Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

Животните не са суровини за месо

pig-farm

Етика

Животните не са суровини за месо

Еха, най-накрая съм свободен. Как може т.нар. цивилизовано общество да държи животни в промишлени фабрики? Моите милиони събратя и аз никога не сме виждали дневна светлина. Да се движим наоколо за тях значи само загуба на енергия! Единственото бъдеще за нас е касапския нож. Ние сме живи същества с чувства, по дяволите! Не просто продукти, носещи печалба. Какво чакате? Раз, два, три, всички животни на свобода!

Европейските животински ферми са силно индустриализирани и специализирани. Месото, което ядеш, е преминало през множество различни фабрики по същия начин, както автомобилът е направен от различни парчета железа, преминаващи през различни фази на окомплектовка.

Какво се случва в свинефермите?

В свинефермите, специализирани в отглеждането на млади животни, има концентрация на „продуктивни животни”, силно плодовити свине са чифтосвани с големи и бързорастящи шопари. След престоя във фермите за оплождане, свинете-майки отиват в други ферми, където раждат своите малки.

Опашките и тестисите на малките прасенца биват отрязани веднага. Във фермите има толкова малко място, че прасенцата се хапят едно друго по опашките и ушите от стрес. Малките са отделяни от майките си четири седмици след като се родят, а след шест седмици са транспортирани във фермите за месо. Те повече приличат на фабрики с клетки за по едно животно със съвсем малко място, обикновено около 0.8 кв.м. на прасе.

Животът им без никаква дневна светлина и движение води до физически и психически заболявания, които са лекувани като животните биват непрестанно тъпкани с антибиотици и успокоителни. Тук, след около три месеца престой, прасетата израстват от около 25 до 115 килограма, хранени с високопротеинов фураж от Южна Америка (например ГМО соя от Бразилия).

След това животните отиват в кланицата. Ако оживеят толкова дълго, разбира се; 12 – 20% от малките умират преди да достигнат зряла възраст. Много умират и по време на дългото транспортиране из Европа, понякога при екстремни условия, натъпкани всички заедно без вода, храна и светлина. Важно е да се отбележи, че не само прасетата са затваряни, експлоатирани и убивани по този начин, подобни са историите и на рогатите и кокошките.

В Европа често в една ферма има десетки хиляди прасета, а понякога броят на животните достига дори 100 000. Натъпкването на толкова много животни в малко пространство, транспортирането им на големи разстояния и прекаленото им хранене с небалансирана храна и лекарства, доведе в последните години до епидемии от заболявания на копитата и устата. Това води до изтребването на всички заразени животни и има големи последствия не само за фермера, но и за много от животните от подобни видове в района, които също биват изтребени.

Какво се случва във фермите за мляко и яйца?

Животните са убивани също и за производството на мляко и яйца. Кравите дават най-голямо количество мляко само след раждане. Една дойна крава трябва да забременява на всеки 6 месеца, за да остане „продуктивна“. Постоянното доене води при много от тях до гнойни инфекции на вимето и зърната, а гнойта може да се намери и в млякото (слой, дебел около един пръст на всеки литър).

Тъй като млякото е предназначено за хората, малките телета са отделяни от майките си веднага след раждането. Женските стават дойни крави, а мъжките не са нужни за нищо друго, освен за месо (малките са взимани още от раждането им и се убиват за производството на велур).

За производството на яйца се нуждаем от мътещи кокошки. Те се избират от специални ферми, откъдето кокошките са взимани за мътене, а младите петли или са избивани с газ, или нарязвани на парчета. Те са безполезни за индустрията, тъй като не могат да снасят яйца, а месото им не е подходящо.

Яденето на месо, млечни продукти и яйца те прави отговорен за отношението към животните и убийствата в тази индустрия на смъртта. Какви са оправданията за тази огромна касапница – човешкото потребление?

