lemon-vitamin-c
Здраве

Витамините и нашето здраве

След като преведохме чудесния текст на д-р Крейг Сомърс за ензимите и храненето, сега ви представяме неговото резюме за ролята на витамините в поддържането на нашето здраве и основните жизнени функции на нашия организъм.

Какво представляват витамините?

Витамините са органични субстанции, които в малки количества са жизнено важни за тялото, за да може то да извършва хиляди различни изграждащи и разграждащи функции. Множество научни изследвания са показали, че засиления прием на витамини чрез храната се свързва с крепко здраве, а ниския прием на витамини чрез храната се свързва с болести.

Загубата на витамини

За съжаление, витамините в нашите храни често стават неактивни още преди да имаме възможността да ги консумираме. Енциклопедичният медицински речник Табер, издание 17 (страница 1562) казва следното нещо за загубата на витамини: “…загубата на витаминно съдържание [се случва] в хранителните продукти поради нестабилността на витамина, особено при процесите на оксидация (окисляване) и при термична обработка. Методите за съхраняване на храната за дълго време допълнително засилват загубата на витамини.

Консервирането, посоляването, изсушаването и ферментационните процеси обикновено водят до пълната загуба на витамин C. Търговското консервиране унищожава от 50% до 89% от съдържанието на витамин C, което се съдържа в грах, червен боб, спанак и аспержи. Пастьоризацията, освен при специални начини на нейното постигане, води до загубата на 30% до 60% от витамин C. Заради окисляването, напълно свежия и суров ябълков сок запазва едва 20% до 30% от съдържанието на витамин C в ябълката.

Витамин B1 се губи при смилането на пшеницата в брашно, тъй като обвивката на целите зърна, богати на витамин B1, бива премахната при меленето. Някои витамини са много нестабилни и биват напълно унищожени при окисляване, нагряване, особено в алкални съдове или силни киселини, светлина и изветряване с времето.”

Таблицата на витамините в престижния медицински речник дава следните характеристики (издание 14, стр. 1725, освен ако не е отбелязано различно):

  • Витамин A, “унищожен при високи температури при наличието на кислород.”
  • Витамин B1, “унищожен при нагряване, алкали или суфити.”
  • Витамин B2, “нестабилен при светлина, особено в присъствието на алкални метали.”
  • Витамин B6, “бързо деактивиран при наличието на топлина, слънчева светлина или въздух.”
  • Витамин B12, “нестабилен в гореща алкална или киселинна среда” (издание 19, стр. 2399).
  • Фолиева киселина, “унищожена при нагряване в киселинна среда, загубена при съхранение на стайна температура” (издание 19, стр. 2399).
  • Витамин C, “лесно загубен при окисляване; топлината ускорява процеса. Губи се при готвене, особено ако водата, в която се готви бива изхвърлена. Още по-голяма загуба, ако се готви в железни или медни съдове.”
  • Витамин E, “загубен при нагряване” (издание 19, стр. 2399).

Витамин B12 и веганите

Vitamin B12 & Vegans

Аз лично поддържам тезата, че трябва да си набавяме необходимите дневни нужди от витамини чрез консумирането на живи и цели растителни храни. Въпреки това, има един витамин, който бих препоръчал като добавка на всеки (вегани и невегани), това е витамин B12.

Въпреки че дефицитите на B12 често се наблюдаяват при вегетарианци и вегани, те се срещат нерядко и при невегетарианци. Дефицитите на витамин B12 се свързват с повишено ниво на хомоцистеин (заедно с B6 и фолиева киселина). Изследванията показват, че повишаването на хомоцистеина повишава потенциала за влошаване състоянието на артериите и нервната система, както и до много други неприятни състояния. Дегенерацията на нервната система, която може да се получи при дефицит на B12 може понякога да бъде необратима. Симптомите включват скованост и изтръпване на ръцете и краката, лоша памет, промени в поведението като параноя и нервност, както и импотентност.

