govegan
Интервюта и лични истории Философия и етика

Д-р Уил Тътъл: Веганството чертае свят на мир и благоденствие

Според тълковния речник на българския език, визионер е човек с голяма идея и ново виждане на нещата, чийто поглед е насочен към големия успех, но който предпочита нестандартния и различен подход пред утъпканите пътеки и утвърдени разбирания, дори и често да остава неразбран от другите заради това.

Преди всичко мислителят-визионер е готов да изследва непознати територии, да преследва цели, които остават нереални или утопични за околните. Уил Тътъл е един от тези веган визионери писател, мислител, активист и музикант, автор на книгата Диета за световен мир. Зен-будистки монах с докторантура по философия от университета Бъркли в Калифорния, който става веган през 1980. Неговите текстове, музика и презентации се фокусират върху състраданието, съзидателната енергия, интуицията и взаимосвързаността между социалната справедливост, освобождението на животните, опазването на околната среда, здравето, духовността и световния мир. В този текст той отговаря на два основни въпроса, свързани с живота като веган. Превод от сайта на Трейси Лин Хобсън, където можете да намерите и другите част на “Vegan Sage Series”.

will-tuttle-world-peace-diet

Какво означава за теб да бъдеш веган?

Да бъдеш веган е да се опиташ да се събудиш от културното обезчувствяване, което вреди на всички ни. Да отвориш ума и сърцето си за последствията от своите действия и да скочиш в приключението на живота без лъжи. Да се научиш да вярваш на вътрешните си напътствия, вместо да бъдеш зъбно колело в машината на унищожението.

Да бъдеш веган е изцеляващо поклонение, което благославя не само моето собствено тяло, дух и разум, но и другите животни, екосистеми, следващите поколения, работници, бедни хора, цялата взаимосвързана мрежа от живот на тази щедра Земя. Това е възможно най-прозорливото възможно действие в индустриализираното ни и базирано на експлоатация стадно общество, защото е едновременно акт на несътрудничество със системите на потисничество и акт на сътрудничество с другите хора, които работят за изграждането на различен свят, където мира, свободата, справедливостта, устойчивото развитие и крепкото здраве са наистина възможни.

Нищо не е от по-голяма полза за изграждането на бъдещ свят на хармония от преминаването към растително-базиран начин на живот по етични причини и споделянето на тази визия чрез ежедневните ни усилия да въплътим веганските ценности. Тези ценности са любящата доброта и уважение към другите животи, човешките и нечовешките животни, във всички наши взаимоотношения. Така че в крайна сметка, да бъдеш веган е настоятелен призив към позитивна личностна трансформация в самата основа на нашето същество, живота ни да бъде низ от проявени примери на света, който искаме да видим. Живеенето според веганските ценности е нашето бъдещо и еволюирало аз, което ни вика у дома. Всички можем да се събудим от транса, наложен ни против нашата воля от самото ни раждане до кулинарните ритуали на нашата култура, а докато правим това, освобождаваме животните и себе си.

vegan-is-peace

Какви съвети би дал на един нов веган?

Основният съвет, който бих дал на нови вегани, е да продължат да се учат и да подлагат на съмнение всичко, което ни казва нашата култура за почти всяко нещо. За мен е от основно значение да продължа да изследвам и размишлявам върху унищожителните ефекти на животновъдната индустрия върху другите животни, които са пряко поробени от сегашната система, както и нейната вреда върху екосистемите, върху дивите животни, коренните жители на континентите, бедните и гладни хора по света, работниците в индустрията, всички нас и всички същества. Написах “Диета за световен мир”, за да ни помогне да разберем както масивното унищожение и травма, причинени на света от промишленото животновъдство, така и неговата история и социална психология, помагайки ни да разберем и искрено оценим дълбоко освобождаващата и овластяваща радост, свобода, здраве и хармония, чакащи ни да прегърнем добротата и уважението към другите чрез нашите ежедневни избори.

Намирам за изключително важно за мен да практикувам медитация всеки ден, време за слушане на вътрешния глас и култивиране на тишина и възприемчивост към истинската природа на същността, завръщане към пространство на съзнанието, съществуващо отвъд всекиднвените разочарования, желания и отвличания на вниманието. Това ми помага също да се свържа с фундаментите на здравословното веган хранене, да съм сигурен в своя избор да се храня с изцяло растителна диета от цели и органични храни, много зеленчуци и плодове за хранителни вещества и нишестени храни за енергия. За мен, това е свързано със съзнателното култивиране на внимание към силата на духовното изцеление и нуждата да не разчитаме на конвенционалните теории, а да се уповаваме на нашето разбиране, че това което сме, е хармоничен израз на живота, че имаме цел в този живот да разкрием най-доброто от себе си и култивираме мъдростта и състраданието в услуга на всички.

В допълнение, е важно да култивираме веган общност по колкото се може по-добър начин, като чрез това бихме могли да споделим веган посланието с другите по начин, който е изпълнен със смисъл за нас. Има един духовен принцип, който се казва “правилно асоцииране”, това означава да създадем приятелства и общности от хора с близки идеи, за да се засили тяхната решителност, разбиране и ангажименти един към друг като общност по начини, които ще ни помогнат да растем. Важно е като нови вегани да намерим вдъхновители, както чрез физически приятелства и общности, така и чрез книги, филми, социални медии и други по-малко директни форми на свързване. И разбира се, израствайки в своето разбиране, самите ние да станем вдъхновители за другите.

Постигайки това, накрая ще можем съзнателно да култивираме вътрешна природа на радост и благодарност, защото ние сме, като вегани, бъдещето на човечеството — ако човечеството и Земята изобщо имат бъдеще — практикувайки благодарност всеки ден като нова възможност да израстваме в разбирането, за да споделяме и въплъщаваме това послание. Всички сме на тази Земя само за няколко десетилетия, така че можем да използваме скъпоценния си живот по най-добрия начин, манифестирайки своите копнежи за събуждане, любов, израстване, изцеление, споделяне и благославяне.

Да живееш като веган е точно този проводник за реализиране на фундаментална социална и личностна трансформация, а когато узреем до момента, когато сме вегани във всички проявления на живота, ние наистина ще сме благословени, така че да достигнем още по-далеч в нашето пътешествие, задълбочавайки веган трансформацията до всяка мисъл и жест като огледало на любяща доброта и уважение към всички. Всички вече сме били увредени от програмирането ни в стадната култура, но живеенето като веган е продължителния процес за депрограмиране от тези блокажи, бъдейки част от пробуждането на човечността, така че да отпразнуваме цялостта на живота на тази красива Земя, така както сме предназначени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.