vegan kuchařky
За хората Интервюта и лични истории

Готвачки без домове: Веган храна срещу социалното и полово неравенство

Женската бездомност е тема, на която не обръщаме внимание много често. Бездомните жени обаче обикновено живеят в тежка среда на бедност, насилие и отчаяние. „Като у дома“ е първата неправителствена организация в Чехия, която си поставя за цел да възвърне достойнството на бездомните жени чрез различни социално-ориентирани проекти и инициативи.

„Готвачки без домове“ е един от тези проекти —  създавайки работа, практически умения и устойчиво развитие за планетата, животните и оцеляването в трудната икономическа и социална ежедневна реалност на жените останали без дом.

Готвачките без домове готвят евтина и здравословна веган храна за останалите непривилегировани хора и семейства с ниски доходи, изграждайки дългосрочна визия за социална промяна, вместо краткосрочна благотворителност. Прочетете интервюто, което направих с тях по време на почивката си в Чехия, а ако желаете можете да дарите финансови средства за изграждане на тяхното кооперативно веган бистро от IndieGoGo кампанията на колектива.

Моля, разкажете ни за „Като у дома“ (Jako Doma), кои сте и какви са основополагащите принципи на организацията, с какво се занимавате и как си представяте изграждането на социална промяна?

„Като у дома“ е първото чешко НПО (създадено през 2012) с основен фокус върху дженджър/полово специфичните форми на бедност и бездомност. Ние сме група жени, мъже и транс хора, като някои от нас самите са били бездомни преди това. Работим изцяло на принципите на участието — при нас всички хора имат равен достъп до колективното вземане на решения, засягащи повечето аспекти на нашата работа и проекти. Основополагащите ни принципи са хуманност, социални права, човешки права, самоовластяване, джендър сензитивност и всеобщо участие.

Нашата дейност включва много различни проекти, с които целим да премахнем женската бедност, насилието над жени и бездомността. В Чехия съществува силна взаимозависимост между сложната социална обстановка и джендъризирането на насилието. Жените в риск от социално изключване или намиращите се в сложна финансова ситуация много по-често стават жертви на насилие, дали от техните партньори или от непознати. И в двата случая стигаме до подобна ситуация. Жените, които имат партньор насилник много по-често се озовават на улицата. В същото време жените, които вече са бездомни, живеят в приюти или в хостели, са непрестанно изложени на риск от насилие.

Така че заедно със самите жени, жертви на насилие и липса на дом, ние създаваме различни проекти, като например „Готвачки без домове“ — социален бизнес, чрез който бездомните жени могат да вършат обществено ценена работа, правим и кампании, с които информираме обществото за проблема с женската бездомност и дейностите, които могат да овластят бездомните жени.

Потенциалът за изграждане на дълготрайна социална промяна се корени в самоовластяването на непривилегированите групи. Промяната не може да дойде от безгласни и заглушени хора, никакви права не могат да се вземат. Именно затова ние сме толкова радостни да видим нови жени да влизат в нашия офис, получавайки уважение, открита комуникация и овластяващи дейности тук, като по този начин бавно си възвръщат достойнството, за да могат чрез него да се борят за своето право на по-добър живот.

feeding-the-hungry

Разкажете ни повече за „Готвачки без домове“ и какво ви вдъхнови да започнете точно такъв проект?

Проектът „Готвачки без домове“ започна през лятото на 2013. Това е редовно събитие в Прага и други чешки градове, където бездомни жени готвят храна за хората и представят своите кулинарни умения на улични пазари и фестивали, премахвайки стигмата на бездомността. През последната година нашите бездомни готвачки придобиха голяма популярност.

Централната идея на „Готвачки без домове“ се крепи на очевидния факт, че, ако им бъде предоставен шанс, социално изключените жени могат да се превърнат в колелото на социалната промяна — нещо, което наричаме обърната наопаки благотворителност. Бездомните жени готвят и предлагат достъпна за всички и здравословна веган храна на общностите от непривилегировани хора и на всички, които желаят да се нахранят, използвайки излишъци от свръхпроизводство и станала ненужна за магазините храна. Тази дейност води до икономическо и социално самоовластяване на тези най-уязвими и непривилегировани жени, като в крайна сметка променя и отношението на обществото ни женската бездомност.

