Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

Етичните корени на вегетарианството

Етика

Етичните корени на вегетарианството

Прочети кога възниква думата вегетарианство и защо етиката на вегетарианците гласи, че не може да си вегетарианец и да ядеш риба и пиле.

До самоосъзнатото приемане на думата вегетарианство през 1847 г., най-често използваното название за тези, които не са се хранили с животни, е било питагорейци. Както и при много други движения за реформиране на обществото, самоопределението като вегетарианци е изключително важен момент в историята на движението.

Вегетарианство – етика срещу убийството на животни

vegetarian-word

Вегетарианството може да бъде дефинирано по много сходен начин на този, по който Нанси Кот обяснява навлизането на думата феминизъм:

“Феминизмът придобива видимост в обществото няколко години по-късно, отговаряйки на нуждата от лингвистично представяне на дълга историческа серия от намерения и последователност от действия, нов и закономерен момент в дългогодишната история на борби за женски права и свободи.”

Навлизането в езика на думата вегетарианство представлява исторически момент, който да облече в ново понятие векове на протестиране срещу убийството на животни.

Въпреки това, от самото начало въвеждането на думата води до конфликт относно нейната етимология. Оксфордският английски речник отбелязва, че думата е била случайно избрана от зеленчук — veget-able + arian.

Вегетарианците имат друга етимология. Те заявяват, че вегетарианство идва от латинската дума vegetus, означаваща цялостен, крепък, жизнерадостен, здрав, жизнен, като в латинското понятие Homo vegetus — психически и физически здрав и ведър човек. По този начин британските вегетарианци се опитват да фокусират общественото внимание върху етичните и философски причини за начина на живот, който те водят.

Те не просто се опитват да заявят на обществото, че са хора, които предпочитат да се хранят със зеленчуци (по-късно през XIX век Вегетарианското общество дебатира сменяне на наименованието, Франсис Нюман предлага антикреофагист, но получава нищожна подкрепа).

Вегетарианците не ядат риба и пиле

vegetarians-dont-eat-fish

От това самонаименование започва непрестанна борба за неговия смисъл, което обрича вегетарианците да стават все по-либерални (или напротив, все по-дребнави и тесногръди), което логично води до изопачаването на неговия смисъл. Борбата за смисъл се води за това кой точно е вегетарианец.

Вегетарианството като дума налагаща някакви “ограничения в хранителния режим” бива открадната от месоядните, които я разводняват с включването на пилешко месо и риба в своите дефиниции. Може ли някой, който се храни с мъртви пилета и риби да бъде вегетарианец?

Разширяването на значението на вегетарианството само показва отслабването на концепцията на вегетарианството чрез добавянето в нея на нечовешки същества, които се убиват за храна. Етичните вегетарианци се възпротивяват на това, разбирайки, че фокусът се измества. Веднъж толерирана тази концепция — т.е. някои животни могат да бъдат консумирани — целият им радикален протест отива по дяволите.

Хората, които се хранят с рибно месо и пилешко месо не са вегетарианци, те просто са такива, които не ядат червено месо. Позволявайки на тези, които не са вегетарианци да се наричат вегетарианци лишава думата от нейното значение и история.

На чисто практическо ниво, никой вегетарианец не иска да отиде на гости, където са му приготвили специално “вегетарианска храна”, само за да разбере, че в нея има мъртви риби или пилета.

Етичното вегетарианство е заглушавано, когато вегетарианците се чувстват неудобно от своя избор и биват обвинявани, че съдят и не уважават чуждия избор на някой, който дори се нарича вегетарианец, въпреки че яде умрели риби и птици.

Процесът на неутрализиране / генерализиране на вегетарианството, така че то да бъде принизявано само до неяденето на червено месо — в което дори любителите на месото намират заслуги поради понижаването на холестерола — е едно от последствията от опитите ни да поставим етични дефиниции за нашите избори в доминираща култура, която се противопоставя на тях.

Свободен превод от Carol J. Adams, “The Sexual Politics of Meat”, стр. 110-111, Masked Violence, Muted Voices

Редакция на Vegan Holistic. Чрез статиите в този сайт се стремим да обхванем различни аспекти на веганизма, показвайки неговия потенциал да трансформира света към всеобщо здраве, състрадание и нова етика, където животните, хората и природата са част от една холистична визия за хармония и свобода.

Напиши коментар

Какво мислиш? Сподели статията и напиши коментар.

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Абонирай се  
Уведоми ме

Абонирай се

Получавай известия за нови публикации по имейл.

Реклама

Най-популярни

Горе