Интервюта и лични истории

Джипси Вулф: Веганизмът като повратна точка на състраданието

Джипси Вулф (Gypsy Wulff) говори за „Повратни точки в състраданието“ (Turning Points in Compassion), сборник от есета на вегани, активисти за благоденствието на животните.

Ще ни разкажеш ли, моля те, за основната концепция на твоята книга, повратните точки в състраданието? Какво значи повратна точка в състраданието?

Повратна точка в състраданието се отнася към ситуация или събитие, което води до осъзнаване в сърцето и ума под формата на състрадателно разбиране на съзнателността, важността и страданието на другите същества. Това осъзнаване бива последвано от промени в поведението, които рефлектират върху цялостното разбиране, а в много случаи и в дейно участие в кауза, която ще подобри живота на засегнатите същества, в нашия случай [на веганизма] с животните.

Какво те накара да събереш историите за издаването на подобна книга?

Започнах да развивам по-задълбочени взаимоотношения с животните едва преди няколко години. Интересът ми в благоденствието на животните се разви нататък и аз взех участие в The World Peace Diet Facilitator’s Course, което задълбочи моето внимание още повече.

Отчаяно се нуждаех от нещо, което да привлече вниманието и вдъхнови останалите хора да се освободят от неосъзнатото състояние, което ги кара да употребяват и злоупотребяват с животните. Личните истории обикновено имат по-голям потенциал да въздействат на читателите по начин, който им позволява да съчувстват със страданието на другите, така че аз исках да представя информацията в контекст, който окуражава нейното осмисляне.

Също така исках да разбия неприятните стереотипи, които много хора имат по отношение на веганите. Книгата включва лични истории на над 60 човека, идващи от различни места, в това число фермери, адвокати, професори, лекари, създатели на приюти и активисти за правата на животните от осем страни.

vegan-is-compassion

Можеш ли да ни споделиш кратък откъс от книгата?

Това е част от есето на Харолд Браун в I глава, „Фермерите като визионери“ (Farmers as Visionaries: Stories of Emergence and Transition). Това е много силна глава, която може да бъде прочетена в нейната цялост на нашия сайт.

Когато кажем “На мен ми пука”, ние отправяме послание по един наистина удивителен и различен начин. Когато наистина ни пука, нашите намерения, думи и дела се проявяват с достойнство и хармония с нашите дълбоки желания за състрадание, емпатия и любов.

В този ден аз наистина станах веган. Да бъдеш веган не е просто начин на хранене. Разбира се, какво слагаме в устата си е много важно, но това е само един компонент от една много голяма картина и начин на съществуване и отношение към света. Това е практика на безкористна служба, безусловна любов и холистично разбиране на живота (бел. ред. – в оригиналния текст на английски се използва лат. дума biota, означаваща общо флората и фауната като живот на Земята). Това е несътрудничество и неучастие във всичко, което върви срещу правото на всяко същество да живее според своите собствени правила и желания. Като веган аз имам съзнателна връзка между моето сърце и моя разум, вече имам морална и етична основа върху която да градя своя живот. В този ден аз се научих да се доверявам на своето сърце.

Както ще видите в тази книга, по света има толкова много хора, които споделят своите истории на трансформация. Аз не смятам, че веганите сме някакви необикновени хора; Знам за себе си, че не съм. Във взаимодействията си с другите виждам как те развиват нещо, което наричам съзнателност към животните, има много сходни теми в историята на всеки един от тях. Нещо повече, тези хора са примери за това как всички ние можем да бъдем и да правим света по-добър, живеейки в хармония с нашите по-дълбоки схващания и връзка между думи и действия; с други думи, да живеем животите си в морална и етична съгласуваност. Никой не е перфектен и всеки е работа в прогрес, но сме се научили да вярваме на своята интуиция и своето състрадание, за себе си мога да кажа, че сърцето ми не ме е излъгало за нищо.

Всички хора знаят, че могат да направят повече. Всичко е въпрос на емоционален кураж и моралното въображение да го направят. Чрез нашите избори ние пресъздаваме нашата реалност и нашия свят.

Много от книгите за веганството се фокусират върху здравето. Защо избра твоя фокус да бъде върху състраданието?

Здравето е много позитивен фокус и само по себе си е форма на състрадание, състраданието ориентирано към твоето тяло. Да приемеш нови хранителни навици обаче, въпреки че знаеш колко добри могат да бъдат за теб, може да се окаже препятствие. В моя личен път, ако сърцето не се промени първо, нищо друго не може да го последва. Еволюирайки и израствайки в своето осъзнаване към света, ние разбираме нашата дълбока взаимовръзка и пресечност с всички форми на живот, ние трябва, от необходимост да разширим нашия фокус върху самите себе си, да включим в своя морален кодекс състраданието към всички съзнателни същества. Това се превръща в най-важната основа върху която да градим животите си етично. Състрадателната връзка с другите изисква доброта и грижа, която е взаимна и автоматично изключва причиняването на вреда и страдание за другите животински видове.

Естественото състояние на хората по рождение е да изградят чувство на свързаност и емпатия с животните. За съжаление, децата биват хранени с животни под една или друга скрита форма в продължение на дълъг период от време, прекъсвайки връзката до живот, освен ако не достигнат до осъзнаване на реалността откъде идва тяхната храна. Това е огромно предизвикателство за общество, чийто цял апарат се използва да държи хората в неосъзнатост. Зад това стоят толкова много интереси. По тази причина, нуждата да се събудим към осъзнатото разбиране на състраданието е от първостепенна важност.

Искаш ли да добавиш още нещо?

Книгата има двояки цели. Основният фокус е споделянето на важно послание за нашите нужди да променим отношението и връзката си с животните. Втората е да подкрепим чудесната работа, която хоризонталните движения и организации за спасяване и грижа за животните. Сто процента от приходите от продажбите на книгата отиват за животинските приюти и групите за спасяване на животните, както и за цели за по-нататъшно образоване на хората по тези теми. Книгата може да се поръча от www.turningpointsincompassion.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.