vegan-doctors
Здраве На фокус Стани веган

15 лекари, които препоръчват растително хранене

Един от най-забележителните феномени през последните години е не само все по-големият брой хора, които стават вегани по една или друга причина, но и как все повече медицински професионалисти се събуждат за реалните ползи върху човешкото здраве от храненето с изцяло растителна диета.

Все пак, на кой друг да разчитаме да ни каже, че храненето с плодове, зеленчуци и храни богати на растителен протеин и фибри, без холестерол и наситени мазнини, може да предотврати сърдечни болести и много други хронични заболявания?

Списъкът с лекари, които препоръчват растително хранене може да бъде много по-дълъг. В тази статия избрахме 15 от тях, които са на различна възраст, специализират и практикуват в различни дисциплини. Кое е общото между всички тях? Всички те са лекари, които не биха се страхували да препоръчат на своите пациенти да се хранят с изцяло растителна, веган диета.

Освен кратката информация за всеки от тях, сме предоставили и допълнителни връзки към техни сайтове, книги, а накрая на всеки и връзка към едно тяхно видео. Всеки жаден за знания може да потърси повече информация за който и да е от тях. Препоръчваме и филмите „Forks Over Knives“ (Вилица или скалпел) и „What The Health“, в които можем да видим доста познати лица от тази статия.

Да се надяваме, че ще срещаме все повече практикуващи доктори, които изписват ябълки, спанак и сладък картоф, вместо хапчета за високо кръвно и инжекции с инсулин.

Забележка: Някои от лекарите в тази статия са етични вегани, докато други странят от това да си поставят етикета веган. Общото между всички тях е убедеността в ползите от растителното хранене.

barnard-circle

Д-р Нийл Барнард

Започваме с магнетичният, очарователен и винаги пълен с полезна информация д-р Нийл Барнард. Роден през 1953 г., Нийл е израснал във ферма за отглеждане на добитък в Северна Дакота и е син на лекар.

В момента д-р Барнард е етичен веган, клиничен изследовател и експерт по диабет и болестта на Алцхаймер. Започва да изучава здравните ползи от растителното хранене като студент по медицина в университета „Джордж Вашингтон“.

През 1985 г. основава „Лекарския комитет за отговорна медицина“ в стремежа си да популяризира растителното хранене като превенция срещу заболявания, както и да лобира срещу лабораторните експерименти с животни и убиването на животни в медицинските училища. През 2015 г. основава свой собствен медицински център – Barnard Medical Center.

В своята кариера той открива, че наситените мазнини и холестерола не просто запушват артериите и водят до сърдечносъдови заболявания, но също са главна причина за диабет тип 2. Откакто неговия баща умира от Алцхаймер, той започва да фокусира своите изследвания и в тази насока.

Растителното хранене, което той препоръчва, е веган хранене с много ниско съдържание на мазнини в диетата. Насоките му са много лесни за следване и доста по-малко рестриктивни от програмите на много от останалите лекари в тази статия.

Нийл Барнард е автор на над 70 научни публикации и 18 книги, последната от които е „The Cheese Trap“ (Капанът на сиренето), в която обяснява защо сиренето е една от най-вредните храни на планетата.

На български език е издадена неговата книга „Силните храни за мозъка“ от издателство „Изток-Запад“.

Д-р Барнард е любител на музиката като свири на различни музикални инструменти и е участвал в няколко групи. Негови интервюта и медицински трудове са включени в документалните филми „Super Size Me“, „Eating you Alive“ и „What The Health“.

Още от д-р Нийл Барнард:


greger-circle

Д-р Майкъл Грегър

Плешивият веган доктор с уникално чувство за хумор! Майкъл Грегър е човекът, който неуморно ни представя най-новите пробиви в света на науката за храненето.

Заедно със своя тим от изследователи, той денонощно чете и анализира научни изследвания за храненето и здравето, които след това представя в своя сайт NutritionFacts.org и YouTube канал.

