маслини и зехтин
Здраве

Маслините: Една различна гледна точка

Да си призная, маслините бяха нещо, което много обичах. Ограничавайки солта от диетата си обаче осъзнах, че маслините ми харесват заради тяхното осоляване и обработка, а не защото представляват нужна и оптимална храна за моето здраве. Зехтинът пък представлява 100% чиста мазнина и като такава е лишена от въглехидрати, протеини и фибри. Чудесен е за масаж на тялото, за производство на натурален вегански сапун, но не и като цялостна храна за нашето здраве.

Историческите корени на маслините могат лесно да бъдат проследени до Близкия Изток. Тази доста пуста земя е като цяло лишена от дървета, представлявайки в голямата си част мрачни пустини. Исторически е било трудно да оцелееш в пустинята, както продължава да бъде и на повечето такива места в момента. Ранните земеделци, които са работели без помощта на технологиите на двигателя с вътрешно горене, чрез които да обработват земята и пренасят вода, са произвеждали много ограничен брой култури. Без дървета хората са били принудени да живеят предимно в пещери. Без електричество тъмнината е била истински проблем.

Маслото от маслини (зехтин) е било основно гориво за осветление на хората от Близкия Изток през всичките 6000 години от писмената им история. Пещерни рисунки, датиращи от преди появата на писменото слово, изобразяват едновременно меленето на маслини и използването на маслото им като гориво за техните фенери. Еврейският фестивал на светлините, Ханука, разказва за времето, когато дневните запаси от маслиново масло (използвано за захранването на Еврейската вечна светлина) горят в продължение на осем дни, през което време се добиват нови запаси.

След като извлеченото от маслините масло бъде използвано като гориво за техните лампи идва въпроса какво се прави с остатъците (маслиновата пулпа)? Исторически, но както се прави и до днес, пулпaта от маслини се използва за животински фураж, на овце и друг добитък.

Всъщност, спокойно може да се каже, че пулпата, останала след извличането на масла от всички видове растителни култури, като царевица, слънчоглед, ядки, варива, палми и т.н., се използва за изхранването на животните за месо.

Разберете тази връзка и веднага ще видите, че използването на масло, от какъвто и да е вид, директно подкрепя растежа и развитието на животновъдството, което само по себе не е особено етичен, добър за околната среда или морално-рационален избор.

Цялостните растителни храни винаги са хранително най-добрите за нас

Всички цялостни храни ни дават трите основно калоронутриента – въглехидрати, протеини и мазнини, заедно с голям набор от други хранителни вещества, макро- и микронутриенти. Екстракти от цялостните храни, като зехтин и други масла, са високо рафинирани продукти. Те са лишени от протеин, въглехидрати и фибри, оставяйки 100% мазнини. Всички останали примеси също трябва да бъдат премахнати, в противен случай маслото бързо гранясва.

Консумирайки толкова наситен калориен източник, представляващ чиста мазнина, такъв, който не предоставя нито въглехидрати, нито протеини, поставя много здравословни проблеми и ни напомня за един от най-често задаваните към веганите въпроси – от къде си набавяш протеини?

Някои хора твърдят, “Аз приемам мазнини от бутилки с масло, протеини от кутии с хранителни добавки и вода, отделно от храната.” Този подход може теоретично да задоволи изцяло нуждите ни от протеини и мазнини (оставяйки настрана логичния въпрос за усвояването им), но ние най-много от всичко се нуждаем от въглехидрати. Единственият начин да се снабдим с тях в също толкова концентрирана форма би било като приемаме въглехидрати от рафинирана захар, което може да се случи под формата на сладкарски изделия, алкохол или полуфабрикати, което по принцип се смята за нездравословна диета.

Този изключително късоглед подход към храненето многократно е доказван за неефективен. Има хиляди хранителни вещества, които трябва да вземем предвид и най-добрия източник за всички тях са цялостните растителни храни. Използването на рафинирани концентрати (като зехтин), довежда до нарушаване на хранителния баланс и неизбежно води до липса на основни хранителни вещества.

Когато консумираме плодове и зеленчуци, се подсигуряваме, че си набавяме балансирано количество от всички жизненоважни хранителни вещества. Когато прибягваме до използването на масла като зехтина, ние захвърляме нужните ни хранителни вещества, давайки приоритет на чистата мазнина.

Насоки за определяне на оптималните за нас храни

Много насоки могат да бъдат дадени, ако искаме да установим кои храни са оптимални за нашето хранене. Природата демонстрира това чрез инстинктивните хранителни навици на почти всички същества. Ако можете да отговорите с „Да“ на следните въпроси, значи сте открили почти перфектни източници на храна:

  • Намира ли се в природата?

Има толкова много така наречени “храни”, които хората никога не биха открили естествено. Грудките, например, са източник на храна, който можеше никога да не разберем че съществува, дори и буквално да стъпваме върху тях, тъй като те растат напълно под земята. Плод, висящ от клона на дърво е лесно забележим; всъщност плодовете са устроени да привличат внимание към себе си. Но грудките може съвсем спокойно да си останат скрити от нас за цял живот, освен ако някой не ни ги посочи. Маслините, разбира се, са лесно забележими на дървото, така че този критерий преминават лесно.