Видизъм

Каква е всъщност разликата между животните и хората, която може да легитимира това отношение? Това, че сме съзнателни същества? Не можем да знаем дали някои животни не са също съзнателни, но защо това трябва да е причина в крайна сметка?

Знаем твърде малко за чувствата на хората с умствени проблеми, но това не е причина да се държим зле с тях.

Тогава дали не е заради факта, че животните не са толкова интелигентни като хората или пък е това, че те принадлежат към други видове, различни от нашия?

Дискриминацията и експлоатацията на други видове от хората има своя дефиниция: видизъм. Промишлените ферми са видизъм в неговата най-лоша форма.

Често използван аргумент за легитимиране на яденето на месо е, че това е „природно заложено“.

Животните ядат други видове животни, тогава защо хората да не правят същото?

„Природно заложеното“ обаче само по себе си не е винаги добро. Природното и моралното са две различни неща. Насилието се възприема за природно заложено, но и за етично грешно. Много хора са способни да правят морален избор и поемат отговорността да не ядат месо. Да не ядеш животни може да изглежда противно на природата (въпреки че не е, що се отнася до човека), но е очевидна етична отговорност.

Възможно е да се намери алтернатива в органичната продукция, но в повечето случаи се оказва, че в това няма голяма разлика в сравнение с промишленото животновъдство. Органичната продукция среща много от същите проблеми и не може да увеличи значително жизненото пространство на животните, а фуража остава почти същия.

Това в повечето случаи въобще не е решение на проблема: защо?

Как, ако сме склонни да повярваме, че животните не съществуват на земята за да бъдат експлоатирани от нас, може да одобряваме търсене на животински продукти, които свеждат животното до “суровина за месо?”

Редакция на Vegan Holistic. Чрез статиите в този сайт се стремим да обхванем различни аспекти на веганизма, показвайки неговия потенциал да трансформира света към всеобщо здраве, състрадание и нова етика, където животните, хората и природата са част от една холистична визия за хармония и свобода.

10 коментара

10
Какво мислиш? Сподели статията и напиши коментар.

avatar
1 Ниши от коментари
9 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-оценен коментар
Най-коментирана тема
3 Автори на коментари
Мила ПопдимитроваVegan Holisticerejnion Скорошни автори на коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Абонирай се  
най-нови най-стари най-оценени
Уведоми ме
erejnion
Гост

Драги ми приятели. Знаем че нито едно друго животно освен Хомо Сапиенс не е съзнателно. Но, оставяйки това настрана, като цяло се вижда една мания за величие в статията. За Вас хората явно са някакъв специален вид животно, богове в сравнение с останалите животни. Затова, независимо че едно друго всеядно животно с удоволствие би ни изяло ако можеше и ако не се бе научило че нападането на хора е лоша идея, ние, боговете, трябва да се отнасяме по друг начин с тези животни. Стига се превъзнасял, ти си една незначителна част от Природата. Виж, имаме някакви либерални принципи – човешки… Прочети повече »

Мила Попдимитрова
Гост
Мила Попдимитрова

erejnion толкова глупости на едно място е нещо типично за анти-веган пропагандата. Чудесно е, че си решила да разсъждашаш и поучаваш без грам критично мислене. 1. „Знаем че нито едно друго животно освен Хомо Сапиенс не е съзнателно.“ – Верно ли го знаете? Ц,ц,ц…Браво на вас. Доказателства? 2. „За Вас хората явно са някакъв специален вид животно, богове в сравнение с останалите животни.“ – Казва човек които си мисли, че другите видове не са съзнателни, тоест „по-нисши“ и не заслужават елементарни права – можем да ги затваряме, третираме като стока, малтретираме и убиваме. Страхотна логическа послдователност. 3. „Едно животно (което… Прочети повече »

erejnion
Гост

Продължаваш да отъждествяваш животните с хората и децата. И не, ако случайно не забелязваш, много от нормалните човешки права не ги даваме на децата наистина. По-детайлно: 2. Че защо да можем? Не бихме били културни същества ако правим подобни гадости. Даже и минимален етикет би ти забранил да малтретираш животни. Липсват ти първите седем години ли, какво ли? 3. Ама че и биготи. Инвалидите нищо не могат сега! Те са безсилни пред един здрав човек като теб! Трябва да се грижиш за инвалидите по същия начин по който трябва да се грижиш за домашните си любимци! Човешките права и правата… Прочети повече »

