можем да сме здрави - книга - д-р грегър
Ревюта

Можем да сме здрави: Животоспасяващата книга на д-р Грегър

„Лекарят на бъдещето няма да изписва лекарства, а ще обяснява на пациентите си как да се грижат за човешкото тяло с помощта на храненето, както и какви са причините и как да се предотвратят болестите“ — Томас Едисон, 1903 г.

Книгата със заглавие „Можем да сме здрави“ сигурно звучи ненатрапващо за българския читател. Типично в ироничния стил на д-р Грегър обаче, оригиналното заглавие на книгата, „How Not To Die“, буквално се превежда „Как да не умреш“.

Разбира се, накрая всеки от нас ще умре. Смисълът тук е как да не умреш преждевременно от хронични болести, а да продължиш да живееш в крепко здраве чрез промяна в начина си на хранене.

Въведение

След като медицината успя да се справи с инфекциозните заболявания като пневмония, туберколоза и дизентерия, които са сред основните убийци до началото на 20 век, сега убийците са свързани най-вече с начина на живот – сърдечносъдови заболявания, рак и хронични белодробни заболявания.

И още в предговора на книгата научаваме причината Майкъл Грегър да посвети живота си на медицинската професия – на предотвратяването, спирането и излекуването от най-големите ни убийци. Тук научаваме историята на Франсес Грегър, неговата баба, която на 65-годишна възраст получава медицинска смъртна присъда – терминален стадий на рак.

Жената, на която лекарите дават още няколко седмици живот, обаче оздравява като по чудо и се радва на шестима правнуци до смъртта си на 96-годишна възраст. Тайната на нейното чудотворно оздравяване – промяна в начина на живот, така че да включва много плодове, зеленчуци и други цели растителни храни.

Сега д-р Грегър живее на разстояние, което изминава с велосипед от най-голямата медицинска библиотека в света. Посветил времето си не само в лечението на заболявания, той помага на хората като споделя своите констатации от най-новото в света на медицинската литература за храненето.

Само през изминалата година преди отпечатването на неговата книга са публикувани повече от 24 хиляди научни студии по темата, които д-р Майкъл Грегър заедно със своята неуморна армия от доброволци анализира, за да даде трибуна тази животопроменяща и животоспасяваща информация да достигне до хората, нуждаещи се от нея – всеки един от нас, а не само студентите и специалистите по медицина.

Кои са най-сериозните хронични заболявания, които ни убиват?

В цялата първа част на книгата, което в случая означава над 250 страници, д-р Грегър запознава читателя с най-разпространените, незаразни болести в света, които бавно, но сигурно взимат своите жертви по целия свят. Информацията, която предоставя д-р Грегър е подплатена със солидна научна база, която изследва взаимовръзките между храненето и заболяванията.

Както добре знаем, връзката между начина на живот и консумирането на животински продукти с различни форми на рак, сърдечносъдови заболявания и диабет е безспорна. В тази книга обаче намираме внушителен обем от научни студии и проверена информация за това как месото и животинските продукти са свързани с развитието още поне 15 други заболявания.

В първите 15 глави ще научим как да се предпазим, разбирай как да не умрем, от сърдечни, белодробни, чернодробни заболявания, инфекции, суицидна депресия, рак, диабет и др. Като алтернативата не е пиене на тонове лекарства и антибиотици, а просто промяна в хранителните навици и начина на живот.

Всъщност доктор Грегър има достатъчно кураж да критикува и разобличава фармацевтичната индустрия и нейните дълбоки връзки в промишленото животновъдство и роля в разболяването на хората. Но въпреки че фармацевтичната индустрия и животинското лоби са много по-богати и мощни от индустрията с броколи и няколкото известни лекари, които лекуват хората с предписване на диета от плодове и зеленчуци, животоспасяващата информация от „Можем да сме здрави“ продължава да си проправя път сред хората.

Кои са храните, които ще спасят живота ни?

Във втората част на книгата стигаме и до практическата част. Кои са растителните храни, които ще окажат най-благотворно въздействие върху нашето здраве, как да се храним с тях, как да ги комбинираме и какви са ползите от тях. Набавяме ли си достатъчно фибри от храната? Ядем ли достатъчно зеленолистни? Спортуваме ли достатъчно? В книгата ще намерим и мнението на д-р Грегър, на базата на голямо количество научни изследвания, за толкова коментираната соя, а в приложенията в края на книгата ни предоставя информация за B12 и хранителните добавки.

За улесняване имаме „Ежедневната дузина на д-р Грегър“ – 12-те стълба, които стоят в основата на нашето здраве. Това са бобовите растения, дребните безкостилкови плодове и всички плодове изобщо, кръстоцветните, зеленолистни и други зеленчуци, лененото семе като чудесен източник на омега-3 мастни киселини, ядките и семената, ароматните треви и подправки, пълнозърнестите храни, напитките и спортуването. Прекрасно представена информация за всичко това, както и някои лесни рецепти с различните видове храни могат да се намерят във втората част на книгата.

За още по-голямо улеснение на своите читатели, след издаването на книгата д-р Грегър пусна и абсолютно безплатна мобилна апликация (може да се намери от iTunes или от Google Store), така че да следите ежедневната дузина навсякъде с вас.

Заключение

Квинтесенцията на „Можем да сме здрави“ може да се заключи в цитата от Томас Едисон в началото на статията. Д-р Майкъл Грегър е един от тези лекари на бъдещето, които влагат цялата си страст и време в това, което вярват. В случая обаче не става въпрос само за вяра в здравословното хранене и лечебната сила на растителната храна, а за тонове медицинска, базирана на доказателства от изследвания и научни студии информация. Именно фактологията и километричния лист от референции правят книгата толкова силен аргумент за нашия начин на живот.

Именно д-р Грегър е една от основните причини да започна да се интересувам от науката за храненето и как растителните храни влияят върху здравето ни, а връзки към негови резюмета на научни изследвания могат да се намерят в много от статиите във Vegan Holistic. Затова искам да изкажа огромни благодарности на издателство Eunicata, благодарение на което тази монументална книга за храненето и здравето излезе на български език.

Единствената ми критика към българското издание са относно българския превод на заглавието, тъй като „Можем да сме здрави“ ми звучи като заглавие на всяка една от безчетните книги за здравословно хранене, които излизат ежедневно от всякакви автори – много далеч от реалната медицинска професия, знания и научни референции, които присъстват в тази книга.

Според мен оригиналното заглавие „Как да не умреш“ грабва читателя много повече и представя провокативния и ироничен стил на д-р Грегър. В крайна сметка обаче горещо препоръчвам „Можем да сме здрави“ и се надявам всеки да намери вътре информацията, от която се нуждае за да спаси своя живот и своето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.