te-sa-samo-jivotni
Ревюта

Ако те са само животни, какво е да бъдеш човек?

Ако те са само животни, то тогава какво е да бъдеш човек?

Този въпрос задава „Те са само животни“ – пълнометражен документален филм, направен от активисти за правата на животните в Полша.

Филмът разглежда различни аспекти на експлоатацията на животни – за месо, за кожа и козина, за лабораторни експерименти, лов или циркови изпълнения. Алтернативата на всички тези жестокости изплува на повърхността – веганизъм и движението за правата на животните: да не нанасяме вреда на никой друг вид. Защото животните не са стоки и продукти, а съзнателни индивиди със своя собствена индивидуалност.

Философски, социални, етични и екологични аргументи се преплитат, за да ни дадат една цялостна визия за проблема с използването нечовешките животи и нашата отговорност към по-справедливо, ненасилствено и мирно съществуване заедно с тях. Какво означава права на животните? Какви са връзките между експлоатацията на животни и нарушаването на човешките права? Може ли веганизма да бъде етика на ненасилие и ненасилствена комуникация с животните? Какво може да направи всеки от нас, за да бъде етичен и състрадателен към животните? Авторите на „Те са само животни“ поставят важни въпроси за нашето разбиране към животните и отношението ни като общество към проблемите с тяхната експлоатация.

През 2014 г. филмът имаше прожекции във Варна и София, представен от един от неговите автори, като след прожекциите Даниел направи презентации за активизма за правата на животните в Полша. В самия филм може да видим разтърсващи кадри от ферми за норки и лисици в Полша, които полските активисти за заснели, за да разкрият пред широката публика. Кадрите биват разпространени в медиите от организацията Otwarte Klatki (Отворени клетки) и водят началото на мащабната кампания Anty Futro (Против козината), която се стреми към премахване на всички ферми за козина в Полша.

Филмът вече влезе в нашата класация от 10 филма за правата на животните, които трябва да гледате, а сега вече може да  се гледа онлайн с български субтитри от нашия youtube канал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.