mic-the-vegan
Интервюта и лични истории

Mic. The Vegan: Веган за животните, здравето и природата

Майк Диърборн, по-известен като Mic. The Vegan, е един от любимите ни вегани в интернет. Неговият Youtube канал комбинира сериозна наука с неподправено чувство за хумор, така че лесно да получиш отговори на всички въпроси, които сигурно си задаваш относно веганството във всички негови аспекти.

Съсвем наскоро Майк започна и нов проект, форумът Plant Space, който цели да разрастне още повече общността на етичните вегани, които се хранят със здравословна диета от цели растителни храни! Майк е чудесен събеседник и разговорът ни продължи повече от час, затова тук публикуваме само част от нещата, за които си говорихме. За всичко останало обаче, следете неговия канал и се абонирайте за новите му видеа.

Здрасти, Майк! Нека започнем с твоята лична история, как стана веган и как започна да се интересуваш от правата на животните? Какви трудности срещаше в началото, ако е имало такива? Какво те накара да станеш толкова страстен поддръжник на веганството след това?

Беше преди шест години. Започнах да излизам с едно момиче, което е сегашната ми приятелка. Тя беше веган още тогава и се шегувахме, че ще ме направи и мен веган. Тя е много готина и е веганка, като станем гаджета няма как да устоя и скоро и аз ще стана веган. Ако не това, какво друго може да те накара да станеш веган?

Основният момент за мен обаче беше книгата „Китайското проучване“, която тя ми даде да прочета. Естествено една книга не може да бъде причината, а само едно нещо от всичко останало. В тази книга обаче има цялата информация за негативния ефект на животинския протеин, за сърдечносъдовите проблеми и останалите хронични заболявания, които всички заедно водят до месото и животинските продукти като основен заподозрян. Прочитайки тази книга реших ако не да стана от раз, поне да опитам да бъда веган. Казах си, че ще стана веган точно сега.

Тогава обаче бях на екскурзия с родителите ми и те бяха „О, не, не може да станеш веган“. Но се опитах да го направя, влязохме в първия ресторант и аз бях „не мога да ям това, не мога и това, и това, и това.“ Това обаче не ме обезкуражи и реших да продължа напред, дълбоко в мен обаче таих този вътрешен страх, че не можем да живеем без животински протеин. Цял живот са ме учили, че се нуждая от животински протеин, че съм момче и няма да мога да направя мускули и пр. Затова веднъж на няколко месеца хапвах малко риба, не за друго ами от чиста параноя. След това обаче започнах да се интересувам по-сериозно от веганското хранене и изключих всички неща от животни. Станах изцяло веган и резултатите не закъсняха. Кожата ми се изчисти… да си призная, преди да стана веган нямах някакви здравословни проблеми, като веган обаче качих килограми, което е ироничното в случая. Чудих се как другите вегани са толкова слаби и стройни, а аз качих 5 кила.

Не знам дали защото организма ми е бил затлачен с мазнини или нещо друго, но в началото от растителната храна качвах килограми. Това е обаче общо взето за мен, не е най-надъхващата и интересна история на света.

Значи ти си станал веган поради здравословни аспекти, а след това си възприел етиката към животните. Смяташ ли, че има някакво определение за веганизъм или е отворено за индивидуална интерпретация от всеки?

Обичам да казвам, че на животните не им пука защо си веган. В края на краищата, последствията върху животните са едни и същи без значение дали си веган поради здравословни или етични причини. По тази логика няма по-добър веган, освен ако някой не се нарича веган и носи кожени дрехи. Това вече излиза от границите на веганизма. Но определено веганството е станало начин на живот.

За мен веганизма е троична система от възгледи, която включва правата на животните, здравето и защитата на природата. Екологията е много важна причина за мен, тъй като в колежа следвах устойчиво развитие. Така че много ясно виждам тази връзка. Можете да изгледате някои от моите видеа по тази тема.

Повечето хора, които не са вегани, гледат на това като диета. Има веганска диета и това е нещо отделно, което обаче се включва в по-голямото нещо, което е веганизма. Има хора, на които не им пука за животните и продължават да носят кожени обувки, качулки с козина и пр. Някои от тях сигурно дори подкрепят лова. Ако ги питаш обаче, те следват веганска диета, което за мен е странно. Така че когато говорим за веганизма като отношение към животните, трябва да вземем под внимание карнизма. Според мен голяма част от веганизма е опитите ни да покажем и пропукаме карнизма, което, както може би знаете, е двойните стандарти в отношението ни към различните животни. Да третираме различни животински видове по различен начин, за да задоволим наши собствени нужди или културно обусловени идеи, например да се обличаме с кожите на кравите, да ядем прасетата и да обичаме кучетата, както казва психоложката д-р Мелани Джой. За мен това осъзнаване е една от главните цели на веганизма.

