Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

Соковете от сурови плодове и зеленчуци

fresh-juicing

Здраве

Соковете от сурови плодове и зеленчуци

Откъс от книгата на Робърт Морс „Чудото на детоксикацията“

Храните с най-високо хранително и енергийно съдържание са пресните сурови плодове, зеленчуци, билки, морски водорасли, ядки и семена. Жизненоважно голяма част от диетата ни да се състои от пресни, зрели, сурови плодове и зеленчуци. Тези храни носят жизнената сила в себе си.

Те са богати на ензими, витамини, минерали (тъканни соли), аминокиселини, антиоксиданти, прости захари, вода, енергия и още много полезни неща. Плодовете и ядките обаче са най-подходящите храни за нас, защото сме създадени да консумираме именно тях. Не забравяйте, че стомашно-чревният тракт на човека е само дванадесет пъти по-дълъг от гръбнака, докато това съотношение при тревопасните животни е поне 30 пъти. Тревопасните животни имат също така няколко стомаха, защото растителните фибри на тревите и зеленчуците се разграждат значително по-трудно от плодовите.

Човешкият стомашно-чревен тракт се справя най-лесно с плодовите фибри, които поддържат чревните стени чисти. Тъй като енергията на плодовете е с по-висок заряд от тази на зеленчуците, те влияят по-положително върху нервната система. Плодовете засилват също и перисталтиката на червата. Зеленчуците, от друга страна, съдържат повече минерали, хлорофил и аминокиселини, жизнено необходими за възстановяване на изтощеното тяло. Може би ви е направило впечатление, че децата изяждат плодовете си много преди зеленчуците.

Днес вероятно няма човек, който да не е чувал за (или дори опитвал) прясно изцеден плодов или зеленчуков сок (фреш). За това можем да благодарим на Норман Уокър, Пол Брег, Хърбърт М. Шелтън, Бърнард Йенсен – някои от пионерите, които препоръчват лечението и поддържането на здравето чрез пиене на сокове (фрешове).

Ако сте изтощени, особено ако имате проблеми с храносмилателния тракт, или сте „клетъчно изгладнели“, или искате да се осигурите повече хранителни вещества, но по-малко растителни фибри, решението за вас са пресните сокове. При тяхното изцеждане целулозата се отделя, а всичко останало достига до нас във вид на течност, доставяйки по този начин концентрирана енергия. Човек може да изяде само един цял морков, но е в състояние да изпие сока от 5-6 моркова. Ползата, която дава подобна възможност, става очевидна при случаи като рак, травми и което и да е друго заболяване или форма на изтощение.

fruit-and-vegetable-juices

Когато хората са здрави, пиенето на пресни сурови сокове им помагат да стават все по-здрави. Не трябва да забравяме обаче, че целулозата от плодовете и зеленчуците е изключително важна за доброто здраве на червата. Когато рафинираните зърнени храни (тестените изделия), смесени с други готвени храни и месо се превръщат в основната диета в САЩ, случаите на рак на стомашночревния тракт в тази страна от четвърто заеха първо място. В момента той е на второ място, надминат само от рака на белите дробове.

Преди 30 години често ми се налагаше да водя борба с медицинската институция за важността на растителните фибри. Според нейните представители моята програма влошава и дразни състояния като гастрит, ентерит, колит и дивертикулит. Никой не си даваше сметка, че причината за тези възпалителни състояния, включително образуването на джобове в червата, беше именно липсата на целулоза (растителни фибри) в червата. Днес обаче повечето лекари осъзнават значението на плодовите и зеленчуковите растителни фибри. Фибрите на зърнените храни, от друга страна, могат да бъдат твърде груби за стомашночревния тракт. Убедително доказателство за това беше прекалената употреба на трици през 60-те и 70-те години на XX в.