Медицинската кариера на д-р Грегър е вдъхновена от неговата баба, която бива диагностицирана с късна форма на рак, претърпява няколко байпаса и е прикована на инвалидна количка на 65 години. Един от пионерите на лечението с растително хранене, д-р Нейтън Притикин, я взема под крилото си и само след три седмици на неговата диета, нискомазнинно хранене с плодове и ориз, бабата на д-р Грегър става от инвалидния стол и започва да ходи по над 10 км на ден, доживявайки в добро здраве още 31 години на този свят.

Виждайки всичко това, младият Майкъл Грегър посвещава своя живот на медицинската професия и разпространяването на веганството – не само като етичен начин на живот, но и като превенция срещу редица заболявания.

Д-р Грегър участва в документалните филми „PlantPure Nation“, „Eating you Alive“ и „What The Health“. Бестселърът му „Можем да сме здрави“ може да се намери на български език.

Още от д-р Грегър:


klaper-circle

Д-р Майкъл Клапър

Д-р Майкъл Клапър е роден през 1947 г. и ни учи, че „Здравето идва от здравословния начин на живот“, в който той включва не само собственото ни здраве, но и благоденствието на всички други живи обитатели на нашата планета.

Практикувайки като лекар от повече от 40 години, той е излекувал много пациенти от атеросклероза, високо кръвно, затлъстяване и диабет – всички чрез веган диета от пълноценни растителни храни. Основният принцип на неговата диета е – без сол, захар и олио (или каквото и да е друго масло или мазнина от бутилка).

В момента д-р Клапър е световноизвестен лектор в областта на здравословното хранене и интегративната медицина, вземайки участие в редица семинари и уебинари, разпространявайки своите знания за правилно хранене на практика.

Той е бил член и съветник за редица проекти на институции като НАСА или Американската студентска медицинска асоциация.

Автор е на книгите „Vegan Nutrition: Pure and Simple“ (Веган хранене: Чисто и просто) и „Pregnancy, Children and the Vegan Diet“ (Бременност, деца и веганската диета).


mcodugall-circle

Д-р Джон Макдугъл

Ветеранът в медицинската професия, д-р Джон Макдугъл, роден през 1947 г., е един от лекарите, които най-безапелационно разбиват митовете за въглехидратите.

Неговото послание е просто и ясно – основният източник на калории трябва да идва от нишестени храни като картофи, ориз, царевица и бобови, като диетата трябва да бъде допълнена със зеленчуци и плодове. Той позволява едва минимално количество мазнина, която може да идва само от ядки и авокадо. Макдугъл също така смята за напълно излишно консумирането на всякакви суперхрани и хранителни добавки (с изключение на витамин B12) и смята, че те дори могат да ни навредят.

Основните резултати от неговите проучвания идват през 1970-те години, когато прави своите изследвания на Големия остров на Хаваите, виждайки как по-младите генерации от местното население стават „по-дебели и по-болни“, след като започват да консумират диета по-богата на месо и мазнини.

Д-р Макдугъл е автор на книгата „The Starch Solution“ (Нишестеното решение) и предлага онлайн сертификат за нутриционист по неговата програма. Той обаче отказва да се нарече веган и не иска да бъде обвързван с определени философии и идеологическата страна на веганството.

Д-р Макдугъл участва във филмите „Forks Over Knives“, „Food Choices“, „What The Health“ и „Eating you Alive“, а през 80-те години става известен с телевизионните си дебати срещу д-р Аткинс и гурутата на нисковъглехидратното хранене.

Още от д-р Макдугъл:


williams-circle

Д-р Ким Уилямс

Роден през 1955 г., д-р Ким Уилямс е бивш президент на Американския колеж по кардиология. Д-р Уилямс е веган от 2003 г. и не се свени да говори за своите причини да бъде веган – в личен и професионален план.