От психологична гледна точка, карнизъм е термин, който е напълно адекватен да обясни когнитивния дисонанс при хората, също както и видизма. Видисткият аргумент не е особено състоятелен при хора, които разбират правата на животните като опит да се дадат равни морални права на муха и човек. Или сравнявайки муха с крава например. Затова има много нюанси в аргументите за слагане на край на експлоатацията на животни. Има хора, които ще смятат, че каквото и да кажеш като веган, винаги ще бъде невалидно. Има хора, които не им пука за рибите, защото не могат да пищят, въпреки че могат да страдат. Има различни животни с техните особености. Аз също някога смятах за забавно да кажа, че пилетата са просто зеленчуци с крака. Тогава се храних с пилета, разбира се, и не бях махнал черната превръзка от очите си.

Ако някой смята, че термина карнизъм е неправилен или несъстоятелен, то това може би е защото се опитва да намери дупки в твоите аргументи, за да защити своята диета и идеологическо несъстрадание към животните. Ако пък вегани смятат, че термина карнизъм е несъстоятелен и не бива да се използва, това не означава, че не може да продължим да го използваме докато не намерим нещо по-добро. Ако използваме термина в дискурса на Мелани Джой, той ни дава много добър поглед върху културата на яденето на месо и неговата идеологическа защита. Ако обаче го използваш, за да наречеш някого карнист. Например, да кажеш на някого – ти си карнист, тогава това ще бъде спусък за тях да спуснат своите защитни механизми и този човек ще бъде отблъснат и завинаги загубен, каквото и да му кажеш след това. За мен карнизмът е експертно мнение за психологията на яденето на месо. Не е просто някаква измислена дума, която някой пич използва, за да бъде по-краен веган в интернет, а истински академичен и научен термин.

Наскоро гледах едно много интересно видео на Джеф Нелсън (Vegsource), в което говори за противоречията, които съпътстват историята на веганизма и опитите да се кодифицира в някакви правила и дефиниции. Препоръчвам всеки от нашите читатели да го изгледа, ти обаче как би коментирал този негов филм?

Като цяло мисля, че Джеф е прав за много неща. Смятам обаче също така, че той игнорира някои аспекти и поради тази причина не ни дава пълната картина за нещата. Той не дава достатъчно тежест на позитивния аспект на това, че хората стават вегани поради различни причини.

Да, много хора биват отблъснати от активизма и посланието за правата на животните. Да, понякога е доста трудно да привлечеш някого с него. Но това гигантско изследване на Faunalytics показва, че колкото хора намират здравето за най-голям мотиватор да станат вегани, толкова го правят и заради правата на животните. И двата фактора работят и винаги вървят рамо до рамо, дори и едните да смятат своята причина за по-важна от тази на другите. Колкото и да казваш как е по-добре да се фокусираме върху здравето или по-добре да се насочим към правата на животните, изглежда и двете са добри причини и няма нищо лошо да ги използваме, както и няма проблем да говорим и за защитата на природата.

Освен ако не си някой, който просто е антисоциален и не може изобщо да комуникира с другите, няма как да отблъснеш хората от веганството просто защото си го избрал поради някаква определена причина. Освен ако не си някой, който е наистина дразнещ и отказващ да приеме каквото и да е различно мнение, едва ли ще отблъснеш някого само защото си казал, че си етичен веган заради животните. Така че смятам, че Джеф Нелсън отива твърде далеч като смята, че етичните вегани отблъскват хората от веганизма. Вярно е, че в момента виждаме растяща популярност на здравословния веганизъм, особено в Калифорния, където Джеф Нелсън живее. Така че той е прав за своя собствен микрокосмос, Джеф Нелсън вижда голям подем на здравословното веган нещо. Той обаче пропуска правата на животните.

Не вярвам, че някой който е веган само заради здравето си ще бъде наистина веган в дългосрочен план, ако не вземе под внимание етиката и правата на животните, или екологичните аспекти да бъдеш веган. Ако искаш да бъдеш веган и занапред, то това са нещата, които наистина имат значение.