Лично аз предлагам суровоядството да се съчетава с изпиването на поне 2-4 водни чаши зеленчукови или плодови сокове дневно. Най-добре е да приготвяте соковете непосредствено преди да ги пиете. Установил съм обаче, че в нашето трескаво всекидневие хората се отказват от приготвянето на сокове заради необходимостта от чистене и миене. Затова предлагам цялото количество сок за деня да се прави веднъж и да се съхранява в стъклен съд в хладилника, но не повече от 2 дни. (По улиците се появяват и все повече места, където се приготвят плодови и зеленчукови „фрешове“, някои от тях на все по-достъпни цени)

Запомнете, плодовите сокове са превъзходна храна за главния мозък, нервите и жлезите. Освен това прочистват тялото. Зеленчуковите сокове възстановяват строежа на тялото, особено на костната, мускулната и съединителната тъкан.

Тялото ви ще премине през цикли, през които ще копнеете само за плодове и плодови сокове. После ще настъпи момент, когато ще започне да иска зеленчуци и зеленчукови сокове. Вслушвайте се в тези влечения и ги следвайте. Тялото знае какво прави и от какво се нуждае. Един от най-големите ни недостатъци е, че не слушаме. Хората обаче не слушат нито Природата, нито телата си. Смятаме, че ни контролират умът и емоциите. Те обаче са обусловени инструменти, които можем да използваме, за да творим живота си. Традицията, общественият морал и вярвания за това кое е добро и кое – лошо, обучението, през което преминаваме, обуславят нашия ум и емоции. Днес, когато най-големите корпорации и асоциации са се фокусирали върху това парите и властта, ни обучават да живеем токсично и ни продават средствата за това. Освободете се от влиянието и зависимостта и се върнете към Натуралния начин за поддържане на здраве и жизненост.

Приготвянето на сокове е изкуство и донякъде – наука. Четете, учете се и се придържайте към простотата. Радвайте се на начина, по който пресните сокове прочистват и възстановяват тялото. Ще установите, че вече не можете да живеете без тях.


Извор на жизнена енергия. Предложения за сокове.

Два от най-хубавите сокове, приготвени само от един плод, са гроздовият и ябълковият. Те осигуряват много калций, като същевременно прочистват черния дроб и бъбреците и хранят нервната и ендокринната системи.

Гроздов сок

Изцеждайте гроздето заедно със семките и дръжките. Действие: Унищожава туморите; стимулира лимфата; отстранява свободните радикали, токсините, включително тежки метали и минерали. Укрепва сърцето и кръвоносната система.

Ябълков сок

Действие: Богат на ензими сок, подпомагащ храносмилането; осигурява аминокиселини; елиминира свободните радикали; укрепва тялото.

juicing

Комбинирани зеленчукови сокове

Следните комбинации от зеленчукови сокове са истински електроцентрали на енергия за черния дроб, бъбреците и надбъбречните жлези. Също така са богати на електролити, включително калций, магнезий, калий и натрий. Тези напитки съдържат много хлорофил (растителната кръв или зелената кръв), който прочиства кръвоносната и лимфната системи. Хлорофилът е едно от най-добрите природни средства за детоксикация на организма от тежки метали и химикали.

  • Моркови + цвекло + магданоз
  • Моркови + цвекло + спанак
  • Моркови + покълнала люцерна + целина + магданоз
  • Троскот + покълнала люцерна
  • Сокът от зеле и зеленчуци от семейство кръстоцветни е много полезен за болните от рак.

Робърт Морс, „Чудото на детоксикацията“ (със съкращения, леки редакции и допълнения)

Редакция на Vegan Holistic. Чрез статиите в този сайт се стремим да обхванем различни аспекти на веганизма, показвайки неговия потенциал да трансформира света към всеобщо здраве, състрадание и нова етика, където животните, хората и природата са част от една холистична визия за хармония и свобода.

Напиши коментар

Какво мислиш? Сподели статията и напиши коментар.

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Абонирай се  
Уведоми ме

Абонирай се

Получавай известия за нови публикации по имейл.

Реклама

Най-популярни

Горе