В своята знаменита статия в „Ню Йорк Таймс“, озаглавена “Advice from a Vegan Cardiologist” (Съвет от веган кардиолог), той разказва как на 49 години е бил с изключително високи стойности на „лош“ LDL холестерол, въпреки високата си физическа активност и без да се храни с червено месо или пържени храни.

След това той минава на веган диета с ниско съдържание на мазнини и само шест седмици по-късно лошият холестерол спада почти наполовина. Тази драстична промяна в хранителните му избори е била вдъхновена от медицинската литература, проверени проучвания и десетки хиляди хора, следващи вегетариански и веган диети, които живеят по-дълго от месоядците, като в същото време при тях се срещат много по-рядко сърдечни болести, диабет и проблеми с бъбреците. Д-р Уилямс се бори за системни промени в обществото ни чрез обществени и образователни програми към по-здравословни избори.

Една от знаменитите му реплики е: „Има два вида кардиолози: вегани, и такива, които не четат изследванията.“


esselstyn-circle

Д-р Колдуел Есълстийн

Роденият през 1933 г. д-р Колдуел Есълстийн е един от най-бележитите лекари, които разпространяват растителното хранене. Той е експертът по сърдечни болести, чийто пациент беше бившият американски президент Бил Клинтън през 2010 г,

В своята кариера д-р Есълстийн е излекувал много сърдечни проблеми чрез своята програма от изцяло растителна храна, която е изключително бедна на мазнини. Той не просто изхвърля всички животински продукти, но също и всякакви ядки, семена и авокадо. Той смята, коронарната сърдечна болест може изобщо да не съществува, а ако съществува, тя няма да прогресира. Ако един ден хората започнат да се хранят с растителна храна и намалят до минимум мазнините, можем напълно да забравим за коронарните проблеми и много други хронични болести.

Съветите на д-р Есълстийн помагат също за предотвратяване на инфаркти, високо кръвно налягане, затлъстяване, остеопороза и диабет тип 2. Неговата работа е показана във филмите „Forks Over Knives“ и „What the Health“.


fuhrman-circle

Д-р Джоуел Фърман

Богати на хранителни вещества храни, това препоръчва д-р Джоуел Фърман. Той е бивш състезател по фигурно пързаляне и е роден през 1953 г. Според него здравето е равно на хранителните вещества разделено на приетите калории.

Той нарича този начин на хранене „нутритарианство“, където фокусът е върху микронутриентите (витамини, минерали, фитонутриенти), а не върху макронутриентите (въглехидрати, мазнини, протеини). За разлика от много други лекари в тази статия, той набляга на богатите на мазнини цели храни и ограничава нишестените храни.

Подобно на другите доктори тук, той също набляга на целите растителни храни. Д-р Фърман отдава особено голямо значение на зеленолистните и суровите храни. Нерядко обаче бива критикуван, че продава своя собствена линия от хранителни добавки, въпреки че твърди своята диета за най-здравословната и богата на хранителни вещества.

На български има издадени три книги: „Краят на диетите. Как да живеем, за да сме жизнени и здрави“, „Да се храним, за да живеем“ и „Защитете детето си от болести“.


kahn-circle

Д-р Джоуел Кан

Кардиологът от Детройт, Джоуел Кан получи наградата на PETA за „Най-секси веган над 50 години“ през 2016 г. Харизматичният сърдечен лекар е професор по медицина в Оукландския медицински университет „Уилям Беумонт“ и има свой собствен медицински център. Пише статии за „The Huffington Post“ и „Readers Digest“.

Автор е на 4 книги и наскоро отвори свое собствено веган заведение „GreenSpace“ във Фърндейл, Мичиган. Д-р Кан вярва, че пълноценното растително хранене е най-добрият източник на превантивна медицина на планетата.

Става веган след като прочита книгата „Diet for a New America“ (Диета за Нова Америка) на Джон Робинс и прочита изследванията на д-р Дийн Орниш за обръщане на коронарна сърдечна болест чрез растително хранене. Първо подлага своите родители на своята нова диета и вижда забележителни резултати.

