защо веган?
Философия и етика

Проф. Стив Бест: Коя е най-добрата диета за хората?

В антропологията върлува един огромен мит, който все още не е официално разбит. Този за човекът-ловец, който означава много различни неща. Означава, че сме родени като насилници — има някои аргументи за това — че винаги сме били ловци, че винаги сме ловували.

Не, ние винаги сме били ловуваните през по-голямата част от живота си. Станали сме ловци едва преди 60-80 хиляди години. Единственият смисъл на мита човекът-ловец е да докаже, че сме месоядни по природа. Да докаже, че сме създадени да ядем месо, че можем да сме здрави само ако ядем месо. Има цели изследвания, че мозъка, езика, цялата ни култура е започнала и се е развила, когато сме започнали да се храним с месо. Това са глупости, има много изследвания и против това.

Което е ясно, е, че сме започнали като всеядни животни. Хранили сме се с каквото е можело да си намерим, но вече преди 5000 години, с азиатските култури, с Питагор и античните елински култури, се появяват аргументи, че трябва да сме вегани по етични причини, а днес вече имаме всички научни данни, че веганството е най-добрата диета за човешкия живот, точка.

Вече няма съмнение, че сърдечните болести са най-големия убиец в света. Всеки път, когато направят аутопсия и отворят нечий гръден кош, вадят този дебел наподобяващ наденичка материал от техните сърца. Това не е боб и броколи, това е животинска мазнина. Животинската мазнина е карциногенна, води до удар, до сърдечни заболявания, води до всякакви големи здравни проблеми, така че е пределно ясно, че веганизмът е единствената диета, с която да си набавим всичко необходимо. Всяко мащабно медицинско изследване го доказва.

Сега, това доказва, че не трябва да ни е страх да бъдем вегани. И значи също, че тук не сме в някаква дилема или парадокс. Едновременно правим нещо добро за себе си, нещо добро за света, нещо добро за животните. Дори не мога да се сетя за нещо друго, което да е едновременно добро за теб, за света и всички около теб.

Така че ни остава само да се опитаме да разпространим веганизма в целия свят. Проблемът е, че хранещите се традиционно с повече растителна храна общества по света, като Китай, Индия и Индонезия, се изместват към диета с повече месо. Ние трябва да се фокусираме към тези страни и да ги образоваме за това. Да покажем към какво са се насочили и да не повтарят грешките, които сме направили.

Но ООН и други легитимни групи, които си служат с научни изследвания, казват, че ако имаме 7 милиарда души, които се насочват към месоядна диета, това е неустойчиво, а тази планета е толкова крехка в момента. И ако месоядството продължава да доминира, всички системи ще се сринат. И знаем, че най-големия причинител на климатични промени е животновъдната индустрия.

Затова трябва да се опитаме да глобализираме веганизма. Веганизмът е ключовата съставка в рецептата са спасяването на тази планета. Той не е единствената, нуждаем се от социални движения, от политическа промяна, от всичко това. Веганизмът не може да промени това. Но трябва да покажем на хората, че това е най-здравословната за нас диета.

Това е единствената диета, която може да бъде устойчива за планетата. Единствената, която учи ненасилие и може да спре това кръвопролитие, в което планетата се дави в момента. Кръвта на невинните, кръвта на животните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.