Защо искате да отворите веган бистро? Какво е вашето определение за веганизма и защо е толкова важно да готвите само веган храна?

Да, на есен искаме да отворим веган бистро в Прага. Чувстваме се уверени, че отварянето на наш малък ресторант в Прага 5 ще бъде изключително важна крачка, която ще отвори много повече работни места за жени в нужда, ще увеличи броя на клиентите, които ще си вземат от нашата здравословна храна и ще създаде много по-позитивна нагласа на обикновените хора в обществото по отношение на техните възприятия и взаимодействия с бездомни хора, отваряйки техните очи за проблемите на полово обусловните бездомност и насилие над жени.

Надяваме се това да разпали искрата за много повече действие за промяна на обстоятелствата на бездомните и насилени жени в страната. Стремим се да работим на принципа на устойчивото развитие — хората и планетата преди печалбата — носейки екологична отговорност като използваме хранителни продукти, които иначе биха били изхвърлени, осигурявайки справедливо заплащане на бездомните жени и опитвайки се да генерираме задоволителна печалба, така че да можем да наемаме още повече бездомни жени.

vegan hody

Избрахме да бъдем веган бистро, защото веган опцията е такава, която не дискриминира хората според тяхната диета — без значение дали си вегетарианец, веган или месояден, всеки може да яде веган храна. Това е важно за нас, защото фокусирайки се върху женската бездомност, ние разширяваме своята недискриминативна практика като активни членове на човешкото общество. Още повече, за нас е важно нашата храна да бъде етична, екологична и да не нанася ненужна вредна на никого (хора и други животински видове).

Наричате ли себе си веганки и феминистки? Каква е пресечността между двете думи?

Да, повечето хора в нашата организация са вегани и повечето от тях се определят като феминист(к)и. Пресечността със сигурност се корени в антипотисническите принципи, според които никой не трябва да бъде насилван по какъвто и да е начин. Животни или жени (и други хора), никой не бива да бъде потиснат.

Ако веган диетата наистина е по-здравословна, как можем да овластим бедните хора да започнат да се хранят с по-здравословна храна и да станат по-състрадателни към животните? Каква е връзката между бедност и хранителна диета?

Точно към това се стреми „Готвачки без домове“. Планираме да изготвим такова меню, в което да предлагаме здравословна веган храна за семейства с ниски доходи, искаме да покажем на практика, че здравословната храна не трябва да бъде скъпа. Икономическото неравенство е една от основните причини бедните хора да избират да се хранят с по-нездравословна и неетична храна от другите.

Какви цели си поставяте пред „Готвачки без домове“? От каква подкрепа се нуждаете и как може някой да ви помогне?

Основната цел на проекта е да предлага здравословна и етична храна на семейства с ниски доходи и други хора, като в същото време осигурява работа на непривилегировани жени. Искаме проекта да става все по-автономен и да работи в посока създаването на кооператив, в който бездомните жени работнички ще се превърнат в равностойни кооперативни членове, които изцяло движат бистрото.

В момента реставрираме стара сграда в Прага 5 и силно се нуждаем от финансова подкрепа, за да завършим ремонта. Направихме международен призив за солидарност и IndieGoGo кампания за набиране на средства, където всеки може да дари малка сума пари, започваща от 6 щ.д., които например биха покрили един час на една готвачка, когато бистро бъде отворено. Хората могат да ни подкрепят от този линк.

Какви полезни съвети от ежедневния живот можете да дадете на някой, който иска да живее с по-здравословно, с повече състрадание и с повече социално съзнание, така че да има повече автономна власт над собствения си живот и уважение към свободата на другите?

Да задаваме критични въпроси е добра ежедневна практика, която ще ни помогне да открием несправедливостите и провалите в нашето общество. Всеки от нас, който се стреми към знание и съзнание би искал да бъде по-състрадателен, информиран и способен да прави избори според своите етични стандарти. Разказите и историите на другите са добър източник на знание. Знаейки историите на бездомните жени, сега ние знаем какво причинява женската бездомност и какво трябва да се направи за нейното изкореняване. Също така знаем, че не можем да спрем нашата мисия сега. Подобно, историите на другите хора, животните, природата и местата ни дават цялото знание от което се нуждаем за да живеем по хармоничен начин на уважение към другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.