polezni-li-sa-yaicata
Здраве

д-р Левин: Здравословна храна ли са яйцата?

Често срещан въпрос, който чувам като диетолог (на второ място след “Откъде си набавяш протеин?”, разбира се) е “Какво не е наред с яйцата?”

Откъде да започна? Нека го направя с очевидните факти за яйцето. Яйцата имат нула диетични фибри, за сметка на това около 70% от техните калории идват от мазнина — огромна част от нея са наситени мазнини. Те са натъпкани с холестерол — около 213 милиграма за едно средно голямо яйце. За да стане ясно — хората с диабет, сърдечносъдови заболявания или висок холестерол трябва да консумират по-малко от 200 милиграма холестерол на ден. (Ъм, ох.) Освен това, хората нямат биологична нужда да консумират холестерол чрез храната си изобщо, организма ни си произвежда сам всичкия необходим холестерол.

Защо толкова много мазнина и холестерол в толкова малка обвивка?

Помислете малко: яйцата съдържат всяко парче от пъзела, което е нужно за създаването на нов живот. Под черупката му има всичко необходимо за изграждането на пера, очи, клюн, мозък, сърце и т.н. за едно малко пиле. Нужни са много неща за да създадеш едно толкова комплексно същество.

В допълнение към тези прекалени (за хората) естествени компоненти в яйцето, в него се крият и други опасности за нас.. Тъй като черупките на яйцата са тънки и порести, а условията във фермите за кокошки са доста лоши, там има прекалено много животни на едно място, яйцата са чудесния гостоприемник за салмонела — основна причина за хранителни натравяния в много много страни.

Виж още:

Това са само някои факти и неща, за които да се замислим. Но как яйцата афектират истински хора в реалния живот? За щастие, вече има много проучвания, които ни помагат да си отговорим на въпроса.

Яйцата и рак

През 1992 г. изследване за хранителните навици на хората, които консумират само по 11⁄2 яйце на седмица показва завишен почти петкратно риск от рак на дебелото черво, сравнено с онези, които консумират по-малко от 11 яйца на година, информацията е от International Journal of Cancer (Международен журнал по рака).

Световната здравна организация към ООН анализира информация от 34 страни през 2003 г. и също намери връзка между яденето на яйца и смъртността от ректалните и на дебелото черво ракове. Изследване от 2011 г. от National Institutes of Health (Американски институти по здравето) намери, че яденето на яйца се свързва с развитието на рак на простатата. Консумирането на 11⁄2 яйца на седмица увеличава риска от смъртоносна форма на рак на простатата с 81% спрямо мъжете, които консумират по-малко половин яйце на седмица.

И накрая, дори умерената консумация на яйца утроява риска от развитието на рак на пикочния мехур, според проведено през 2005 г. изследване, публикувано от International Urology and Nephrology (Международна урология и нефрология).

Яйцата и диабет

Ревю от 14 изследвания, публикувани през 2013 г. в журнала Atherosclerosis (Атеросклероза) показват, че хората, които консумират най-много яйца увеличават риска от диабет с 68% в сравнение с тези, които консумират най-малко.

В публикация от 2008 г. за Physicians’ Health Study I (Лекарско здравно изследване I), която включва група от над 21 000 участници, изследователите намират, че тези, които консумират седем или повече яйца на седмица увеличават с почти 25% риска от смърт в сравнение с хората с най-ниска консумация на яйца. Рискът от смърт за участниците с диабет, които изяждат седем или повече яйца на седмица е двойно по-висок от консумиращите най-малко яйца диабетици.

Консумацията на яйца увеличава също риска от гестационен диабет според две изследвания от 2011 г., публикувани в American Journal of Epidemiology (Американския журнал по епидемиология). Жените, консумиращи най-много яйца са имали увеличен със 77% риск от диабет в едното изследване и със 165% завишен риск в другото, сравнено с тези, които консумират най-малко яйца.

Яйцата и сърдечни болести

Изследователи публикуваха дебело предупреждение в Canadian Journal of Cardiology (Канадски журнал по кардиология), информирайки читатели, че прекратяването на консумацията на яйца след сърдечен удар е “необходим, но закъснял акт“. В споменатото по-рано ревю от 14 проучвания, изследователите намират, че хората с най-висока консумация на яйца увеличават своя риск от сърдечносъдови болести с 19%, а ако тези хора вече са диабетици, рискът от развитие на сърдечна болест скача до 83% с увеличаване на консумацията на яйца.

В изследване от 2013 г. става ясно, че вторичен продукт на холина, химично вещество, което се съдържа в големи дози в яйцата, увеличава риска от сърдечен удар, инфаркт и смърт.

Животинският протеин

Неизбежно тази дискусия води до още един въпрос: “Ами яйчния белтък?” Да, дори белтъците са проблемни. Причината повечето хора да предпочитат белтъците е също и причина да се разтревожат — белтъците на яйцето са силно концентрирана форма на животински протеин (запомнете, суровият материал за изграждането на животински органи и тъкани). Тъй като повечето хора в развитите страни приемат много повече от необходимия протеин, от който се нуждаят, добавянето на концентриран негов източник в диетата увеличава сериозно риска от бъбречни проблеми, камъни в бъбреците и някои видове рак.

Чрез избягването на яденето на яйца и яденето вместо това на пълноценни растителни храни, вие не само ще намалите приема на холестерол с храната, наситени мазнини и животински протеин, но и ще увеличите своя прием от защитни фибри, антиоксиданти и фитохимикали. Бъдете умни! Откажете яйцето и се радвайте на по-добро здраве!

За автора: д-р Сюзан Левин е директор на отдела по диетично обучение към Лекарския комитет за отговорна медицина (PCRM), лекарска организация с нестопанска цел, която е отдадена в промотирането на превантивна медицина. Сюзън Левин прави своите проучвания и пише в облостта на връзката между растително-базираните диети и намаляването на риска от хронични болести, включително рак, диабет и сърдечни болести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.