Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

Ултра здравето: Изумителната трансформация на Рич Рол

rich-roll-ultrazdraveto

Истории

Ултра здравето: Изумителната трансформация на Рич Рол

„Как отхвърлих митовете за средната възраст, наредих се сред най-издръжливите атлети в света и открих себе си.“

Изглежда книгите за бягане и здравословно хранене намират все повече почитатели в нашата страна. Първата такава книга, която ми попадна, беше „Родени да тичат“ на Кристофър Макдугъл, а не след дълго и бестселъра „Яж и тичай“ на феноменалния веган бегач на свръхдълги разстояния Скот Юрек.

Честно да си кажа обаче, книгата на Скот Юрек ми дойде скучновата още щом започнах да я чета. В крайна сметка реших да я подаря на човек, който може би ще намери повече вдъхновение в нея.

И все пак, докато разлиствах „Яж и тичай“, вътрешно си мечтаех най-сетне някой да преведе и издаде на български Finding Ultra на Рич Рол, която си бях намерил в електронен вариант на английски и бях станал фен на неговия подкаст от дълго време.

И така до един прекрасен дъждовен ден, когато научих от социалните мрежи, че издателство „Сиела“ ще издава книгата на български език през октомври 2017 г.

rich-roll-ultra

Какво ще намериш в „Ултра здравето“?

Ултра здравето проследява историята на Рич Рол и неговото забележително преобразяване. От мъж на 40 годишна възраст, който се вписва в стереотипа за прикован към дивана, нагъващ чийзбургери американец от заможната средна класа (успешен адвокат в Ню Йорк), до ултраиздръжлив атлет от световна величина, който може да завърши 5 последователни Ironman-триатлона за по-малко от седмица (EPIC5).

Да, това е книга, която ще те накара да повярваш в силата на човешкия дух. Да се вдъхновиш, да оставиш монотонното ежедневие на заден план и да поискаш нещо повече от живота.

Книгата проследява две различни, но в същото време взаимосвързани теми:

  1. Първо, това е вдъхновяващата история на човек, който успява да се пребори със зависимостите. Зависимост към алкохола и зависимост към нездравословния начин на живот. Една от основните идеи в книгата е тази, че всеки може да се пребори с много от пречките в живота си, които го карат да води заседнал и негативно отразяващ се на здравето му живот. Да осъзнае разликата между моментното удоволствие и щастието, за да стане по-здрав и щастлив в дългосрочен план.
  2. Второ, в „Ултра здравето“ Рич обръща голямо внимание на своята диета от пълноценни растителни храни, която той нарича Плант пауър (Силата на растенията). Веганската диета с пълноценни растителни храни (да не си помислите, че става въпрос за веджи бургери и пържени картофки) играе основна роля в неговата ултра трансформация до един от най-атлетичните и издръжливи хора на Земята. Диетата на Рич Рол обаче, както става ясно от книгата, е доста лесна за следване и не е задължително да си участник в изтощаващи състезания, за да я следваш без проблеми.

Ако следиш и останалите материали в нашия блог, вече знаеш, че храненето с минимално обработени и цялостни растителни храни може да бъде един от най-здравословните начини на живот, освен че е етично отношение към животните и планетата.

rich-roll-vegan-athlete

Защо историята на Рич Рол е толкова въздействаща?

Както казва и Рич, когато започва да пише своята книга, неговата основна мантра е била – и продължава да бъде – „Как да помагам на другите?“

Книгата е написана с искреното желание всяка написана дума и изречение в нея да резонира с някой, някъде там, който се нуждае от протегната ръка, за да подобри живота си.

За целта той разкрива своята уязвимост. Своите падения, грешки и малшанс.

Книгата започва с един такъв малшанс. Мечтите на Рич за успех се сгромолясват, когато неговият велосипед поднася в дъжда и той се размазва, окървавен от глава до пети.

Опитвайки се да се изправи на крака и да продължи, въпреки че единия педал на колелото му е вече откачен и разбит, той започва да си мисли за всичките тежки месеци на тренировки и изпитания преди да успее да достигне до това състезание. За всички лишения, жертви и пропуснати моменти да бъде със своето семейство, всичко в името на това да изпълни своята мечта да участва и завърши победоносно в изпитанието Ironman.

Един момент на уязвимост обаче го събаря на земята с над 60 км/ч. Но тази уязвимост, този непрестанен риск, че колкото и да тренираме и да се подготвяме за голяма цел в живота, нещо може да ни спъне в най-важния момент… Точно тази уязвимост е това, което остава щом прегърнем живота в най-истинската му форма и спрем да се отдаваме на сигурността и комфорта.

