rich-roll-ultrazdraveto
Ревюта

Ултра здравето: Изумителната трансформация на Рич Рол

Изглежда книгите за бягане и здравословно хранене намират все повече почитатели в нашата страна. Първата такава книга, която ми попадна, беше „Родени да тичат“ на Кристофър Макдугъл, а не след дълго и бестселъра „Яж и тичай“ на феноменалния веган бегач на свръхдълги разстояния Скот Юрек.

Честно да си кажа обаче, книгата на Скот Юрек ми дойде скучновата още щом започнах да я чета. В крайна сметка реших да я подаря на човек, който може би ще намери повече вдъхновение в нея.

И все пак, докато разлиствах „Яж и тичай“, вътрешно си мечтаех най-сетне някой да преведе и издаде на български Finding Ultra на Рич Рол, която си бях намерил в електронен вариант на английски и бях станал фен на неговия подкаст от дълго време.

И така до един прекрасен дъждовен ден, когато научих от социалните мрежи, че издателство „Сиела“ ще издава книгата на български език през октомври 2017 г.

rich-roll-ultra

Какво ще намериш в „Ултра здравето“?

Ултра здравето проследява историята на Рич Рол и неговото забележително преобразяване. От мъж на 40 годишна възраст, който се вписва в стереотипа за прикован към дивана, нагъващ чийзбургери американец от заможната средна класа (успешен адвокат в Ню Йорк), до ултраиздръжлив атлет от световна величина, който може да завърши 5 последователни Ironman-триатлона за по-малко от седмица (EPIC5).

Да, това е книга, която ще те накара да повярваш в силата на човешкия дух. Да се вдъхновиш, да оставиш монотонното ежедневие на заден план и да поискаш нещо повече от живота.

Книгата проследява две различни, но в същото време взаимосвързани теми:

  1. Първо, това е вдъхновяващата история на човек, който успява да се пребори със зависимостите. Зависимост към алкохола и зависимост към нездравословния начин на живот. Една от основните идеи в книгата е тази, че всеки може да се пребори с много от пречките в живота си, които го карат да води заседнал и негативно отразяващ се на здравето му живот. Да осъзнае разликата между моментното удоволствие и щастието, за да стане по-здрав и щастлив в дългосрочен план.
  2. Второ, в „Ултра здравето“ Рич обръща голямо внимание на своята диета от пълноценни растителни храни, която той нарича Плант пауър (Силата на растенията). Веганската диета с пълноценни растителни храни (да не си помислите, че става въпрос за веджи бургери и пържени картофки) играе основна роля в неговата ултра трансформация до един от най-атлетичните и издръжливи хора на Земята. Диетата на Рич Рол обаче, както става ясно от книгата, е доста лесна за следване и не е задължително да си участник в изтощаващи състезания, за да я следваш без проблеми.

Ако следиш и останалите материали в нашия блог, вече знаеш, че храненето с минимално обработени и цялостни растителни храни може да бъде един от най-здравословните начини на живот, освен че е етично отношение към животните и планетата.

rich-roll-vegan-athlete

Защо историята на Рич Рол е толкова въздействаща?

Както казва и Рич, когато започва да пише своята книга, неговата основна мантра е била – и продължава да бъде – „Как да помагам на другите?“

Книгата е написана с искреното желание всяка написана дума и изречение в нея да резонира с някой, някъде там, който се нуждае от протегната ръка, за да подобри живота си.

За целта той разкрива своята уязвимост. Своите падения, грешки и малшанс.

Книгата започва с един такъв малшанс. Мечтите на Рич за успех се сгромолясват, когато неговият велосипед поднася в дъжда и той се размазва, окървавен от глава до пети.

Опитвайки се да се изправи на крака и да продължи, въпреки че единия педал на колелото му е вече откачен и разбит, той започва да си мисли за всичките тежки месеци на тренировки и изпитания преди да успее да достигне до това състезание. За всички лишения, жертви и пропуснати моменти да бъде със своето семейство, всичко в името на това да изпълни своята мечта да участва и завърши победоносно в изпитанието Ironman.

Един момент на уязвимост обаче го събаря на земята с над 60 км/ч. Но тази уязвимост, този непрестанен риск, че колкото и да тренираме и да се подготвяме за голяма цел в живота, нещо може да ни спъне в най-важния момент… Точно тази уязвимост е това, което остава щом прегърнем живота в най-истинската му форма и спрем да се отдаваме на сигурността и комфорта.

