Здраве

Д-р Нийл Барнард: Причинява ли захарта диабет?

Филмът What the Health повдигна въпроса дали захарта и други въглехидрати причиняват диабет. Тъй като нивата на кръвната захар са високи при диабетиците, често срещано вярване е това, че яденето на захар по някакъв начин отключва процеса на болестта.

Американската диабетична асоциация и Diabetics UK оспориха тези схващания като “мит”, както и Центъра по диабет „Джослин“, където пишат, “Диабетът не се причинява от ядене на твърде много захар.” Тези и други организации работят за информиране на обществото относно причините на диабета и ролята на храненето в болестния процес.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Диабет тип 2  – най-често срещаната форма на диабет – се причинява от инсулинова резистентност и панкреатична недостатъчност. Захарта може да играе допълваща и влошаваща здравето роля при диабета, но идеята, че “яденето на захар причинява диабет”, е елементарна и пречи на усилията на лекари да помогнат на хората да разберат реалните причини за болестта и как да предпазят себе си и своите семейства от нея.

Ето какво е нужно да знаеш:

Захарта е горивото за нашето тяло

Човешкото тяло работи на глюкоза, проста захар.

Точно както бензина служи за гориво на твоята кола, глюкозата е горивото за твоите мускули, твоя мозък и останалото тяло. Глюкозата идва от плодове и нишестени храни, такива като зърнените, бобовите, като картофите. Тялото също може да я произвежда, ако има нужда от това. Без нея – просто ще умреш.

Диабетът означава да имаш по-високи от нормалните нива на глюкоза в кръвта. Появява се в три различни форми: 

  • Тип 1 диабет се причинява от разрушаването на произвеждащите инсулин клетки в панкреаса, най-често чрез автоимунен процес. Спусъците за този процес все още са под въпрос и могат да включват протеина от млечните продукти, вируси или други фактори.
  • Тип 2 диабет обикновено започва с инсулинова резистентностТова означава, че клетките в тялото се съпротивляват срещу опитите на инсулина да прекара глюкозата в клетките. Какво причинява инсулиновата резистентност? Изглежда, че тя се дължи на натрупването на микроскопични мазни частици в мускулните клетки и черния дроб. Тази мазнина идва преди всичко от диетата – пилешка мазнина, телешка мазнина, мазнина от сирене, мазнина от риба, но също и растителни мазнини. За да успее да победи инсулиновата резистентност, панкреаса произвежда допълнителен инсулин. Когато вече не успява да се справи с това, нивата на кръвната захар растат. Комбинацията от инсулинова резистентност и панкреатична недостатъчност водят до диабет тип 2.
  • Гестационен диабет е подобен на тип 2 и се получава по време на бременност.

Какво подхранва диабетната епидемия?

В Япония, Китай и други азиатски страни, преходът от традиционни високовъглехидратни (основно базирани на ориз) диети към по-ниско въглехидратни и типични за Запада хранителни навици с наклонност към месото, млечните продукти и пържените храни доведе до рязко покачване на случаите на диабет.

По подобен начин, базираната на месото (месоядна) диета в Щатите се свързва с високи нива на диабет сред населението, за разлика от редките случаи при хора, хранещи се с растителни храни. В Адвентиското здравно изследване-2, след като участниците са били коригирани по BMI различията в телесна маса, физическа активност и други фактори, месоядната диета е била свързана с почти двойно по-висок риск от диабет в сравнение с диетата без животински продукти.

В клинични тестове, когато хората преминат от месоядна диета към нискомазнинна (високовъглехидратна) веган диета, диабетното състояние се подобрява значително.

Тези открития от наблюдателни проучвания и клинични тестове резонират с откритията от магнитнорезонансна спектроскопия, показваща как клетките с мазнина в тях водят до инсулинова резистентност – първата стъпка към диабет тип 2.

razprostranenie-diabet-2

koeficient-diabet-2

Ядем по-малко захар, епидемията от диабет расте

sweetners-pounds

В последните години стана модерно да обвиняваме захарта за здравните проблеми, неглижирайки много други важни фактори за тях.

Консумацията на захар всъщност намалява драстично в Щатите от 1999 г. насам, когато бутилираната вода и фрешовете започнаха да заменят газираните безалкохолни на рафтовете.

