Според тълковния речник на българския език, визионер е човек с голяма идея и ново виждане на нещата, чийто поглед е насочен към големия успех, но който предпочита нестандартния и различен подход пред утъпканите пътеки и утвърдени разбирания, дори и често да остава неразбран от другите заради това.

Преди всичко мислителят-визионер е готов да изследва непознати територии, да преследва цели, които остават нереални или утопични за околните. Уил Тътъл е един от тези веган визионери писател, мислител, активист и музикант, автор на книгата Диета за световен мир. Зен-будистки монах с докторантура по философия от университета Бъркли в Калифорния, който става веган през 1980. Неговите текстове, музика и презентации се фокусират върху състраданието, съзидателната енергия, интуицията и взаимосвързаността между социалната справедливост, освобождението на животните, опазването на околната среда, здравето, духовността и световния мир. В този текст той отговаря на два основни въпроса, свързани с живота като веган. Превод от сайта на Трейси Лин Хобсън, където можете да намерите и другите част на “Vegan Sage Series”.

will-tuttle-world-peace-diet

Какво означава за теб да бъдеш веган?

Да бъдеш веган е да се опиташ да се събудиш от културното обезчувствяване, което вреди на всички ни. Да отвориш ума и сърцето си за последствията от своите действия и да скочиш в приключението на живота без лъжи. Да се научиш да вярваш на вътрешните си напътствия, вместо да бъдеш зъбно колело в машината на унищожението.

Да бъдеш веган е изцеляващо поклонение, което благославя не само моето собствено тяло, дух и разум, но и другите животни, екосистеми, следващите поколения, работници, бедни хора, цялата взаимосвързана мрежа от живот на тази щедра Земя. Това е възможно най-прозорливото възможно действие в индустриализираното ни и базирано на експлоатация стадно общество, защото е едновременно акт на несътрудничество със системите на потисничество и акт на сътрудничество с другите хора, които работят за изграждането на различен свят, където мира, свободата, справедливостта, устойчивото развитие и крепкото здраве са наистина възможни.

Нищо не е от по-голяма полза за изграждането на бъдещ свят на хармония от преминаването към растително-базиран начин на живот по етични причини и споделянето на тази визия чрез ежедневните ни усилия да въплътим веганските ценности. Тези ценности са любящата доброта и уважение към другите животи, човешките и нечовешките животни, във всички наши взаимоотношения. Така че в крайна сметка, да бъдеш веган е настоятелен призив към позитивна личностна трансформация в самата основа на нашето същество, живота ни да бъде низ от проявени примери на света, който искаме да видим. Живеенето според веганските ценности е нашето бъдещо и еволюирало аз, което ни вика у дома. Всички можем да се събудим от транса, наложен ни против нашата воля от самото ни раждане до кулинарните ритуали на нашата култура, а докато правим това, освобождаваме животните и себе си.

vegan-is-peace

Какви съвети би дал на един нов веган?

Основният съвет, който бих дал на нови вегани, е да продължат да се учат и да подлагат на съмнение всичко, което ни казва нашата култура за почти всяко нещо. За мен е от основно значение да продължа да изследвам и размишлявам върху унищожителните ефекти на животновъдната индустрия върху другите животни, които са пряко поробени от сегашната система, както и нейната вреда върху екосистемите, върху дивите животни, коренните жители на континентите, бедните и гладни хора по света, работниците в индустрията, всички нас и всички същества. Написах “Диета за световен мир”, за да ни помогне да разберем както масивното унищожение и травма, причинени на света от промишленото животновъдство, така и неговата история и социална психология, помагайки ни да разберем и искрено оценим дълбоко освобождаващата и овластяваща радост, свобода, здраве и хармония, чакащи ни да прегърнем добротата и уважението към другите чрез нашите ежедневни избори.

Намирам за изключително важно за мен да практикувам медитация всеки ден, време за слушане на вътрешния глас и култивиране на тишина и възприемчивост към истинската природа на същността, завръщане към пространство на съзнанието, съществуващо отвъд всекиднвените разочарования, желания и отвличания на вниманието. Това ми помага също да се свържа с фундаментите на здравословното веган хранене, да съм сигурен в своя избор да се храня с изцяло растителна диета от цели и органични храни, много зеленчуци и плодове за хранителни вещества и нишестени храни за енергия. За мен, това е свързано със съзнателното култивиране на внимание към силата на духовното изцеление и нуждата да не разчитаме на конвенционалните теории, а да се уповаваме на нашето разбиране, че това което сме, е хармоничен израз на живота, че имаме цел в този живот да разкрием най-доброто от себе си и култивираме мъдростта и състраданието в услуга на всички.

В допълнение, е важно да култивираме веган общност по колкото се може по-добър начин, като чрез това бихме могли да споделим веган посланието с другите по начин, който е изпълнен със смисъл за нас. Има един духовен принцип, който се казва “правилно асоцииране”, това означава да създадем приятелства и общности от хора с близки идеи, за да се засили тяхната решителност, разбиране и ангажименти един към друг като общност по начини, които ще ни помогнат да растем. Важно е като нови вегани да намерим вдъхновители, както чрез физически приятелства и общности, така и чрез книги, филми, социални медии и други по-малко директни форми на свързване. И разбира се, израствайки в своето разбиране, самите ние да станем вдъхновители за другите.

Постигайки това, накрая ще можем съзнателно да култивираме вътрешна природа на радост и благодарност, защото ние сме, като вегани, бъдещето на човечеството — ако човечеството и Земята изобщо имат бъдеще — практикувайки благодарност всеки ден като нова възможност да израстваме в разбирането, за да споделяме и въплъщаваме това послание. Всички сме на тази Земя само за няколко десетилетия, така че можем да използваме скъпоценния си живот по най-добрия начин, манифестирайки своите копнежи за събуждане, любов, израстване, изцеление, споделяне и благославяне.

Да живееш като веган е точно този проводник за реализиране на фундаментална социална и личностна трансформация, а когато узреем до момента, когато сме вегани във всички проявления на живота, ние наистина ще сме благословени, така че да достигнем още по-далеч в нашето пътешествие, задълбочавайки веган трансформацията до всяка мисъл и жест като огледало на любяща доброта и уважение към всички. Всички вече сме били увредени от програмирането ни в стадната култура, но живеенето като веган е продължителния процес за депрограмиране от тези блокажи, бъдейки част от пробуждането на човечността, така че да отпразнуваме цялостта на живота на тази красива Земя, така както сме предназначени.

0 CommentsЗаключи коментарите

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.