Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

Веганизъм: Лекарство срещу апатията

apatia-ne-mi-puka

Етика

Веганизъм: Лекарство срещу апатията

Какво е апатията и как веганството като етика на научено състрадание може да ни помогне да победим апатията и потисничеството, характерни за нашето общество.

Защо хората са толкова пасивни, когато виждат всички тези ужасяващи кадри от развъдници, ферми, кланици и лаборатории? Защо мнозинството остава апатично, дори когато става въпрос за насилие и несправедливости над наши близки и други хора като нас?

Най-вероятно тази апатия се корени в самата структура на обществото. По такъв начин, че апатията се е превърнала в научена и активно насърчавана безпомощност, която укрепва институциите на власт и доминация в общество на разединени по различни признаци и конкуриращи се помежду си индивиди и организации.

Очевидно е, че апатията не е просто невежество, тъй като дори при всичката съществуваща информация за несправедливостите и експлоатацията над другите хора, природата и животните, продължаваме да си затваряме очите и да действаме сякаш нищо не зависи от нас.

Какво е апатията?

Коренът на думата апатия идва от гръцки и означава без чувство, а самата дума apathos означава без страдание. Ако сме научени, че нещата просто стоят такива каквито са и не можем да променим нищо, тогава няма нищо странно в това да притъпим своето чувство на състрадание и да живеем без етични принципи към страданието на другите. Тя се превръща в основен инстинкт за оцеляване, който ни помага да се адаптираме в система на несправедливости и потисничество, които се случват навсякъде около нас.

Така че апатията идва като съвсем нормално нещо, ако смятаме едно общество на разединени и конкуриращи се индивиди и организации за нещо нормално. Не можем да кажем, че да си апатичен автоматично те прави неморален или лош човек. Самата логика на доминация и неравенство прави дори най-моралния и състрадателен човек апатичен.

Състрадание вместо апатия

Думата състрадание подсказва, че става дума за това да страдаш със, което изисква да имаш желание да помогнеш. Структурното насилие към хората, природата и животните обаче обръща нашето състрадание срещу нас самите. Дори и най-състрадателните хора могат да спрат да оказват помощ на тези в нужда, когато научат, че нещата не могат да се променят и нищо не зависи от теб.

Тогава как да се излекуваме от апатията? Ами, ако апатията е симптом на неравенството, несправедливостта и експлоатацията, които могат да се изразят с една дума – потисничество, тогава решението е да създаваме начин на живот, взаимоотношения помежду си и алтернативи на сегашната система, които отхвърлят и творят свят отвъд потисничеството.

Можем да започнем като отхвърлим идеята за нашето безсилие, намирайки своята индивидуална и колективна сила да променяме нещата около нас. Да намерим силата да участваме в истинска, жизнено необходима и колективна промяна, гледайки на себе си като на част от решението.

Веганството като състрадание

Веганизмът е една такава етика и начин на живот, който може да ни доведе от апатия към научена и активно насърчавана взаимопомощ, която ни сплотява на базата на етиката и състраданието.

Ако се научим на състрадание към най-потиснатите, безпомощни и неспособни сами да се борят за своето освобождение – животните, много по-лесно ще видим взаимовръзките между всички останали несправедливости и потисничество в нашето човешко общество. Веганството ни дава възможност да се научим на състрадание и уважение към другите видове, с които споделяме живота си на тази планета.

Чрез него придобиваме силата да практикуваме ненасилствено пряко действие, което поставя под съмнение самото съществуване на насилие и потисничество в обществото. Когато апатията е нормалния инстинкт, притъпяващ състраданието (и при наложен свръхиндивидуализъм, консуматорство и липса на социално съзнание), веганството обаче също може да се превърне в апатичен потребителски избор, страдаща от липса на етичен подтик диета или пък другата крайност – чувство на морално превъзходство над другите.

За да не се случва това е нужно да засилим състраданието си не само към животните, но и към всички останали. Да прилагаме веганския идеал не само по отношение на личния си начин на живот, диета или покупки от магазина, а като социална идея за изграждане на нов тип взаимоотношения, в които етиката и състраданието имат водеща роля.

Редакция на Vegan Holistic. Чрез статиите в този сайт се стремим да обхванем различни аспекти на веганизма, показвайки неговия потенциал да трансформира света към всеобщо здраве, състрадание и нова етика, където животните, хората и природата са част от една холистична визия за хармония и свобода.

Напиши коментар

Какво мислиш? Сподели статията и напиши коментар.

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Абонирай се  
Уведоми ме

Абонирай се

Получавай известия за нови публикации по имейл.

Реклама

Най-популярни

Горе