lilly-of-the-vegan-featured
Интервюта и лични истории

Lilly of The Vegan: Веган блогърката Лили

С Лили станахме приятели в социалните мрежи още преди няколко години, когато тя започна стремглаво да набира последователи с нейния Lilly of The Vegan инстаграм акаунт, където хората просто не могат да спрат да гледат нейните вкусни и пъстри веган изкушения. Лили е веган от 2012 г., работи като графичен дизайнер и отскоро нейните лесни за приготвяне и пълни с пълноценни хранителни вещества рецепти могат да се намерят в нейния блог.

lilly-vegan-dreams

Здравей, много се радвам да видя все повече веган блогъри в България. Ще ми разкажеш ли твоята история? Как стана веган и какво изигра решаваща роля в това ти решение?

Здравей!! И аз много се радвам, че все повече хора се интересуват от веганството и този начин на живот.

При мен нещата се случиха отведнъж, но след поредица от събития. Винаги съм имала лоша връзка с храната, все бях на диети, не се харесвах и т.н. Оттам след едно безумно решение да се наливам с кефир, много ми отслабнаха костите. По това време при едно леко падане със сноуборд си счупих едната китка, навехнах другата и се оказах гипсирана вкъщи с 3 м сняг навън. Единствено можех да гледам филми и да чета. Не помня точно откъде ми попадна първият документален по темата за веганството и отношението към животните във фермите, но това имаше лавинообразен ефект.

Изгледах всичко, изчетох всички научни и медицински доклади и проучвания, така че не ми трябваше повече. Беше ми ясно какво съм правила грешно дотук и защо тялото ми така страда. Така от 2012 г. досега, от чисто егоистично здравословно решение, вече не си представям живота си по друг начин.

Кога реши да направиш свой собствен веган блог и защо ти отне толкова дълго време? Живяла си в чужбина и това вероятно ти е повлияло по много начини. Какво те мотивира да станеш блогърка и защо реши блога да е на български език?

Винаги съм ползвала Instagram, за да споделям. Преди имах дори tumblr, в който пишех за веганството и т.н. Но някак никога не бях отдадена напълно. Точно заради постоянното местене и много промени не се бях фокусирала върху блог или развиване на съществуващия ми Instagram. В същото време усещах, че ми се иска да споделям повече, все повече хора ме питаха за рецепти и мнение.

Така миналата година вече усетих, че е дошло времето и започнах да работя по пускането на блога. Отне ми прекалено много време главно, защото си мислех “Е, мен пък кой ще ме чете?!” А и съм голяма перфекционистка. По професия съм графичен дизайнер и всички сайтове си правя и поддържам сама.

А реших да е на български след голямо чудене. Години публикувах всичко в социалните мрежи на английски, защото приятелите и обкръжението ми бяха чужденци. Последните години се задържах в България и се оказа, че и последователите ми са вече предимно българи. Има липса на информация на български така или иначе. Но дори в някаква степен е и въпрос на гордост и уважение към езика ни.

lilly-of-the-vegan-supa

Следваш ли някакъв по-специален хранителен режим или ядеш всичко, което може да мине за веган храна? Ще разкажеш ли повече за сегашната ти диета и начин на живот?

Минах през всички етапи — супер детокс, сокове, веган джънк, суровоядство, 80/20, каквото ми падне и сега намерих може би “златната среда”. По-скоро слушам тялото си, вместо да бъда на режим. Разбира се, не ям всичко и защото съм алергична към всички пшенични (разбирай глутен) и царевични продукти. Това много ми помага, защото ми остават предимно цели храни като основа. Единственото, което се старая да правя е да пия пробиотици и да не се тъпча, след като съм се нахранила.

Закон ми е зелен чай сутрин. Ако закусвам, хапвам овесени ядки, към които добавям какво ли не, но задължително кокосов йогурт. На обяд винаги е салата с нещо малко или супа. Вечерите ми са абсолютно винаги огромни салати. Не се ограничавам да хапвам между храненията, ако огладнея. Винаги имам сурови барчета Livity с мен или банани. :)

Смяташ ли, че веганството трябва непременно да върви ръка за ръка със здравословното хранене и изграждане на по-природосъобразни навици (например, пишеш за намаляване на отпадъците)?

Мисля, че ако си отворен към тази информация и не си затваряш очите за случващото се, то е неизбежно да започнеш да водиш по-природосъобразен живот. Една от основните причини да съм веган е точно това, което причиняваме на планетата с отглеждането на животни за месната и млечна индустрия. Вече съобразявам всичко в живота си така, че да вредя минимално и да не замърсявам с действията си. Дори на клиентите си винаги първо предлагам рециклирани хартии и материали.

lilly-of-the-vegan-homemade

На какъв принцип избираш рецептите, които публикуваш в блога си? Има ли нещо по-особено в тях в сравнение с повечето кулинарни блогове? Например да са без глутен, без захар, без добавена мазнина от бутилка и т.н.

