Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

Веган или човек на растителна диета (Plant-Based)?

veganVSplantbased

Етика

Веган или човек на растителна диета (Plant-Based)?

Каква е разликата между това да бъдеш веган и някой, който се храни само с растителна храна?

Забелязвате ли колко популярна стана думата веган и колко много хора преминават на диета от изцяло (или почти само с) растителна храна?

Особено забележимо в медиите, където веганството все повече се приобщава към здравословното хранене и диетите, а в същото време има все по-малко общо с животните и отношението ни към тях.

Много по-вероятно е като веган да те питат дали ядеш глутен или си взимаш водорасли спирулина от био магазините, отколкото за нещо свързано със състраданието към животните или защо смяташ, че експериментите с животни са научно и морално погрешни.

Все повече от т.нар. звезди също преминават към веганското хранене, някои от тях само за малко докато изчистят организма си от токсините или отслабнат с няколко килограма, други за по-продължителен период и поради някакви други причини.

Веганство… или не съвсем?

Това може да бъде голяма крачка напред към веганството и неговата етика, но може да си остане и просто поредната диета и мода. Може да бъде и огромно лицемерие…

beyonce fur coat

Бионсе се появи във веган ресторант с одрана лисица на врата

Спомняте ли си колко медии съобщиха, че Бионсе е станала веган. Това че яде веганска храна обаче не я спира да увеличава колекцията си от кожени палта и обувки, дори да се появи с одрана лисица на врата във вегански ресторант в Ню Йорк. Ето затова да махнеш месото, млякото, яйцата и животинските продукти от диетата си не те прави веган.

Plant-Based: Хранене на растителна основа

В английския език все повече се налага понятието „Plant-based“, което общо взето значи, че се храниш изключително (или почти изцяло) с растителна храна.

Това е начин хората които не искат да си поставят етикета веган да говорят за своята растително-базирана (веганска) диета. Много вегани също в една или друга ситуация използват това понятие, особено когато говорят с хора, които са негативно настроени към думата веган (заради асоциациите ѝ с активизма за животните), но имат позитивно отношение към теб, когато кажеш, че ядеш много плодове и зеленчуци, понеже така си по-здрав и се изчистваш физически и духовно.

В българския език нямаме аналог на „plant-based“, затова много хора се наричат вегани поради липса на друга дума и асоциациите на веганизма единствено с растителното хранене. Имаме думата постно, но тя преди всичко е свързана с религия и духовност, с която не всички искат да се свързват.

Можеш да кажеш „аз съм вегетарианец“, но някой ще си помисли, че ядеш млечни продукти и яйца. За мен, когато някой ми каже „аз съм веган“ си мисля, че смята използването на животни за грешно и не носи кожени дрехи, че не използва тествана върху животни козметика и пр. Доста често обаче това значи само че освен месото и рибата, не ядеш и други животински продукти.

И така, основната разлика е, че растителната (plant-based) диета си остава само начин на хранене и не включва ценностната система за неексплоатация на животните, заради която веганите не носят кожа, продукти тествани върху животни, бойкотират зоологическите градини, цирковете с животни и т.н.

Така че ако се храниш изцяло с растителна храна, не е задължително да се наричаш веган. Тогава си просто човек, който се храни с плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки. Не е нужно винаги да използваш някакъв етикет, за да опишеш начина си на хранене. Може пък и да бъдеш просто вегетарианец, който освен с месо не се храни и с други животински продукти. Причините за това могат да бъдат всякакви.

Ако се наричаш веган обаче, си обвързан с определена ценностна система и етика, която отива отвъд това какво ще сложиш в чинията или в устата си.

Заключение

Да се храниш с растителна храна има много ползи за твоето здраве и начин на живот, но възприемането на веганизма като етика за освобождение на животните от всяка форма на експлоатация и насилие може да доведе до промяна в начина, по който цялото ни общество и човешка цивилизация гледа на другите видове, околната среда и концепцията за живота изобщо.

Защото веганството е състрадание и живот в мир с всички онези съзнателни обитатели на нашата планета, на които до сега сме гледали като добитък и сме им отнемали живота и свободата, използвайки ги за наши цели.

Ако се храните само с растителни храни — моля ви, помислете за животните. Едва тогава ще имате пълните основания да се наричате веган. Думата веган е все още млада в нашия език, дали ще се появи и аналог на термина „plant-based“? Ще видим.

Аз обаче се надявам да има все повече вегани, в пълното значение на думата веган, а не само ограничаващи веганизма до диетата.

Веган от ученическите си години, Митко се интересува от разнообразни теми, свързани с етиката и философията за правата на животните, опазването на природата и процъфтяването на човешкото здраве с изцяло растително хранене.

Напиши коментар

Какво мислиш? Сподели статията и напиши коментар.

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Абонирай се  
Уведоми ме

Абонирай се

Получавай известия за нови публикации по имейл.

Реклама

Най-популярни

Горе