По същото време консумацията на сирене и мазни храни започна да се увеличава значително, точно когато дойде бума на диабет. Това ни подсказва, че не захарта, а нещо друго е движещата сила зад диабетната епидемия.

Въпреки това, захарта не е полезна храна

И така, захарта е горивото за нашите тела – това е глюкозата.

Освен това, захарта съдържа само четири калории за грам (много по-малко от мазнините и олиата, които съдържат девет калории за грам); захарните калории могат да бъдат използвани също за метаболитните нужди или да се съхраняват като гликоген.

Това обаче означава ли, че добавената захар е всъщност полезна?

Определено не. Въпреки че глюкозата е важно гориво за тялото, ние нямаме никаква физиологична нужда от добавени захари.

Понеже рафинираната захар се разтваря лесно в безалкохолни и бързи храни, става много лесно без да усетим да поемем огромни количества от нея, което причинява затлъстяване. От там, затлъстяването може да бъде също предпоставка за диабет тип 2. Някои също смятат, че излишната приета захар, особено фруктозата, може да бъде рисков фактор за диабет по други начини.

Множество проучвания търсят връзките между захарта (особено в подсладените напитки) и риска от диабет. Повечето от тях не намират никакви значителни закономерности, освен тази, че допълнителните калории могат да доведат до затлъстяване.

Например Изследването на женското здраве, Изследването на риска от атеросклероза, Изследването на женското здраве при черните жени и Мултиетническото изследване върху атеросклерозата не намират никаква значителна закономерност между консумацията на захар и риска от диабет след като се коригира BMI според телесната им маса.

Някои проучвания имат смесени резултати, например липса на риск при сукралоза, но повишен риск при глюкоза и фруктоза. Някои изследвания пък показват връзки между подсладените безалкохолни и и диабета, които се срещат и след коригиране на телесната маса на участниците.

Мета-анализ от 2015 обобщава резултатите от 17 кохорти, заключвайки, че, след коригиране за телесната маса, изпиване на 250 mL чаша с подсладено газирано безалкохолно на ден може да увеличи риска от диабет с приблизително 13%. Тези наблюдателни изследвания обаче не показват непременно причина и ефект. Газираните безалкохолни често вървят заедно с чийзбургери, пилешки крилца и други нездравословни (мазни) храни.

Това означава, че консумацията на подсладени газирани напитки може да бъде признак за хранене с бързи храни или като цяло за една нездравословна диета. Освен това съдържащите захар храни (всякакви сладки, кроасани и тортички) са по принцип съдържащи много мазнина в себе си. Съдържанието на захар ни заблуждава да не видим огромния брой калории от мазнина, които също се крият вътре.

Някои, но не всички, наблюдателни изследвания се стремят да контролират тези объркващи фактори. В мета-анализа авторите предупреждават също, че са идентифицирали значителни субективни предразсъдъци, което предполага, че обществения интерес към проблема може да доведе изследователите до това да предпочетат определени данни от изследването, показващи негативен ефект от захарта и съзнателно да не публикуват данни, които показват, че захарта не е толкова проблемна.

Корените на диабет тип 2 остават в инсулиновата резистентност и панкреатичната недостатъчност, а вината за настоящата епидемия от диабет лежи в преобладаващите вярвания за диетата, които наблягат на консумацията на месо, млечни продукти, мазни храни и подсладени със захар храни, вместо на естествената захар в храните.

Заключение

Диабетът е сериозно заболяване. Най-честата му форма, диабет тип 2, е достигнала до епидемия в световен мащаб с пренасянето на западните хранителни навици в останалия свят. Разбирането на тези фактори е ключово за идентифицирането на причините и борбата с болестта.

Диетата, която набляга на зеленчуци, плодове, цели зърнени храни и бобови, като в същото време избягва животинските продукти, би помогнала в превенцията на диабета и подобрения в състоянието и справяне с него, когато вече е диагностициран.

Идеята, че “яденето на захар причинява диабет” е несъстоятелна. Въпреки това, избягването на добавена захар е важна стъпка, която трябва да бъде предприета в допълнение към здравословните хранителни навици да се храним с цели растителни храни, а не вместо тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.