Повечето рецепти, които публикувам съм си измислила в процес на готвене. Почти никога не следвам рецепти, освен ако не е нещо много сложно и конкретно. Но дори и да е чужда рецепта си добавям нещо от мен. Обожавам да добавям много подправки и да обогатявам вече съществуващи рецепти!

Конкретно без глутен и рафинирана захар — абсолютно винаги! Ако подслаждам е с агаве или кокосова захар. Сега съм се запалила по кокосовия нектар и ще го търся по тукашните магазини. :)))

С мазнините имаме все още странна връзка. Хапвам си авокадо, понякога ядки, но от бутилка може би само студено пресован зехтин. Кокосовото масло го слагам на всичко, което се налага да готвя с мазнина по някакъв начин.

lilly-vegan-brunch

Кои са храните, без които не можеш? Има ли някоя храна, която не си обичала изобщо като малка, обаче си заобичала след като стана веган? Как се изгражда здравословна връзка с храната?

Не мога без зелен чай, честно казано, и краставици. Оставете ме на самотен остров с неограничени количества и ще съм си супер! Знам, че съм се инатила на месото като дете, но на зеленчук или нещо подобно — никога! Майка ми готви прекрасно и не съм отказвала да ям нищо.

Здравословна връзка с храната се изгражда с времето и много търпение към нас самите. Споменах, че съм имала проблеми и все още ми е трудно да не мисля, че трябва да се ограничавам, за да бъда нещо определено. Ако към храната се подхожда с любов, отпадат всякакви предубеждения.

Има ли нещо, което би искала да знаеше за веганството в началото, но научи доста по-късно? Какви съвети би дала на някого, който е решил да стане веган сега?

Ооо! Когато станах веган, нямаше много други в България и си беше трудно. Имаше само един био магазин и си давах всички пари там.

Нещо, което съм научила и бих искала хората да разберат е, че този начин на живот не е скъп, ако се подходи правилно. Не е нужно да си купиш всяка супер храна, всяка нова магическа съставка. Много по-лесно е да се залага на същите изпитани рецепти с малко преработка и след време да се развихриш в кухнята, когато си по-уверен. Мен все ме беше яд, че не можех да направя красиви сурови торти или “кюфтенца” от елда, примерно. От инат в един момент бях толкова добра на всякакви сладкиши, че дори работех това в Щатите.

Всичко идва с времето. И с времето хората спират да се опитват да те атакуват, че водиш различен от техния живот. Търпение, това ми е съветът.

lilly-at-work

Какви въпроси най-често ти задават хората, които те следват в социалните мрежи или срещаш в ежедневието си? Имаш ли си някакви остроумни отговори, които обичаш да даваш?

В социалните мрежи ми пишат предимно хора, които наистина се интересуват и уважават моето мнение. Питат ме за рецепти, кое откъде да си купят, общо взето съвсем нормални неща. Но ми се случва някой да ми каже “Да, да, аз без месо не сядам”, “Аз без сирене не мога да живея”, което винаги ми говори за човека и вижданията му.

Когато някой не е готов за тази информация и да си кажа всичко, което знам, няма да има приемственост.

Но любимият ми отговор на въпросът “От къде си набавяш протеин?” е “Ям си косата!”

Как се отнасят близките и приятелите ти към твоя начин на живот? Мислиш ли, че веганите налагат своя избор над останалите и защо е толкова трудно за повечето хора да разберат нашата гледна точка?

Семейството ми уважава избора ми и най-много да се пошегуват от време на време. Майка ми го възприема като предизвикателство за нови рецепти. На семейните вечери винаги има специално меню за мен и всички са предупредени. Може би съм късметлийка. :)

Но аз си извоювах това, с факта, че имах отговор на всеки въпрос за колко е здравословно да си веган или по-скоро колко е “необходимо” да се храним с животински продукти. “Не спори с някой, който е чел повече от теб.”, дори казваха за мен.

Сред приятели никога не налагам мнението си, освен ако не е поискано. Когато можеш да обориш всеки аргумент нещата бързо приключват. Но най-много мразя да ме питат защо съм веган докато се храня. Определено не искам да говоря за смърт в този момент.

Хората или са готови да те чуят, или не. Мисля, че всички се замислят в един момент от живота си. Аз съм там, когато дойде този момент. Държа да давам пример с това, което съм, начина по който живея и изглеждам, отколкото да налагам вижданията си.

Мислиш ли да започнеш и свой канал в Youtube? Имаш ли други идеи да популяризираш веганството и своя начин на живот?

Да! Много искам да стартирам YouTube канал, засега се престрашавам с видеа в IgTV. Идеи много! Опитвам се малко по малко да се фокусирам и едно по едно да осъществявам нещата. Засега всичко е само план… ще видим. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.