant-based) диета си остава само начин на хранене и не включва ценностната система за неексплоатация на животните, заради която веганите не носят кожа, продукти тествани върху животни, бойкотират зоологическите градини, цирковете с животни и т.н.

Така че ако се храниш изцяло с растителна храна, не е задължително да се наричаш веган. Тогава си просто човек, който се храни с плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки. Не е нужно винаги да използваш някакъв етикет, за да опишеш начина си на хранене. Може пък и да бъдеш просто вегетарианец, който освен с месо не се храни и с други животински продукти. Причините за това могат да бъдат всякакви.

Ако се наричаш веган обаче, си обвързан с определена ценностна система и етика, която отива отвъд това какво ще сложиш в чинията или в устата си.

Заключение

Да се храниш с растителна храна има много ползи за твоето здраве и начин на живот, но възприемането на веганизма като етика за освобождение на животните от всяка форма на експлоатация и насилие може да доведе до промяна в начина, по който цялото ни общество и човешка цивилизация гледа на другите видове, околната среда и концепцията за живота изобщо.

Защото веганството е състрадание и живот в мир с всички онези съзнателни обитатели на нашата планета, на които до сега сме гледали като добитък и сме им отнемали живота и свободата, използвайки ги за наши цели.

Ако се храните само с растителни храни — моля ви, помислете за животните. Едва тогава ще имате пълните основания да се наричате веган. Думата веган е все още млада в нашия език, дали ще се появи и аналог на термина „plant-based“? Ще видим.

Аз обаче се надявам да има все повече вегани, в пълното значение на думата веган, а не само ограничаващи веганизма до диетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.