britches-monkey-adopted
За животните

Сърцераздирателната история на маймунката Бричис

Стотици милиони животни са подложени на невъобразими страдания и умират в лабораторни експерименти всяка година. Жертвите на вивисекцията са подложени на пристрастяващи медикаменти, разяждащи киселини, йонизираща радиация, химически и биологични оръжия, електрошок, лишаване от храна и вода, психологически тормоз и безброй кошмарни мъчения.

Както и с всяка друга индустрия с животни обаче, тези стотици милиони животни обикновено остават неназовани и напълно скрити от очите и сърцата на повечето хора.

Движението за правата на животните обаче не се спира пред ужасите и мъченията. И преди и сега, неколцина успяват да проникнат отвъд дебелите стени, за да ни разкажат история на освобождение.

Това е една такава емблематична история. На освобождението на маймунката Бричес.

britches-sewn-eyes

Бричис е късоопашат макак (мечи макак), роден в началото на 1985 г. в лабораторията към Калифорнийския университет Ривърсайд и отделен от своята майка много скоро след раждането – заедно с още 23 други бебета маймуни, използвани за експерименти. Едва на няколко дни неговите очи са били зашити, а сонарно устройство прикрепено към главата му, за да изпраща пронизващи, металически звуци към неговия мозък.

Малкият макак е държан в малка метална клетка, където на негово разположение има само едно одеалце и малък стълб, на който да се катери самотен и изплашен. Изследването, което е било извършено над него е трябвало да проучи слепотата. Изследователите не са искали да притесняват истински слепи хора в техните домове, затова решават да осакатят и измъчват най-близките ни роднини в животинското царство.

Както се случва с повечето лабораторни животни, Бричис придобива натрапчиво невротично поведение – неконтролируеми мускулни спазми и потрепвания, непрекъснато търкане на тялото си и издаване на пронизителни писъци в чести интервали.

Малкият Бричис е толкова малък и беззащитен, че може да се събере в човешка длан. За негово щастие обаче се появяват и хора, които са загрижени за него и желаят да спрат тази жестокост и бруталност, на която е подложен от раждането си.

Група студенти от университета в Ривърсайд научават за маймунката и решават да се свържат с неизвестен активист от Фронта за освобождение на животните (Animal Liberation Front, ALF), който сформира група и заедно влизат в лабораториите на университета, за да освободят Бричис и други животни. Активистите чакат до академичната пролетна ваканция преди да предприемат действието, за да има колкото се може по-малко хора на мястото.

В малките часове на нощта през март 1985 те пропълзяват през вентилационните тунели на университета и отварят редица заключени врати, оставайки незабелязани от пазачите и охранителната система. Освободителите са облечени в бели лабораторни мантии и носят черни маски на главите си.

След акцията, освободителите намират ветеринар, който е готов анонимно да изследва животните, за които вече е намерено безопасно място в друг американски щат.

Според неофициална информация в тази нощ са освободени близо 700 животни, които в противен случаи биха били подложени на години ужасни мъчения. Сред освободените животни са мишки, зайци, гълъби, опосуми и котки. Райдът в Ривърсайд остава в историята като едно от най-успешните освобождения на лабораторни животни изобщо.

Ветеринарният офталмолог д-р Нед Буюкмичи от Калифорнийският университет в Дейвис, основател на коалицията Ветеринари за правата на животните, също изследва Бричис след освобождението му от лабораторията. Неговото заключение е, че използваните шевове са твърде големи и пораженията върху очите са огромни, допълвайки: „Няма възможно оправдание за тези болезнени експерименти със съмнителен резултат.

britches-free

Възмущението идва от различни места. Грант Мак, президент на Асоциацията на слепите намира експериментите с примати за изначално отблъскващи и лошо замислени. Той също така смята похарчените 275 хиляди долара за експерименти с ослепени маймуни в съмнителни надежди хората да научат нещо ново за слепотата като прекрачване на много граници. Според него същата информация и много повече би било научено от изследвания за слепотата върху наистина слепи хора, които без проблеми биха разказали сами за това как се чувстват и как реагират на различни стимули.

В своя защита, представителите на университета в Ривърсайд влизат в програма „отречи всичко“. Те заявяват, че действията на ALF са насилие и тероризъм, а техния ветеринар е този, който е наранил очите на Бричис. Освен това заявяват, че всички снимки с рани и устройства по главата на маймунката са били инсценирани и всички проведени експерименти върху него са били напълно безвредни и безболезнени. Организации за правата на животните обаче успяват да издействат вътрешни документи чрез Закона за свобода на информацията, които доказват всички изявления на Ривърсайд като откровени и дебели лъжи.

britches-liberated

Все неща, които биват повтаряни отново и отново, всеки път щом активисти успяват да направят видео репортаж от лаборатории или други места, където биват използвани животни. Индустриите и университетите продължават да преповтарят своя изтъркан репертоар до безкрай.

В крайна сметка обаче, малкият макак Бричис, за който никой никога нямаше да чуе и разбере, ако не бяха смелите действия на анонимни освободители, остава в историята като символ на жестокостта и социопатията, извършвани в името на прогреса, който колкото и високотехнологичен и научен да бъде, не струва нищо, когато се основава на неетично и жестоко отношение към съзнателни и чувстващи болка същества.

След огромният успех на тази акция през 1985 г. освобожденията на лабораторни животни стават изключително трудни, тъй като индустриите засилват своите охранителни мерки и въвеждат най-модерните системи за видеонаблюдение. Тяхното лоби на институционално и държавно ниво също се засилва неимоверно, изковавайки закони за криминализация на всякакъв активизъм за правата на животните, който си служи с пряко действие и разкриване на вътрешна информация от индустриите с животни.

Това обаче не спира всеки един от нас да носи в себе си потенциала да се грижи за живота на планетата и да се адаптира, образова и преодолява препятствия по пътя към истинската промяна, дори и картите на масата да са срещу нас.

В заключение, вместо да бъде убита и подложена на дисекция след кратък живот на мъчения (експериментът е щял да трае 3 години), малката маймунка Бричис живее в продължение на още 20 щастливи години заедно със своята нова приемна майка в приют за освободени животни (заглавната снимка на статията).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.