Гейбриъл Казънс обяснява, че минималната нужда от B12 е около 6 микрограма (mcg) на ден и че ние губим по около 3 mcg на ден. Още повече, той допълва, че 80% от децата, възрастните вегани и суровоядците развиват дефицит на B12 след 6 до 10 години без взимане на добавки с B12.

Аз приемам B12 под формата на метилкобалмин на подезични таблетки. Дозата, която приемам е 1000 mcg веднъж седмично.

Можем ли да си набавим B12 от храната?

Някои морски водорасли (като алфа-алфа) може да съдържат активен B12. За съжаление обаче, те съдържат имитиращ аналог на B12, който не е активен при хората. По тази причина аз не препоръчвам на никого да разчита на суперхрани и морски водорасли за суплементация с витамин B12. В своята книга “Съзнателно хранене” Гейбриъл Казънс заявява, че витамин B12 е чувствителен към топлина, но не бива напълно унищожен при готвене. Изследванията показват, че между 23.7% и 96.4% от B12 бива унищожен при варене и печене, в зависимост от типа храна и продължителността на готвенето.

Хранителната мая наистина съдържа активен B12, но в прекалено малки количества и не я препоръчвам като добър начин за осигуряване на адекватната ви доза B12.

Кои други витамини са важни за нас?

Vitamin C

Витамин C е много интересен витамин. На практика всички животни го произвеждат сами в своите тела, така че те не е нужно да го приемат с храната. Изключения правят плодоядните прилепи, морските свинчета, рядката птица pycnonotus cafer и приматите, включително човека.  Богатите на витамин Vitamin C диети (голямо количество свежи плодове) са доказани като намаляващи риска от сърдечни проблеми и рак, които са сред основните причинители на смърт по света.

Днес разбирането, че ако не си набавяме достатъчно витамин C чрез нашата диета ще получим скорбут е широко разпространено сред хората. През 1747 британският лекар Джеймс Линд открива, че свежите плодове лекуват скорбут. Въпреки това, чак до края на 1800-те правителствата не схващат това и едва в края на 19 век започват да зарежат големи количества плодове на корабите. Смъртта на моряците от скорбут продължава още почти 100 години, докато здравните експерти не успяват да убедят властниците да включат цитруси в диетата на моряците. (През 1907 витамин C официално е обявен за лекарство за предотвратяване на скорбут)

Витамин D е известен като “слънчевият” витамин. С други думи, когато нашите тела са изложени на слънчева светлина (обикновено до 20 минути на ден са достатъчни), ние се снабдяваме напълно с необходимия ни витамин D за деня. Едно бебе може да получи всичкия необходим витамин D дори само бузите му да бъдат изложени на слънце за 20 минути.

Книгата с факти за витамин Е от Службата за изследвания и информация (1989 г.) гласи, че бадемите са богат източник на витамин Е в тяхното сурово състояние, но губят около 80% от витамина при печене.

витамини

Голям брой заболявания може да се дължат на дефицит от определени витамини. Само да спомена някои, липсата на витамин A може да отслаби зрението, липсата на витамин B3 може да причини пелагра, липсата на витамин C, както вече споменахме, може да причини скорбут, а липсата на витамин D може да причини рахит.

Всеки един човек има различна нужда от витамини, които могат да се дължат на различната диета, начин на живот и други фактори. Ако прекалим с водноразтворимите витамини (с изключене на B12, който се складира за по-нататък), нашето тяло ще изхвърли ненужното количество витамини чрез урината и така няма да имаме никакви проблеми с тях (бел.ред. – т.е. няма как да презобим с тях). Водноразтворимите витамини са всички от група B, плюс витамини C, H, P, T.

