trees-featured
За природата

7 причини защо трябва да си веган, ако те е грижа за природата

Преди невеганите да се скандализират от заглавието, а веганите да се помислят за много важни, нека сме наясно – не, веганството няма да спаси света. Но всеки, който откровено вярва, че не бива да унищожаваме природата, е редно да се информира и замисли дали ежедневното консумиране на други животни и техните продукти съвпада с тези ценности.

Не, няма как индивидуални действия да сложат край на масовото насилие над животните и природата по целия свят, защото проблемите са много по-големи от това какво си купуваме. Проблемите са системни, икономически и политически. Веганството, обаче, е най-малката промяна в ежедневието, която човек може да предприеме с възможно най-голямо позитивно въздействие на глобално ниво (поне според ООН и The Guardian). Веган принципите отричат йерархията, която поставя хомо сапиенс над всички други същества, което също е важна предпоставка за една сериозна промяна към екологично справедливи и системни промени в обществото ни.

За тези от вас, които предпочитат да се информират визуално, препоръчвам да гледате:

save-the-trees

Та, как можем да отговорим на въпроса „Защо природозащитниците трябва да бъдат вегани?“

1. Експлоатацията на животни е вид експлоатация на природата

На първо място, животните са част от природата и съответно, като природозащитници, не е логично да участваме в тяхната експлоатазия и убийство, независимо от това как и защо са отглеждани. Веганството е повече от просто растителна диета, то е начин на мислене.

2. Консумирането на растителни продукти спестява огромно количество ресурси и енергия

trofichna-piramida

Нека разгледаме трофичната хранителна пирамида. Тя ясно показва колко по-малко ресурси са нужни за да се изхрани животно, което се храни директно с растения, отколкото тези на върха на пирамидата.

Често срещана реплика срещу веганството, е, че човеците сме „хищници“ и сме „на върха на пирамидата“, но за разлика от лъвовете, ние,

а) НЕ сме хищни, а всеядни животни, тоест нямаме нужда и не сме способни да се храним изключително с животински протеин;

б) имаме свободата да избираме с какво се храним. А щом можем да живеем без да убиваме животни и виждаме, че е по-икономично от екологична гледна точка, тогава това е повече от избор – това е отговорност.

3. Повече от 1/3 от площта на планетата е окупирана от животновъдната индустрия

По данни на Международния панел по климатични промени от 2000 г, 38% от площта на Земята се експлоатира за животновъдство. Според Международния институт по проучвания на животновъдството са 45%. Обезлесяването, употребата на пестициди, монокултурните практики и непонятните количества животинска тор вредят на почвите и наземните екосистеми.

Колко земя е нужна за да се нахрани един човек за една година?

  • Веган (изцяло растителна диета): ~ 688m²
  • Вегетарианец (безмесна диета): 3 пъти повече от растителна диета
  • Месояден/всеяден: 18 пъти повече от растителна диета
deforestation-cattle
Снимка: WWF

4. Около 90% от унищожението на Амазонската гора е причинено от пасища за крави

Може би сте чували, че соята води до мащабно изсичане на гори. За съжаление, това е факт. Ключовото обаче, е, че около 75% от всичката соя на света е предназначена за фураж на животни отглеждани за месо. Повече от 90% от унищожението на Амазонската гора в Бразилия е било поради животновъдство. От тези 90% само 5-10% са индустриални ферми, тоест именно големи открити пасища, които често се представят за „по-екологични“, всъщност са още по-голяма заплаха за околната среда.

Напомням също, че това, че нещо се случва от другата страна на океана, не означава, че няма общо с нас. Бразилия е главния износител на соя в света, а само за консумация на месо в Европейския съюз се отглежда соя на площ от 129 499 км² в Южна Америка  (за справка, България е с площ 110 993 км²) (източник).

5. Близо 1/3 от световната питейна вода се изразходва от животновъдната индустрия

Едва 1% от водата на планетата е питейна (и достъпна), а една трета от нея се използва за ниви с фураж, за да се яде месо. Близо 20% от тази една трета е обвързана пряко и с производството на мляко. Да отбележим също, че това са данни от 2013 г, а консумацията на млечни и други животински продукти по целия свят расте ежегодно.

pig-feces
Лагуна от животински изпражнения

6. Стотици хиляди тонове изпражнения на ден замърсяват води и въздух

Средно голяма млечна ферма с 2 500 крави произвежда същото количество изпражнения като град с население от 411 000 човека (за сравнение, Варна е с население 348 000). Ако все още сте с впечатлението, че всичко това няма общо с местната ни реалност и тук нещата се правят по-екологично, припомняме, че до Пловдив функционира ферма с 5000 крави.

7. 65% от емисиите на диазотен оксид – около 300 ПЪТИ по-мощен парников газ от въглеродния диоксид – са обвързани с животновъдната индустрия

Освен, че качеството на въздуха е съществено понижено в пряко засегнатите местности около кравефермите, ефектът върху атмосферата на глобално ниво е още по-тревожен. Емисиите от метан също са в десетки пъти по-мощен парников газ от СО2, но пак е нищо в сравнение с диазотния оксид. Главно използван като тор, той се задържа в атмосферата за 150 години.

Какво мляко да избера тогава?

milk-alternatives

Графиката показва екологичния отпечатък (емисии/кг, земя/м, вода/л) на една 200 мл чаша различни видове мляко – животинско, оризово, соево, овесено и бадемово (от горе надолу).

Към статията има интерактивен калкулатор, който показва екологичния отпечатък от всякакви различни храни.

Причините защо природозащитниците би трябвало да са веган са много повече от седем, за всяка от които могат да се изпишат (и са изписани!) цели отделни статии. Тук фокусът беше основно върху млечната индустрия, затова много важни сфери останаха незасегнати. Можете и сами да проучите важни въпроси като потресаващите последствия за океаните и моретата, биоразнообразието и дивата природа, масовото потребление на антибиотици, а да не забравяме за човешките жертви в околността на тези убийствени индустрии.

За щастие, в днешно време има много ресурси за това как човек да бъде веган, но първата стъпка е да знае защо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.