От тук нататък книгата ни връща в детските и тийнейджърските години на Рич, когато неговата голяма страст е плуването. В гимназията той успява да се докаже като един от най-талантливите плувци, който не се спира пред нищо за постигането на все по-добри резултати. Постъпвайки в колеж Рич получава шанс да тренира сред най-добрите, но от там започват и сериите му от лоши избори и подхлъзвания в живота.

Основната роля за промяната на курса в неговия живот става алкохола. От национална надежда в плуването Рич се превръща в битов алкохолик, който в крайна сметка си намира прилична кариера като адвокат в Ню Йорк. На няколко пъти прави отново лоши избори, които едва не го вкарват за дълги години зад решетките, а живота му е изпълнен с неудовлетворение, което удавя в чашката.

В крайна сметка се изисква доста голям кураж да разкажеш на света всички тези подробности от своя живот по толкова искрен начин, разкривайки толкова много от своите уязвимости. В „Ултра здравето“ Рич разказва неща, с които няма как да се гордее. И както самия той казва, няма такова нещо като бивш алкохолик. Във всеки един момент можеш да станеш отново уязвим и да се поддадеш на желанието за самоунищожение, което той толкова ярко описва в своята книга.

Зависимостите, грешните избори, раздялата, точно преди сватбата им, с жената, която е обичал дълги години. Всички грешни избори и прояви на слабост или егоизъм правят историята на Рич още по-въздействаща. Но когато се опитваш да промениш живота си и света около теб към по-добро, много често за отправна точка имаш точно такива преживявания. Изхождаш от положението, при което нямаш никаква представа какво правиш и накъде отиваш.

Може би си отчаян, може би си изплашен, може би се чудиш какво следва оттук нататък, но след това отдаваш себе си на неизвестното. Намирайки страстта в себе си можеш да трансформираш неизвестното в нещо красиво. В нещо, което да те накара да излезеш отвъд посредствеността… да намериш в себе си нещо ултра, което си смятал за невъзможно и непостижимо до този момент.

rich-roll-plantpowerway-familykitchen

„ПлантПауър“: Силата на растенията

За тези от вас, които са дошли във веган сайт с надеждата да прочетат ревю на книгата на известен веган атлет – да, няма да ви разочаровам. Рич Рол наистина говори не малко за своя тренировъчен режим и силата на растителната диета за постигането на върхова спортна форма.

Седма глава от книгата се нарича „Моето тайно оръжие“ и както може би се досещате, това тайно (или не чак толкова) оръжие на Рич е диетата му от растителни храни. В тази глава Рич Рол дава пример за своето ежедневно меню. Веган храна, която да носи не само наслада, но и достатъчно сила, издръжливост и пълноценно възстановяване от унищожителните състезания и тренировки.

Книгата едва ли ще ви научи стъпка по стъпка как да станете върхов атлет, нито пък е някаква веган пропаганда, която да ви отблъсне на момента. Въпреки това, Рич обича да отговаря на въпроса дали си набавя достатъчно протеин.

В „Ултра здравето“ ще научите кои са някои от любимите храни на Рич Рол, а основната информация за диетата на Рич се намира в двете приложения след последната глава от книгата. Ако искате да прочетете обаче много повече за веган диетата на Рич Рол от това, което пише в „Ултра здравето“, значи трябва да си поръчате неговата по-нова книга The Plantpower Way, в която заедно с жена си Джули ни дават пълен комплект рецепти и съвети за здравословно хранене и начин на живот за цялото семейство. Може би някой ден и тази книга ще бъде достъпна за българския читател.

Равносметката

В крайна сметка се надявам читателите на „Ултра здравето“ да намерят книгата не само изключително въздействаща и надъхваща ги да променят своя живот към по-добро, но и да получат достатъчно информация да направят това по етичен, устойчив, здравословен и позитивен веган начин.

Книгата наистина си заслужава и се чете на един дъх. На места преводът куца, но това не бива да ви отказва да си я купите. Пък и да не забравяме, че доста хора нямат възможност да четат книги на английски.

Ако целта ти да е подобриш своето физическо и ментално състояние, отдавайки се на спорт и преминавайки на растително гориво, прочитайки „Ултра здравето“ ще намериш поне няколко причини и вдъхновение да продължиш в същия дух!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.