Разтворимите в мазнини витамини като A, D, E и K се складират в черния дроб и мастните клетки на тялото, за да се използват когато тялото има нужда от тях. По тази причина, тялото може да оцелява без да развива дефицит на тези витамини в продължение на седмици без консумирането на храни, които съдържат тези витамини.  Въпреки това, капацитетът за съхранение на тези витамини зависи силно от нивото на токсичност в телата ни, затова веганите и суровоядците, които се хранят с цели растителни храни, имат много по-голям запас от тези витамини от останалите.

Бел.ред. – според друга теория, тялото ни е способно на нещо наречено “рециклиране на витамините”, което значи да си синтезираме сами почти всички витамини.

Случаят с витамин А и витамин D

Складирането на витамини A, D и K може лесно да достигне токсични нива, ако се прекали с тяхната консумация. Например човек, който дърпа шейна в кучешки впряг в Аляска, се губи в снега и за да спаси живота си решава да изяде черния дроб на едно от кучетата, той най-вероятно ще умре от интоксикация с витамин A.

Ако обаче ти изядеш няколко килограма моркови или други богати на витамин А цели растителни храни, токсичните нива на витамин А никога няма да доведат до интоксикация, тъй като растителните храни съдържат витамина под формата на каротиноиди, които се преобразуват във витамин A само когато организма има нужда от това.

Съществуват също синергични и противоположни взаимоотношения между  някои витамини. Например витамини A, D и E са взаимно антагонистични един с друг. Всеизвестен факт е, че хипервитаминозата от витамин A може да бъде излекувана от повишен прием на витамин D. По същия начин, прекомерно количество витамин D може да бъде балансирано с прием на витамин A, затова ако се печете прекалено много на слънце през лятото, пийте фреш от моркови. Излишък на калций в тялото може да бъде причинен от дефицит на витамин A, а дефицит на минерала цинк може да бъде предотвратен чрез използване на витамин A складиран от черния дроб в нашето тяло.

Витамин D може да се окаже дефицитен, ако не си набавяме достатъчно или имаме прекалено много от минерала магнезий. Именно затова употребата на магнезий като хранителна добавка или яденето на обогатени с минерали храни може да доведе до дисбаланс. Храните в техния естествен вид, както създателя ги е сътворил (т.е. изключвайки прекалено хибридизираните сортове и генно модифицираните храни), съдържат всички необходими витамини и минерали в техните най-перфектни пропорции. Нормалната консумация на цели растителни храни никога няма да причини дисбаланс.

Ако обаче се храним с рафинирани и естрахирани продукти (включително зехтин, олио и всякакви масла), и такива обогатени със синтетични витамини и лабораторно манипулирани минерали, а след това, отгоре на всичко, консумираме и разни суперхрани и хранителни добавки, химията в нашето тяло ще се разбърка тотално и ще имаме дисбаланс на витамини и минерали.

Ако все пак решите да приемате витамини под формата на добавки, бъдете сигурни, че използвате качествени продукти от магазините за здравословни храни и никога такива от шарлатански магазини, аптеки или супермаркети. Често тези добавки може да съдържат изкуствени химикали, които са изключително вредни. (бел.ред. да не говорим, че често може да не са веган, например да бъдат на фирми, тестващи върху животни или да съдържат лактоза, животински продукти и желатинова обвивка)

Според изследване на д-р Дейвид Л. Уотс, някои витамини могат да се класифицират като имащи стимулиращ ефект, а други като притежаващи успиващ ефект на клетъчно ниво. За повечето хора, витамините A, C, E, B1, B3, B6 и B10 служат като стимулатори, докато витамини D и B2 са седативни. Това обяснява и моето чудене дали високите дози витамин D абсорбирани от слънцето са причината да ни се доспива толкова много след като сме прекарали цял ден на плажа.

Ако обществото ни се учеше от грешките на нашите предци и разбере изключително големия обем от научни доказателства, които сочат за това как диетата от цели растителни храни предотвратява почти всички модерни болести, това може да спаси безброй хора от страдание и преждевременна смърт.

Превод от „Raw Foods Bible“ на д-р Крейг Сомърс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.