Как реши да започнеш канал в Youtube и какви бяха мотивиращите фактори за теб в началото? Ти правиш видеа за здравословните аспекти, за правата на животните, за екологията, за карнизма… кои са с приоритет за теб, как беше в началото? До колко важен е здравословния аспект лично за теб и за посланието, което искаш да прокараш със своя Youtube канал?

За мен всичко започна с това, че доста често се налагаше да защитавам своя избор да бъда веган. Повечето въпроси и нападки, които ми отправяха хората бяха свързани с начина на хранене, за набавянето на вещества от храната, за протеина. Затова започнах да се интересувам от тези неща по-сериозно и задълбочено. След това мои приятели започнаха да ме подканят защо не започна да споделям в Youtube за всичките задълбочени проучвания, които правя по отношение на веганската диета. И след като и третия човек ме попита това, си казах, добре, трябва да започна канал в Youtube.

Първото ми видео беше почти изцяло за здравето, въпреки няколкото шеги за животните. Работата е там обаче, че моя канал се базира преди всичко на науката. А пък знаем, че има повече наука по отношение на здравето, отколкото наука защитаваща правата на животните. Опитвам се да говоря по равно за двете неща, но на практика се получава така, че имам повече материал да говоря за здравето, отколкото за правата на животните. Опитвам се да вкарам обаче и психологична и социологическа наука в моите видеа, когато става въпрос за консумацията на животински продукти. Всеки е гледал видеата от кланиците, повечето хора много добре знаят, че около 70 милиарда селскостопански животни биват заколени всяка година по света само за храна.

Така че се опитвам да гледам под друг ъгъл, а е малко по-лесно да направя това чрез здравето. Постоянно излизат нови проучвания, които показват връзката на месото и животинските продукти с една или друга болест. По отношение на болестите идва нова и нова информация, и как растителните храни спомагат да живеем по-добре и да сме по-здрави. По отношение на правата на животните обаче не идва нова информация, това е етична позиция. Ако попадна на нова информация за правата на животните, може би ще направя видео за това. Аз обаче не показвам клипове с кръв и насилие, понякога ще покажа полу-графично съдържание, което ще подскаже, че се случват ужасни неща с графично съдържание. Дори това обаче се случва доста рядко. Така че нося преди всичко послание за здраве, но силно вярвам в етиката към животните и защитата на природата. В идеалния случай бих разделил темите на 1/3 за здравословните аспекти от храненето с цели растителни храни, 1/3 за правата на животните, психологията и социологията на яденето на месо, и 1/3 за унищожението на природата в следствие от индустриите с животни. Хората обаче се интересуват и гледат повече видеотата за здравето, разполагам и с по-голям обем от информация по въпроса, така че на практика тези теми доминират.

Аз обаче не съм от типа вегани заради здравето, дори и да съм започнал така. Много от моите решения са изцяло етични. Например няма някакви толкова сериозни здравословни причини да не ядеш мед и ако не беше етиката за правата на животните, може би щях да се храня с мед. Решил съм да не се храня с мед, защото смятам, че пчелите са прекрасни и няма нужда да им го взимаме. Така че за мен най-якото нещо на веганството е когато някой разбере всички различни позитивни аспекти от него.

Имаш 2 минути да обясниш на някого как да стане веган.

Хаха, по отношение на храненето много зависи от това къде живееш, а аз нямам никакви наблюдения върху живота в България. Ако живеят в Щатите, може би в тези 2 минути бих обяснил нещо от рода на това в кои ресторанти може да опита добра веган храна. Що се отнася до готвенето, е добре да се знае с какви храни да си набави достатъчно калории, тъй като растителните храни са по-ниско калорични и много хора се провалят с растителната диета, когато не могат да компенсират обема храна. Те не компенсират калориите, огладняват, затова започват да си мечтаят за животински храни. Истината е, че те се нуждаят не от животински храни, а от засищащи калорични храни, които не е нужно да бъдат от животински източници. Бих се опитал набързо да обясня на хората как да пазаруват и как да си готвят лесно.

Ти смяташ, че няма проблем хората, които обичат вкуса и текстурата на месото да го заместят с фалшивите вегански меса като сейтан и пр., но не мислиш ли, че най-добрата диета е тази с целите растителни храни?