Напоследък участва като говорител на много веган фестивали по света и се появява на билборди в Детройт, откъдето призовава хората да минат на веган диета, за да преборят много болести.

Като един от водещите кардиолози, д-р Джоуел Кан е предотвратил много сърдечни атаки през своята кариера. За него най-важното е да предотврати нуждата от операции изобщо, като хората започнат да се хранят правилно и изобщо не се налага да минават под скалпела.


davis-circle

Д-р Гарт Дейвис

Роденият през 1970 г. д-р Гарт Дейвис е един от най-активните веган доктори в социалните мрежи. Когато не е с бялата престилка, той тренира и участва в „Айрънмен“ състезания по триатлон (маратонско бягане, плуване и колоездене).

В медицинската си професия той специализира в бариатрична хирургия и от няколко години препоръчва на своите пациенти изцяло растително хранене с ниско съдържане на мазнини, за да постигнат оптимално здраве и перфектно тегло.

Вярвайки дълго време в митовете, той гледа на себе си като излекувал се „протеинохолик“. Неговият преход от богата на животински протеин диета към веганско хранене започва на 36 години, когато намира мастни топчета в очите си в следствие на завишен холестерол. Той също така страда от високо кръвно налягане и високо съдържание на мазнини в органите, въпреки че е смятал себе си за спортуващ и хранещ се здравословно човек.

Това го кара да погледне по-сериозно на научната литература и да признае, че лекарите получават изключително малко часове обучение по въпросите за храненето в медицинските универститети. След като става веган, той става много по-енергичен и пробягва първите си два маратона, следват неколкократно олимпийски дисциплини и спринтови триатлони, полу-„Айрънмен“ и най-сетне пълен „Айрънмен“ 4 години по-късно.

Д-р Дейвис участва в документалния филм „What The Health“.


lisle-circle

Д-р Дъг Лайл

Д-р Лайл е психолог и директор на отдела по клинични изследвания в „TrueNorth Health Center“ в Калифорния, както и психолог и публичен говорител в центъра на д-р Макдугъл.

Веган е от десетилетия и е помогнал на много хора да минат към растително хранене. Автор е на книгата „Esteem Dynamics“ и съавтор на „Pleasure Trap“, където развива интересни теории за това как еволюционно хората са се закачили към по-калорично наситените храни, или как психологически да се откачим от мазните, солени и животински храни, които да заменим със здравословните растителни храни, за да процъфтяваме.

Неговите изследователски и клинични интереси се разпростират от храненето и здравето до личната мотивация, взаимоотношенията ни с другите, лечението на тревожни разстройства и депресия.

Д-р Лайл умее да обяснява своите идеи изключително увлекателно и винаги имат интересен подход към своите пациенти и аудитория. Затова препоръчваме да изгледате долното видео.


goldhammer-circle

Д-р Алън Голдхамър

Енергичният д-р Голдхамър е един от най-отдадените визионери на здравословното веганско хранене днес. Както и Майкъл Клапър, той препоръчва изхвърлянето не само на животинските продукти, но и на всичките рафинирани масла, захар и сол от трапезата.

Неговите диетични съвети са много стриктни. Много нискомазнинна веган диета, която се базира почти 100% на целите растителни храни. Трудна за следване от повечето хора, но животоспасяваща за тези, които вече имат здравословни проблеми и болести.

Той лекува своите пациенти в своя център “TrueNorth Health Center” в Санта Роса, Калифорния, където включва пълни оздравителни програми, включително лечебно гладуване и масажи. Голдхамър обича шеговито да разказва историята как всичко започнало като е искал да стане по-добър в баскетбола от своя приятел д-р Дъг Лайл (виж горе), за съжаление обаче Дъг също преминал на растителна диета като него и всичките му усилия се провалили. Двамата продължават да работят заедно и до днес.

