защо веган?
Философия и етика

Проф. Стив Бест: Коя е най-добрата диета за хората?

В антропологията върлува един огромен мит, който все още не е официално разбит. Този за човекът-ловец, който означава много различни неща. Означава, че сме родени като насилници — има някои аргументи за това — че винаги сме били ловци, че винаги сме ловували.

Не, ние винаги сме били ловуваните през по-голямата част от живота си. Станали сме ловци едва преди 60-80 хиляди години. Единственият смисъл на мита човекът-ловец е да докаже, че сме месоядни по природа. Да докаже, че сме създадени да ядем месо, че можем да сме здрави само ако ядем месо. Има цели изследвания, че мозъка, езика, цялата ни култура е започнала и се е развила, когато сме започнали да се храним с месо. Това са глупости, има много изследвания и против това.

Което е ясно, е, че сме започнали като всеядни животни. Хранили сме се с каквото е можело да си намерим, но вече преди 5000 години, с азиатските култури, с Питагор и античните елински култури, се появяват аргументи, че трябва да сме вегани по етични причини, а днес вече имаме всички научни данни, че веганството е най-добрата диета за човешкия живот, точка.

Вече няма съмнение, че сърдечните болести са най-големия убиец в света. Всеки път, когато направят аутопсия и отворят нечий гръден кош, вадят този дебел наподобяващ наденичка материал от техните сърца. Това не е боб и броколи, това е животинска мазнина. Животинската мазнина е карциногенна, води до удар, до сърдечни заболявания, води до всякакви големи здравни проблеми, така че е пределно ясно, че веганизмът е единствената диета, с която да си набавим всичко необходимо. Всяко мащабно медицинско изследване го доказва.

Сега, това доказва, че не трябва да ни е страх да бъдем вегани. И значи също, че тук не сме в някаква дилема или парадокс. Едновременно правим нещо добро за себе си, нещо добро за света, нещо добро за животните. Дори не мога да се сетя за нещо друго, което да е едновременно добро за теб, за света и всички около теб.

Така че ни остава само да се опитаме да разпространим веганизма в целия свят. Проблемът е, че хранещите се традиционно с повече растителна храна общества по света, като Китай, Индия и Индонезия, се изместват към диета с повече месо. Ние трябва да се фокусираме към тези страни и да ги образоваме за това. Да покажем към какво са се насочили и да не повтарят грешките, които сме направили.

Но ООН и други легитимни групи, които си служат с научни изследвания, казват, че ако имаме 7 милиарда души, които се насочват към месоядна диета, това е неустойчиво, а тази планета е толкова крехка в момента. И ако месоядството продължава да доминира, всички системи ще се сринат. И знаем, че най-големия причинител на климатични промени е животновъдната индустрия.

Затова трябва да се опитаме да глобализираме веганизма. Веганизмът е ключовата съставка в рецептата са спасяването на тази планета. Той не е единствената, нуждаем се от социални движения, от политическа промяна, от всичко това. Веганизмът не може да промени това. Но трябва да покажем на хората, че това е най-здравословната за нас диета.

Това е единствената диета, която може да бъде устойчива за планетата. Единствената, която учи ненасилие и може да спре това кръвопролитие, в което планетата се дави в момента. Кръвта на невинните, кръвта на животните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.