angela-davis
За хората Интервюта и лични истории

Анджела Дейвис: Веганизмът като революционен проект

Чернокожата активистка Анджела Дейвис е без съмнение една от най-големите живи легенди на движенията за социална справедливост от 1960-те до днес. Миналият четвъртък (26 януари), Анджела навърши 73-годишна възраст, а само няколко дни по-рано отново влезе на фокус със своята пламенна реч пред Протестния поход на жените в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на Съединените щати.

През 60-те години Анджела Дейвис става икона на чернокожото движение за граждански права. Работи като университетски преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, отдава своя изключителен принос към феминисткото движение, а след срещата си с Джордж Джаксън става член на „Черните пантери“ и защитава всички техни членове вкарани в затворите на САЩ. През 1970 г. самата Анджела влиза в затвора за тероризъм, когато Джонатан, непълнолетния брат на Джордж Джаксън, бива убит при престрелка с полицията при опит да освободи себе си и няколко други затворника. Анджела Дейвис е обвинена в съучастие и снабдяване на затворниците с оръжие. Съдебният процес срещу нея бива използван от пропагандната машина на Съветския съюз, за да я превърне в лице на анти-империалистическите борби по света и героиня на световния комунизъм. За нея Джон Ленън пише песента „Angela“, Rolling Stones песента „Sweet Black Angel“, а Владимир Висоцки посвещава на нея цял концерт.

През следващите десетилетия Анджела Дейвис продължава активистката си дейност, а идеите ѝ се изменят под влиянието на политическата обстановка в света и борбите на социалните движения. Отдавна Анджела Дейвис няма общо с авторитарния комунизъм и излиза от всякакви политически партии, но продължава феминистката си и антирасистка дейност, обхващаща също правата на хомосексуалните и трансджендър хората.

По-слабо известен обаче е факта, че освен всички други нейни социално-прогресивни идеи, Анджела Дейвис е веган и не пропуска да свързва човешките социални борби с борбата срещу видизма и експлоатацията на животни.

“Обикновено не споменавам, че съм веган, но това се променя,“ казва Анджела Дейвис на 27-та Конференция за овластяване на цветнокожите жени, проведена в университета Бъркли. “Сега е точния момент да говорим за това, защото е част от революционната перспектива. Как можем не само да развием повече взаимоотношения, основаващи се на състрадание с другите човешки същества, но и как да развием взаимоотношения на състрадание с другите създания, с които споделяме тази планета. И това би означавало поставяне под въпрос на цялата капиталистическа, индустриална форма на производство на храни”, продължава своята реч Анджела Дейвис (виж видеото по-горе).

Анджела Дейвис говори за веганизма и пред множеството от хора на „Окупирай Уолстрийт“, както и на редица други места. В друга своя публична изява тя казва също „Не говоря често за това, но ще го направя пред вас днес, защото смятам, че е наистина важно. Храната, която ядем скрива толкова много жестокости. Фактът, че можем да си стоим тук и да ядем част от тялото на пиле, без да се замислим за ужасяващите условия, в които тези пилета са били индустриално отгледани в тази страна, е признак за огромните опасности на капитализма, как капитализма колонизира нашите съзнания. Фактът, че не гледаме по-далеч от продукта като такъв, че отказваме да осъзнаем взаимоотношенията, които обуславят всички стоки, които използваме в нашето ежедневие. И храната е една от тях.” След което Дейвис съветва хората да изгледат документални филми за правата на животните и начините, по които месото идва на тяхната маса.

“За мен има една неотменна връзка между – и мога да се задълбоча доста в това – начините, по които гледаме на животните и по които се отнасяме с другите хора, с онези, които стоят в дъното на йерархичните системи“, казва още Анджела Дейвис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.