Можете да го видите в документалните филми „Forks Over Knives“ и „What the Health“.


oliveria-circle

Д-р Розана Оливейра

Розана Оливейра е генетичен специалист и директор на програмата по интегративна медицина в университета „Дейвис“, както и асистент професор във факултета по обществено здраве на Калифорнийския медицински университет.

Съчетавайки дългогодишна страст към науката за храненето с над 20 години научна експертиза по сърдечносъдови болести и генетични изследвания, д-р Оливейра е отдадена в образоването на хората за това как храната и начина на живот се отнасят към експресията на нашите гени — т.е. как определени гени се включват и изключват в изразяването на болест или здраве.

Още от д-р Оливейра:


ornish-circle

Д-р Дийн Орниш

Роденият през 1953 г. доктор от Харвардския университет Дийн Орниш е един от знаменитите лекари, които започват да използват храненето и промяната в начина на живот за превенция и лечение на сърдечни болести и различни типове рак.

Неговата дългогодишна работа вдъхновява много други да последват неговия завет и съвети за хранене с диета от цели растителни храни. Неговата цел е да работи към по-здрава планета и здрави хора, които се хранят предимно с растения, спортуват редовно и включват йога и медитация в своя ежедневен ритъм.

Програмата на Орниш за обръщане на сърдечната болест се крепи на стотици проверени изследвания и е подкрепена от много здравни застрахователни компании. През последните години е канен да говори за здравословното хранене на редица места, включително централата на „Google“ и Световния икономически форум в Давос. Той обаче не е веган и в програмата му са позволени в ограничени количества невеган храни.

Участва в документалните филми „Eating you Alive“ и „Fat Sick & Nearly Dead 2“.


harriet-davis-circle

Д-р Хариет Дейвис

Д-р Хариет Дейвис е модерната версия на комикс героинята Уондър Уоман. Работи като семеен лекар и спортен лекар. Тя е също състезател по бикини бодибилдинг и разпространява ползите от веганското хранене при спортисти. Всичко това на 46 години.

Вегетарианка над 20 години и веганка от 11 години, Хариет Дейвис започва бодибилдинг кариерата си като веган на над 40-годишна възраст. В своя блог Vegan Bikini Doc тя споделя веган рецепти и съвети. Поставя си за цел да участва и спечели в знаменитата бодибилдинг надпревара „Олимпия“ в Лас Вегас.

Споделя, че нейния баща е починал от сърдечна болест, когато е била на 10 години. От този момент всички членове на нейното семейство променят своя начин на хранене.

Отначало само премахва месото, но постепенно яйцата, млечните и другите животински продукти. След като се запознава с много научни изследвания и факти, тя решава окончателно да стане веган.


campbell-circle

Д-р Т. Колин Кембъл

Един от ветераните и може би най-известното име в тази статия. Д-р Т. Колин Кембъл е роден през 1934 г., той е биохимик и професор в университета „Корнел“. Израснал е във ферма, но остава втрещен, когато изследователската му дейност намира силна корелация между животинския протеин и рака.

Той е един от водещите изследователи, които провеждат проекта „Китай-Корнел-Оксфорд“, който разклаща неговите вярвания в ползите от млякото и животинските храни. Резултатите от едно от най-мащабните проучвания за връзката между храненето и хроничните болести бива издадено по-късно в книгата „Китайското проучване“, а самия Т. Колин Кембъл преминава на много нискомазнинна и нископротеинова растителна диета.

Той въвежда в употреба термина WFPB (Whole Food Plant Based), което ще рече диета от цели растителни храни и е привърженик на холистичния подход към храненето, вместо редукционситката гледна точка за набавяне на определени хранителни вещества (д-р Грегър, д-р Фърман и др.)

Той е старши научен съветник към Американския онкологичен институт и участва в документалните филми „Forks Over Knives“, „Vegucated“ и „PlantPure Nation“ – последният от които е продуциран от неговия син, Нелсън Кембъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.