Да, точно затова исках да поговорим. Евентуално бих искал да видя как повече хора преминават на цели растителни храни, но за да успеят да се задържат на цели растителни храни в дългосрочен план или изобщо да бъдат вегани в дългосрочен план, не смятам, че трябва да ги шокираме в началото.

Много по-лесно е да бъдеш джънк веган в началото, освен ако не искаш да се оправиш от някаква болест. Ако имаш сърдечносъдови проблеми, наднормено тегло и пр., препоръчвам да минеш директно на веган диета от цели храни. Начинът да обърнеш негативните ефекти от болестите е като се храниш с цели храни. За останалите, които нямат сериозни проблеми обаче, смятам за по-важно да се чувстват комфортно. Нека се хранят с каквито си искат заместители на любимите им продукти, а след това постепенно да помислят за целите растителни храни като начин да са здрави като вегани нататък. Колкото по-големи промени направиш в диетата си, толкова по-голям е шанса да се провалиш. Затова вярвам в постепенните промени, а освен това да ядеш рафинирани веган продукти, да ядеш веган заместители на месните и млечните продукти, е по-здравословно отколкото да ядеш истинското месо. За мен целта е веган на цели растителни храни, но защо не минеш през такъв период на адаптация, все пак за повечето хора това е процес на промени в живота им.

Стандартната веган диета също те поставя в по-малък риск от редица заболявяния в сравнение с невеганските диети. Диетата от цели растителни храни обаче многократно бива клинично доказана като най-добрата за обръщане на негативните процеси от редица заболявания и драматични намалява риска от запушване на коронарните артерии, което е водеща причина за свързани с диетата смъртни случаи поне в САЩ. Знаейки всичката тази информация, с която разполагам, просто трябва да я споделя с хората и да им обясня, че диетата от цели растителни храни е най-добрата за тях. Така че поне се опитайте да се храните така. Имах позната, която беше в изключително тежко състояние, целият ѝ крак беше черен, имаше запушени кръвоносни съдове, щяха да и правят трансплантация на сърце, но мина на растителна диета от цели храни. Сега тя е добре, отслабна с 10 кг, кракът ѝ вече не е черен, артериите ѝ се прочистват. Така че пробвайте, искам веганите, етични или не, да живеят в крепко здраве. Това става с цели растителни храни.

Най-важното е изключването на олиото. Всяка мазнина от бутилка омазнява кръвта и води до запушване на артериите. Всеки веган, който умре от сърдечен удар е причина месоядните да смятат за оправдано да ядат повече месо. Искам да виждам балансирани вегани, такива, на които им пука за себе си като животни, хаха.

Коя е любимата ти храна?

Най-любимата ми храна, която дори сънувам, е японския сладък картоф. Искам да взема японски сладък картоф и да го опека във фурната докато се карамелизира. Това е най-великото нещо на света. Както казах, дори имам сънища със сладкия картоф. Освен това харесвам и моята веган пица. Тя не е точно цяла храна, тъй като ако си по-специфичен относно това какво е цяла храна, брашното не е такава. Използвам термина цели храни по практичен начин, който е свързан с това да се храниш здравословно, а не да робуваш на някакви дефиниции. Например в режима за обръщане на процеса на запушени артерии на д-р Колдуел Есълстийн, на пациентите им е разрешено да се хранят с тофу, което технически също не е цяла храна. Ако ядеш по-малко нецели храни и продължаваш да живееш добре и да се излекуваш от сърдечни болести и всякакви проблеми, това е достатъчно за мен. Така че обичам моята пица със сос от кашу отгоре. Супер добра е и я правя доста често. До сега всеки, който я опита се е влюбил в нейния вкус.

Освен за правата на животните, интересуваш ли се от правата на хората? Има ли някакви социални теми, които са важни за теб? Смяташ ли, че расизма, сексизма, хомофобията и трансфобията например нямат място в движението за правата на животните?

Това е толкова добър въпрос. Съществуват фашисти сред веганите и движението за правата на животните. Имаше някакъв тип с нацистка картинка на профила, който ми пише съобщения, че съм бил твърде либерален. За мен човешките права и защитата на природата са много важни и например ми се къса сърцето, когато видя как Агенцията за защита на околната среда бива тотално заклеймявана от новата администрация. Имам голяма мотивация за борба срещу това. Веганизмът е важен и по някакъв начин свързан с това, но тези въпроси за защита на природата са отвъд веганизма.

