Fur Farm
За животните

Ценните кожи: Какво се случва във фермите?

Обичайното скърцане, вратата се отваря, но този път вместо да ме нахранят ме хващат и ме завличат някъде. Защо? Страх ме е и ме боли, защото са ме сграбчили много силно. Най-накрая светлина! Не може да бъде – свобода?! Но какво става? Напъхват ми метален кол отзад, в устата ми слагат желязна пластина и ми затискат челюстта, така че да си прехапя езика. Изведнъж по цялото ми тяло пробягва отвратителна тръпка и внезапно страшна болка пронизва гръдта ми. Мускулите се вцепеняват, не мога да помръдна, болката в сърцето се усилва и чувствам как се пръскат вените по цялото тяло. Болката не спира и става непоносима. Светлината изчезва. Някой казва: „Давай следващия!“

Така обикновено се прекратява живота на лисиците в животинските ферми за добив на кожа. Не винаги разрядът на тока успява да причини смъртта, тогава процедурата се повтаря. Не са редки случаите, когато кожата се сваля от все още жива и само оглушена лисица. Понякога дори тя се връща в съзнание с вече одрана кожа.

За направата на едно палто се убиват 20 лисици.

Норките, невестулките, белките и самурите имат друга участ. Знаейки че животинките в случай на опасност се стремят да се скрият в дупката, изобретателните убийци са измислили следното: Изплашеното след хващането животно се поставя на маса, в която е направен отвор с размера на дупката им. Опитвайки се да избяга, зверчето се хвърля към спасителната „дупка“ и… се заклещва в нея. Отдолу се пуска отровен газ.

За изготвянето на една шуба се отравят 60-80 норки, невестулки или самури.

В различните страни „произвеждат“ пухестата козина по различен начин. Някъде с игла се вкарва отрова директно в сърцето или в белите дробове, другаде пък премазват гръдния кош, важното е да не се „повреди кожата“.

Уважаеми, телевизионни продуценти! Ако наистина искате силни усещания в риалити-шоуто си, наречете го „Breeding Farm“. Поместете участниците в клетки, където на мястото на покрива е само небето с дъжда и горящото слънце, а вместо под – мрежеста клетка, в която можеш да направиш само две крачки: наляво и надясно. Нека участниците на риалити-шоуто бъдат хранени само по толкова, колкото да не умрат. Възможно е на някои от участниците да им се наложи да напуснат шоуто още преди края му: в тези ферми 10% от животните умират през лятото от прегряване, а зимата от измръзване. В природата те винаги имат убежище от неблагоприятните условия, но тук те нямат къде да се скрият. Част от тях умират от болести, а някои от болезнен шок, тъй като при нещастен случай няма кой да им окаже медицинска помощ. Ще трябва и да се има предвид, че известен брой участници ще загубят разсъдъка си заради затвореното пространство и непоносимото зловоние, тъй като нечистотиите ще се трупат на купчини направо пред клетките. Ще им се наложи също да търпят останките от своите колеги, които не са успели да достигнат до финиша.

Страхувам се обаче, че производителите на кожени палта и дрехи ще протестират против това шоу, защото след това хората ще се откажат да купуват стоката им – пропита с мъка, кръв и смърт.

fur-cruelty

Стоманени челюсти

Не, не, моля ви, не си мислете че е започнала реклама на паста за зъби или че ви канят на прожекция на филм на ужасите!

Става въпрос за нещо друго. Всички вие сигурно се сещате, как когато случайно пръстите ви се затиснат от вратата или, по невнимание, без да искате се ударите с чука. После крещите от нетърпимата болка и бързо търсите да си сложите нещо студено на удареното място.

А сега си представете какво чувства животното, когато на крака му с чудовищна сила се затиска стоманена челюст, разкъсвайки тъканите и строшавайки костта. То няма къде да се дене, никой не може да махне страшната болка. Животното, изнемогвайки от болка, чака с дни, докато дойде ловецът и му счупи врата или го удуши, за да не си хаби патроните и да не развали козината. Често животното, когато окончателно се вкочани умъртвената лапа, прегризва собствената си кост, за да се спаси от капана. Скоро след това то умира от загуба на кръв или шока от болката. Оставайки все още живо, съществото остава инвалид и трудно си добива храна, или въобще не успява и умира от глад.

Всичко казано по-горе не е измислена история. Това се случва сега, близо до нас. Но ние не го виждаме, или не искаме да го видим. Или може би, нарочно се отказваме от това да знаем за това. За какво са ни излишни вълнения в нашия и без това изпълнен със стрес свят?

Може би сте прави. Но сега е 21 век. За да не измръзнем зимата са създадени много различни видове материали, които превъзхождат по качество естествената кожа. Но на кого е нужна тя тогава? Отговорът е много прост. Първо, на производителите – собствениците на фермите, за да правят пари. После, на търговците, също за да печелят пари. И не на последно място, на моделиерите, за да утешат своето самодоволство с последния бум на модата, а и също така да печелят пари. Алчността тласка хората към престъпления. Жаждата за пари отнема животите на 30 милиона красиви пухкави създания всяка година. Естествената кожа е мъртва плът и си остава такава, колкото и да се обработва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.