От тук нататък книгата ни връща в детските и тийнейджърските години на Рич, когато неговата голяма страст е плуването. В гимназията той успява да се докаже като един от най-талантливите плувци, който не се спира пред нищо за постигането на все по-добри резултати. Постъпвайки в колеж Рич получава шанс да тренира сред най-добрите, но от там започват и сериите му от лоши избори и подхлъзвания в живота.

Основната роля за промяната на курса в неговия живот става алкохола. От национална надежда в плуването Рич се превръща в битов алкохолик, който в крайна сметка си намира прилична кариера като адвокат в Ню Йорк. На няколко пъти прави отново лоши избори, които едва не го вкарват за дълги години зад решетките, а живота му е изпълнен с неудовлетворение, което удавя в чашката.

В крайна сметка се изисква доста голям кураж да разкажеш на света всички тези подробности от своя живот по толкова искрен начин, разкривайки толкова много от своите уязвимости. В „Ултра здравето“ Рич разказва неща, с които няма как да се гордее. И както самия той казва, няма такова нещо като бивш алкохолик. Във всеки един момент можеш да станеш отново уязвим и да се поддадеш на желанието за самоунищожение, което той толкова ярко описва в своята книга.

Зависимостите, грешните избори, раздялата, точно преди сватбата им, с жената, която е обичал дълги години. Всички грешни избори и прояви на слабост или егоизъм правят историята на Рич още по-въздействаща. Но когато се опитваш да промениш живота си и света около теб към по-добро, много често за отправна точка имаш точно такива преживявания. Изхождаш от положението, при което нямаш никаква представа какво правиш и накъде отиваш.

Може би си отчаян, може би си изплашен, може би се чудиш какво следва оттук нататък, но след това отдаваш себе си на неизвестното. Намирайки страстта в себе си можеш да трансформираш неизвестното в нещо красиво. В нещо, което да те накара да излезеш отвъд посредствеността… да намериш в себе си нещо ултра, което си смятал за невъзможно и непостижимо до този момент.

rich-roll-plantpowerway-familykitchen

„ПлантПауър“: Силата на растенията

За тези от вас, които са дошли във веган сайт с надеждата да прочетат ревю на книгата на известен веган атлет – да, няма да ви разочаровам. Рич Рол наистина говори не малко за своя тренировъчен режим и силата на растителната диета за постигането на върхова спортна форма.

Седма глава от книгата се нарича „Моето тайно оръжие“ и както може би се досещате, това тайно (или не чак толкова) оръжие на Рич е диетата му от растителни храни. В тази глава Рич Рол дава пример за своето ежедневно меню. Веган храна, която да носи не само наслада, но и достатъчно сила, издръжливост и пълноценно възстановяване от унищожителните състезания и тренировки.

Книгата едва ли ще ви научи стъпка по стъпка как да станете върхов атлет, нито пък е някаква веган пропаганда, която да ви отблъсне на момента. Въпреки това, Рич обича да отговаря на въпроса дали си набавя достатъчно протеин.

В „Ултра здравето“ ще научите кои са някои от любимите храни на Рич Рол, а основната информация за диетата на Рич се намира в двете приложения след последната глава от книгата. Ако искате да прочетете обаче много повече за веган диетата на Рич Рол от това, което пише в „Ултра здравето“, значи трябва да си поръчате неговата по-нова книга The Plantpower Way, в която заедно с жена си Джули ни дават пълен комплект рецепти и съвети за здравословно хранене и начин на живот за цялото семейство. Може би някой ден и тази книга ще бъде достъпна за българския читател.

Равносметката

В крайна сметка се надявам читателите на „Ултра здравето“ да намерят книгата не само изключително въздействаща и надъхваща ги да променят своя живот към по-добро, но и да получат достатъчно информация да направят това по етичен, устойчив, здравословен и позитивен веган начин.

Книгата наистина си заслужава и се чете на един дъх. На места преводът куца, но това не бива да ви отказва да си я купите. Пък и да не забравяме, че доста хора нямат възможност да четат книги на английски.

Ако целта ти да е подобриш своето физическо и ментално състояние, отдавайки се на спорт и преминавайки на растително гориво, прочитайки „Ултра здравето“ ще намериш поне няколко причини и вдъхновение да продължиш в същия дух!

Веган от ученическите си години, Митко се интересува от разнообразни теми, свързани с етиката и философията за правата на животните, опазването на природата и процъфтяването на човешкото здраве с изцяло растително хранене.

Напиши коментар

Какво мислиш? Сподели статията и напиши коментар.

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Абонирай се  
Уведоми ме

Абонирай се

Получавай известия за нови публикации по имейл.

Реклама

Най-популярни

Горе