Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

4 начина, по които веганската диета е полезна за децата

neal-bardnard-and-kids-coloring

Здраве

4 начина, по които веганската диета е полезна за децата

Д-р Нийл Барнард подчервата, че веганските диети са напълно адекватни и полезни за деца, като дори ги предпазват от някои от най-опасните хронични заболявания в света.

Науката показа недвусмислено, че веган диетата помага на хората да предотвратят затлъстяването, сърдечните болести, рака и други състояния. Но едно ново предложение за закон в Италия твърди, че без животински продукти децата не могат да растат здрави. Науката казва другояче.

Веганска диета, суплементирана с витамин B12, осигурява всичко необходимо за всички етапи на детството, от раждането до юношеските години. Децата, които се хранят чрез пълноценни вегански диети не само израстват силни и здрави, но също така намаляват риска от наднормено тегло, висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни болести и диабет тип 2.

Четири факта, които доказват, че растително базираните диети подкрепят здравословния растеж при децата:

1. Експертите потвърждават, че веган диетите са безопасни за всички възрасти:

Американската диетологична асоциация отбелязва, че правилно планираните веган диети, които са суплементирани с витамин B12 “са подходящи за всички възрасти, включително за ранно детство, детство и юношество.” Асоциацията цитира проучвания, показващи, че хора, които следват вегетариански диети имат занижени нива на холестерол и кръвно налягане и много по-рядко се срещат такива с диабет тип 2 в сравнение с невегетарианци. Педиатричната академия се съгласява: “Добре планираните вегетариански и вегански хранителни модели са здравословни за бебето и детето.”

2. Повечето детски диети страдат от сериозна липса на полезните плодове и зеленчуци:

Не са животинските продукти, които липсват в храненето на повечето деца. Липсващите храни са плодове, зеленчуци, пълноценни зърнени храни и други, които имат защитаващ ефект срещу най-големите убийци хронични заболявания, включително сърдечни болести. Средностатистическото дете тук консумира само около порция зеленчуци и плод на ден.

В същото време, повечето деца консумират свръх запушваща кръвоносните съдове наситена мазнина, която основно се среща в млечните продукти и месото. Освен това, 9 от 10 деца ядат прекалено много сол.

3. Много деца все още са в рисковата група за сърдечна болест:

Едно скорошно изследване намери, че 40 процента от децата между 6 и 11 годишна възраст вече имат завишен холестерол. Високото кръвно също е все по-често срещано при деца. А всяко 1 от 3 американчета (и 1 от 3 италианчета) е с надномерно тегло, рисковете само се увеличават. Около 70 процента от затлъстелите деца имат един или повече рискови фактора за сърдечна болест.

Сърдечната болест е убиец номер едно в Щатите – и в Италия, където сърдечносъдовите заболявания са причина за около 30 процента от всички смъртни случаи.

Но веган диетите са без холестерол и с много малко наситени мазнини. Изследванията отдавна показват, че веган диетите могат да помогнат в предотвратяването, обръщането и справянето със сърдечните болести при възрастни. Изследване на Кливлъндската болница, което беше оповестени миналата година, намери, че веган диетите имат подобни благоприятни ефекти и при деца с наднормено тегло. Децата във веган контролната група показват по-ниско кръвно и нива на холестерола, подобрения в теглото и по-ниска чувствителност към два биомаркера за сърдечносъдови заболявания.

4. Бум на диабет тип 2 по целия свят:

Между 2000 и 2009 г. случаите на диабет тип 2 катапултираха с повече от 30 процента при американските деца. Децата с диабет тип 2 имат повишен риск от сериозни усложнения, такива като бъбречна недостатъчност, инфаркт и удар. Ако нищо не се промени, предвижданията показват, че 1 от 3 американски деца ще развие диабет тип 2 в даден момент от своя живот. На глобално ниво, историята е абсолютно същата. Диабетът бележи бум главоломно като е скочил от 108 милиона през 1980 г, до 422 милиона души през 2014 г.

Но изследванията показват, че хората на растителни диети имат много по-нисък риск от развиване на диабет тип 2. Наскорошно мета ревю намери, че диабетиците, които следват растителна диета са подобрили своята инсулинова сензитивност, намалили са медикаментите за диабет и приемат много по-малко наситени мазнини и холестерол.

barnard-circleЗа автора: Нийл Барнард е главен асистент професор по медицина в Университета по медицина Джордж Вашингтон в американската столица Вашингтон. Той е основател и президент на неправителствената здравна организация Лекарски комитет за отговорна медицина, член на Американския колеж по кардиология и автор на над 70 научни публикации и 18 книги, сред които Програмата на д-р Нийл Бърнард за излекуване на диабет, издадената на български Силните храни за мозъка и много други.

Редакция на Vegan Holistic. Чрез статиите в този сайт се стремим да обхванем различни аспекти на веганизма, показвайки неговия потенциал да трансформира света към всеобщо здраве, състрадание и нова етика, където животните, хората и природата са част от една холистична визия за хармония и свобода.

Напиши коментар

Какво мислиш? Сподели статията и напиши коментар.

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Абонирай се  
Уведоми ме

Абонирай се

Получавай известия за нови публикации по имейл.

Реклама

Най-популярни

Горе