  • Лесно ли е за добиване, без да изисква специални пособия и инструменти?

Храна, която изисква сериозно усилие или време, за да се добие, изисквайки специални познания, пособия, инструменти или съоръжения и т.н., не може да се счита за наша естествена храна. Родени сме със, или развиваме докато достигнем зрялост, всички нужни физически атрибути, за да си набавим храна. Никой човек не е роден с риболовно, ловджийско или пчеларско оборудване. Вместо това обаче, се раждаме с всичко необходимо (пръсти и противоположни палци), за да берем маслини.

  • Можеш ли да направиш цялостно ястие от тях?

Повечето плодове са доста приемливо пиршество сами по себе си. Банани, папая, пъпеши, манго – всяка от тези храни би била вкусна като единично ястие (моноястие). Можете ли да си представите ядене, изцяло съставено от маслини, директно консумирани от дървото? Всъщност, някога виждали ли сте или дори чували за маслини, които се продават пресни, в техния първичен вид? Има причина да не сте.

Пресен, този плод е ужасно горчив. Ядливи ли са? Да. Вкусни ли са? Не, не биха могли да бъдат по-горчиви.

  • Дава ли ти нужните хранителни вещества?

Колкото повече хранителните вещества (нутриентите) в една храна имитират нашите биологични хранителни нужди, толкова по-лесно за храносмилане и абсорбиране е тя. Храни, чиито хранителни компоненти най-близко съвпадат с нуждите ни, трябва да бъдат смятани и за най-здравословните за нас. Експерти по цял свят са единодушни, че нашия калоронутриентен микс (протеини, мазнини, въглехидрати) следва да бъде изменен в полза на въглехидратите, силно ограничавайки количеството мазнини и протеини. Съотношението на вещества на маслината (както и при авокадото) е приблизително 80% мазнини, 4% протеини и 16% въглехидрати, почти напълно обратно на нашите биологични нужди.

  • Може ли да се яде прясно, както е в природата?

Бананите, гроздето и практически всички плодове могат да бъдат изядени точно както ги намерим в природата, пресни от дървото, храста или лозата. Маслините не могат да бъдат консумирани по този начин; те изискват сушене, консервиране в сол, а често и друг вид преработка, преди да станат по-приятни на вкус. Питал съм стотици производители и търговци на маслини от цял свят дали знаят вид маслина, който може да се яде с удоволствие, директно от дървото. Всички са единодушни, че не съществува такъв сорт. Дори само този фактор хвърля огромни съмнения върху употребата на маслини като често употребяван източник на храна за хората.

  • Оставя ли ви жадни след ядене?

Жаждата е индикатор, че токсините в тялото ви се концентрират до опасно високи нива. Усещането за жажда е телесно предизвикан симптом, чрез който тялото ни кара да осъзнаем, че нуждата ни от вода за поддържане на телесната хомеостаза става остра. Пиенето на вода не е равно на детоксикация; тя просто разрежда токсините в тялото ни, като същевременно гарантира, че има достатъчно вода на разположение за всички основни клетъчни и системни функции. Храните, чиито резултат е чувството за жажда са дехидратиращи и трябва да бъдат избягвани от търсещия здраве човек.

Използването на какъвто и да е тип неорганична, извлечена или рафинирана сол не може да бъде считано за здравословна практика, имайки предвид че солта е един от най-големите дехидрататори, познати на човека. Пиенето на морска вода би ни убило в рамките на дни. Консумирането на една унция сол е стандартния метод на самоубийство в много Източни култури. Фактът, че маслините са обработвани със сол тотално ги дисквалифицира от съревнованието за оптимална храна за всеки истински търсещ здраве човек.

Дискриминиращият суровоядец не харесва маслините

Казано по-просто, маслините не са подходящ избор за човешка храна. Вярно е, че те са ядливи и са изключително калорично наситени, но не можем да ги разглеждаме като оптимална храна. Почти всеки опит за оценка на качеството на храната разкрива факта, че маслините са оскъдни/недостатъчни. Никога не се ядат пресни, рядко се ядат узрели или органични, често се консумират само като рафинирано масло, под формата на зехтин, отколкото като цяла храна.

Твърде много пресни храни са на разположение за търсещите оптимално хранене и здраве, за да се налага да посягат към вредни бутилирани или солени храни. Ако все още консумирате маслини повече от най-рядката им употреба (най-много няколко пъти годишно), най-вероятно е време за вас да преразгледате и преоцените качеството на суровата ви или веганска диета. Може би е време да експериментирате с пълното премахване на маслините от режима ви и да увеличите количеството на цялостни, пресни, узрели, сурови, органични, сладки плодове и зеленчуци в диетата ви.

Плодовете и зеленчуците са храна, останалото са просто овкусители.

Дъг Греъм, автор на диетата „80/10/10“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.