По отношение на социалните права, аз съм изцяло за равенството, каквото и да струва това да бъде постигнато. Обезкуражавам се да видя толкова много хора, които щом започна да говоря за равенство и социална справедливост веднага използват термини като „social justice warrior“ като обида към мен като някакъв, в тяхното лице, луд хипстър, хиперлиберален откачалник. Което е много тъжно, защото тези социални борби са продължение на същите борби, които донесоха правото на жените на глас, да премахнат сегрегацията на чернокожите, а сега хората продължават традицията на борбите за равенство. Много хора продължават да не виждат проблемите, да омаловажават борбите. Има обаче толкова очевидни неща, като ако сложиш име, което в нашата култура се свързва с чернокож (или мюсюлманин) в сивитото ти за канидатстване за работа, шансът да изберат някого заради име, което се свързва културно с бял човек е равносилно на 8 години трудов стаж, можете да видите такива изследвания. Опитвам се да говоря за тези неща, като в същото време създавам диалог, а не отблъсквам хората.

Ако използвам термина „бяла привилегия“ в моя канал, много хора стават гневни. Не искам просто да си слагат капаци, а да прокарам своето послание. Но когато например Суейзи (Unnatural Vegan) каже в своя канал, че не е интерсекционален веган, написах много гневен коментар под нейното видео. Изглежда много хора са съгласни с мен, но тя наистина не свързва веганството с други неща и има странния възглед, че пресечността (intersectionality) е просто идеята, че всичко е свързано помежду си и нищо повече. Тя не смята, че е нужно да помагаш на другите и пр. Дефиницията за пресечност за активистите, за истинските хора, които се опитват да постигнат промяна в света, е отношение и поведение към другите активисти в социалните движения, което се базира на солидарност и уважение, немаргинализация и недискретиране, въпреки че много вегани имат тенденцията да правят точно това. Например по отношение на жените. Има някои геймъри вегани в Youtube, които имат много гадно отношение към жените. Има много вегани, които не се държат добре с другите. Не очаквам всички вегани да имат прогресивни възгледи по всички въпроси, но продължавам да имам силното желание да създаваме пространства на равни права.

Какъв съвет би дал на хората, които искат да започнат свой собствен канал в Youtube?

Намери си нещо, което е твоето нещо. Нещо, което да бъде интересно за хората. Опитай се да говориш стегнато, като започнах много разтягах локуми и казвах излишни неща, може би твърде много се повтарях. Приятелката ми обаче започна да стои до мен и ми казва „тук звучиш много глупаво“. Ако правиш скучни видеа, хората няма да имат интерес да ги изгледат. Така че положи малко повече усилия да говориш ясно и стегнато от раз, така че зрителите ти да не губят своя интерес.

Ако обаче си тийн момиче, което пътува насам-натам и прави видеа за своя начин на живот, „какво ядох днес“ и пр., тогава няма много от какво да се притесняваш. Ако обаче искаш да убедиш хората в своите аргументи, да защитиш своите тези, със сигурност трябва да положиш повече усилия да изложиш своите точки по организиран начин. Защити тезите си със солидни доказателства, не прави просто твърдения без покритие.

Съветът ми е към всеки, който иска да прави Youtube канал, не казвайте неща просто така, опитайте се да ги защитите с доказателства. Иначе логистично, опитайте се да си направите добра светлина. Това ме съсипа в началото. Тогава чаках перфектната дневна светлина. По тази причина записвах видеа доста по-рядко, след това ставаха готови твърде късно. Просто се фокусирайте върху прости неща като това. Стремете се към все по-добро видео и аудио качество.

Кои са ти любимите Youtube канали, гледаш ли други веган влогъри?

Винаги съм харесвал Happy Healthy Vegan. Те са ми приятели и са много готини. Живеят в Калифорния и показват, че не всички вегани са някакви крайни, гневни и екстремни, а могат да бъдат приятни и дружелюбни. Също, за тези, които искат да станат вегани, препоръчвам Cheap Lazy Vegan. За феновете на големите мускули препоръчвам Jon Venus, също може би ще ви хареса и Vegan Gains, въпреки че понякога се държи като голям задник и не е особено интерсексионален.