Мила Попдимитрова
Гост
Мила Попдимитрова

Леле леле направо получих мигрена от поредната псевдо-интелектуална мешана салата. Така става като се мъчиш всячески да защитиш насилието над животни. Хем трябва да те мислят за интелигентен човек, хем трябва да защитиш тезата, че да причиняваш болка на животни и да ги убиваш е ОК. Кофти,а?

Хайде разберете се с второто ти аз най-после дали морал и етика трябва да се водят от логика и здрав разум или културен релативизъм.

Броблемът с отричането на елементарни права на животните е, че доводите които се дават могат да се използват за отричане правата и на хора.

erejnion
Гост

Няма как да защитавам насилието над животни. То е чиста проба липса на елементарна култура. Да не сме диваци че да насилваме и убиваме животни, по дяволите?
Етиката си е чиста проба културна измишльотина. Моралът трябва да си го строиш методично по логически принципи. Ама ти май нещо омесваш понятията, и затова не схващаш какво ти се казва?
Проблемът е че животните няма как да имат подобни права. За да имат те права, те трябва да имат задължението да пазят моите права. А никой не може да иска от едно животно да му пази правата. Това би било проява на психично заболяване.

Мила Попдимитрова
Гост
Мила Попдимитрова

И всичката тази ментална мастурбация за да защитиш свещените кебапчета и шкембе с чесън O_O

erejnion
Гост

Nah, I’m calling the viewpoint examined in the article stupid, bigoted and seeped with unreasonable, moronic and actively harmful sense of guilt. I actually think that our culture will naturally progress into including more and more vegetarian dishes in our daily lives. Ама се предполагаше да преразгледате вярванията си, и да осъзнаете това сами, вместо да псувам хора. Честно казано, няма как да покажа че съм преразгледал собствената си гледна точка без „ментална мастурбация“, и не би било честно да искам това от вас без да покажа че аз съм направил същото, така че… опитай се да бъдеш честна по… Прочети повече »

Мила Попдимитрова
Гост
Мила Попдимитрова

stupid, bigoted, moronic – точно описание на недодяланата ти анти-веган реторика. ние сме избрали да не спонсорираме бизнеси които експлоатират и убиват животни. това е етичен избор. ти избираш да ги спонсорираш и да банализираш агресията над животни чрез псевдо интелектуални каламбури. това е неетичен избор. 2+2=4. толкова е просто. вместо да поемеш отговорност за собствените си действия, прехвърляш отговорността на „културата“. приеми реалността вместо да се криеш зад разтягане на локуми. и не ми се прави на жертва. жертвите в случая са в кланиците. ти си седиш удобно зад компютъра да философстваш и да обясняваш как някой те карал… Прочети повече »

erejnion
Гост

Ти ПРЕДПОЛАГАШ че аз спонсорирам бизнеси, които експлоатират и убиват животни. „Псевдо интелектуални каламбури“ = projection on your side. Чела си статията, знаеш какво пише там. Никой не е жертва на моите действия. Няма нищо, за което да трябва да поемам отговорност. Хората, ядящи месо, също няма за какво да поемат отговорност. Не, не ме карате да се чувствам виновен. Искате от мен да се чувствам виновен. Има разлика, в случая не ми нарушавате правата. И смешният ви плач по горките животни е обект на подигравки от всички, усетете се най-сетне. Животните няма да ви помогнат. Ако могат, животните ще… Прочети повече »

Абонирай се

Получавай известия за нови публикации по имейл.

Реклама

Най-популярни

Горе