te-sa-samo-jivotni
Ревюта

Ако те са само животни, какво е да бъдеш човек?

Ако те са само животни, то тогава какво е да бъдеш човек?

Този въпрос задава „Те са само животни“ – пълнометражен документален филм, направен от активисти за правата на животните в Полша.

Филмът разглежда различни аспекти на експлоатацията на животни – за месо, за кожа и козина, за лабораторни експерименти, лов или циркови изпълнения. Алтернативата на всички тези жестокости изплува на повърхността – веганизъм и движението за правата на животните: да не нанасяме вреда на никой друг вид. Защото животните не са стоки и продукти, а съзнателни индивиди със своя собствена индивидуалност.

Философски, социални, етични и екологични аргументи се преплитат, за да ни дадат една цялостна визия за проблема с използването нечовешките животи и нашата отговорност към по-справедливо, ненасилствено и мирно съществуване заедно с тях. Какво означава права на животните? Какви са връзките между експлоатацията на животни и нарушаването на човешките права? Може ли веганизма да бъде етика на ненасилие и ненасилствена комуникация с животните? Какво може да направи всеки от нас, за да бъде етичен и състрадателен към животните? Авторите на „Те са само животни“ поставят важни въпроси за нашето разбиране към животните и отношението ни като общество към проблемите с тяхната експлоатация.

През 2014 г. филмът имаше прожекции във Варна и София, представен от един от неговите автори, като след прожекциите Даниел направи презентации за активизма за правата на животните в Полша. В самия филм може да видим разтърсващи кадри от ферми за норки и лисици в Полша, които полските активисти за заснели, за да разкрият пред широката публика. Кадрите биват разпространени в медиите от организацията Otwarte Klatki (Отворени клетки) и водят началото на мащабната кампания Anty Futro (Против козината), която се стреми към премахване на всички ферми за козина в Полша.

Филмът вече влезе в нашата класация от 10 филма за правата на животните, които трябва да гледате, а сега вече може да  се гледа онлайн с български субтитри от нашия youtube канал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.