angela-davis
За хората Интервюта и лични истории

Анджела Дейвис: Веганизмът като революционен проект

Чернокожата активистка Анджела Дейвис е без съмнение една от най-големите живи легенди на движенията за социална справедливост от 1960-те до днес. Миналият четвъртък (26 януари), Анджела навърши 73-годишна възраст, а само няколко дни по-рано отново влезе на фокус със своята пламенна реч пред Протестния поход на жените в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на Съединените щати.

През 60-те години Анджела Дейвис става икона на чернокожото движение за граждански права. Работи като университетски преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, отдава своя изключителен принос към феминисткото движение, а след срещата си с Джордж Джаксън става член на „Черните пантери“ и защитава всички техни членове вкарани в затворите на САЩ. През 1970 г. самата Анджела влиза в затвора за тероризъм, когато Джонатан, непълнолетния брат на Джордж Джаксън, бива убит при престрелка с полицията при опит да освободи себе си и няколко други затворника. Анджела Дейвис е обвинена в съучастие и снабдяване на затворниците с оръжие. Съдебният процес срещу нея бива използван от пропагандната машина на Съветския съюз, за да я превърне в лице на анти-империалистическите борби по света и героиня на световния комунизъм. За нея Джон Ленън пише песента „Angela“, Rolling Stones песента „Sweet Black Angel“, а Владимир Висоцки посвещава на нея цял концерт.

През следващите десетилетия Анджела Дейвис продължава активистката си дейност, а идеите ѝ се изменят под влиянието на политическата обстановка в света и борбите на социалните движения. Отдавна Анджела Дейвис няма общо с авторитарния комунизъм и излиза от всякакви политически партии, но продължава феминистката си и антирасистка дейност, обхващаща също правата на хомосексуалните и трансджендър хората.

По-слабо известен обаче е факта, че освен всички други нейни социално-прогресивни идеи, Анджела Дейвис е веган и не пропуска да свързва човешките социални борби с борбата срещу видизма и експлоатацията на животни.

“Обикновено не споменавам, че съм веган, но това се променя,“ казва Анджела Дейвис на 27-та Конференция за овластяване на цветнокожите жени, проведена в университета Бъркли. “Сега е точния момент да говорим за това, защото е част от революционната перспектива. Как можем не само да развием повече взаимоотношения, основаващи се на състрадание с другите човешки същества, но и как да развием взаимоотношения на състрадание с другите създания, с които споделяме тази планета. И това би означавало поставяне под въпрос на цялата капиталистическа, индустриална форма на производство на храни”, продължава своята реч Анджела Дейвис (виж видеото по-горе).

Анджела Дейвис говори за веганизма и пред множеството от хора на „Окупирай Уолстрийт“, както и на редица други места. В друга своя публична изява тя казва също „Не говоря често за това, но ще го направя пред вас днес, защото смятам, че е наистина важно. Храната, която ядем скрива толкова много жестокости. Фактът, че можем да си стоим тук и да ядем част от тялото на пиле, без да се замислим за ужасяващите условия, в които тези пилета са били индустриално отгледани в тази страна, е признак за огромните опасности на капитализма, как капитализма колонизира нашите съзнания. Фактът, че не гледаме по-далеч от продукта като такъв, че отказваме да осъзнаем взаимоотношенията, които обуславят всички стоки, които използваме в нашето ежедневие. И храната е една от тях.” След което Дейвис съветва хората да изгледат документални филми за правата на животните и начините, по които месото идва на тяхната маса.

“За мен има една неотменна връзка между – и мога да се задълбоча доста в това – начините, по които гледаме на животните и по които се отнасяме с другите хора, с онези, които стоят в дъното на йерархичните системи“, казва още Анджела Дейвис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.