За момичетата препоръчвам NaturallyStefanie, тя ще ви научи как да влезете във форма. Mr. & Mrs. Vegan са много добри, дават много добри обяснения за позитивните страни на целите растителни храни, защо не трябва да се страхуваш от въглехидратите… Ако искате да експериментирате в кухнята, най-добрия избор е The Vegan Corner. Там има чудесни рецепти, прекрасен микс от високовъглехидратни рецепти с цели растителни храни и „нормални“ рецепти за всеки. Със сигурност има и още много, но в момента не се сещам.

Какво те държи мотивиран да продължаваш да бъдеш добър с другите и да променяш света към по-добро?

Не е трудно да се мотивираш да бъдеш веган, когато знаеш, че има около 70 милиарда селскостопански животни, които се отглеждат и убиват за храна всяка година. Сигурно е лесно и да си кажеш „и какво от това, няма какво да направя по въпроса“, но честно казано именно това ме накара да направя своя Youtube канал. Някой да ми казва „ти си един човек, ти си веган, но няма как да промениш каквото и да е.“ Аз обаче смятам, че, първо, един човек може да направи промяна, и второ, ще започна Youtube канал само за да ти докажа, че грешиш.

За мен е много важно да създаваме общности от хора, които искат да постигнат промяна към по-добро. Затова и реших да създам сайта PlantSpace.org, който е на линия от 15 март. Това е форум за вегани, за да може да се свържат и да обсъждат неща. Също има нещо като „хранителна лаборатория“, където да си изчисляваш от колко калории се нуждаеш и да си водиш хранителен журнал. А ако в хрнителния журнал си записал, че си ял рафинирана храна предната вечер, като се събудиш сутринта ще получиш съобщение, че се чувстваш като парцал, защото може би си изял тази рафинирана храна предната вечер.

Сайтът е ориентиран главно към целите растителни храни, но не и ограничен до тях. Това е място, където хората да се опитат да им е по-лесно с целите растителни храни, да споделят мнения и рецепти, да се учат от грешките на другите. Искам да има и масивен обем от информация за здравословните и екологичните ползи от растителната храна, всичките научни и медицински изследвания.

За финал кажи нещо за себе си и личния си живот.

Ами, в момента строя малка къщичка. Малка къща на колела. Тя е направена от разглобено RV, не знам как казвате на RV-тата в България, това е камион като кемпер, такава кола за отдих, която прилича на цяла къща на колела, която се закача като ремарке. Намерих едно такова RV, което разглобих и от него правя мини къща, което със сигурност е голям проект за мен. Освен това обичам музиката (бел. ред. – преди да направим интервюто си говорихме много за The Smiths). Обичам да правя музика и свиря в рок банда в Чикаго. Както ти казах по-рано, харесвам The Smiths. Имам електрическо чело и китара, но свиря и на барабани, пея, свиря на кийборд.

Други неща за мен? Като дете още от раждането ми израснах в алтернативна общност, където бях заобиколен от медитация, йога и такива неща. Така че това винаги е било голяма част от личния ми живот. Опитвам се да живея извън системата в една еко-общност, където си имаме веганска градина. Така че се интересувам от устойчиво земеделие без участието на животни. Така че колкото и да е очевидно, че има безброй неща за мен, ще спра до тук.

Радваш ли се, че имаш интервю на български език? Какво смяташ за споделянето на веганизма в интернет по целия свят?

Вдъхновяващо е, че имаме общности от хора, които имат сходни идеи както в България, така и навсякъде, преди това говорих и с един веган от извънградските райони на Франция. И мога да видя карта с моите зрители в Youtube, те са пръснати по целия свят. Може би има само 6 от тях в Калифорния, но има по целия свят, хаха. Това е изключително мотивиращо за мен. Особено когато много хора в Щатите си мислят, че хората в останалия свят са все още в Тъмните векове по отношение на веганизма и други неща. Аз обаче искам да покажа, че това не е вярно. В моето видео за различните типове вегани направих шега, накрая казах „Руски веган“, „просто няма никой там“. И след това стената ми избухна с коментари от вегани в Русия. Така че шегата беше, че няма вегани в Русия, но това не е вярно и после видях колко много хора ме следят от там. Не всичко там е водка и сельодка. Така че е очевидно, че веганството се разраства навсякъде и от нас зависи да имаме стратегия и да работим заедно, за да сме сигурни, че във всички тези други страни няма да направят същите грешки, които са направили веганите в Щатите. Да знаем и да покажем фактите каквито са и да достигнем до всички тези хора по света, които са отворени към това послание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.