Свържи се с нас

Vegan Holistic

Vegan Holistic

Д-р Грегър: Как да не умрем, а храната ни да бъде лекарство

dr-michael-greger

Здраве

Д-р Грегър: Как да не умрем, а храната ни да бъде лекарство

Запознайте се с усмихнатия доктор, който всеки ден ни представя най-новите изследвания в областта на храненето като превенция на заболявания.

В медицинските среди, д-р Майкъл Грегър е известен като неуморния човек, който всеки ден чете и анализира десетки научни студии и всички най-нови изследвания в науката за храненето. С неповторимото си чувство за хумор, оплешивяващият веган доктор ежедневно публикува нови видео клипове в сайта NutritionFacts.org.

Това е огромна работа, която д-р Грегър е решил да поеме на плещите си, тъй като едва ли някой друг би могъл да се захване с нещо толкова мащабно. Още по-голямо впечатление обаче прави факта, че той публикува целия този масив от научна информация напълно безплатно и свободно за всеки. Защо? Защото за д-р Грегър здравето и правилното хранене са човешко право, а не привилегия за малцина с медицинско образование и професия. Затова той гледа на поднасянето по общодостъпен и забавен начин на най-новото от научните среди като на обществена услуга.

Кой е д-р Грегър?

drgreger

Д-р Майкъл Грегър е истински доктор, за разлика от повечето гурута в бизнеса с диетите, отслабването и здравословното хранене. Завършил е медицинския университет Тъфтс и престижния колеж Корнел, а сега е практикуващ специалист по клинична диетология.

В момента харизматичния доктор е един от най-продаваните автори на “Ню Йорк Таймс” (с книгата си “Можем да сме здрави”) и пътува по цял свят като лектор по теми свързани с диети, хранене и обществено здраве.

Когато е още дете, неговата баба му казва, че не ѝ остава още много живот. Тя претърпява няколко байпаса и е прикована за инвалидна количка. Състоянието ѝ обаче рязко се подобрява, след като преминава на растително хранене и променя начина си на живот, следвайки програмата на Нейтън Приткин. Така бабата на Майкъл живее още цели 31 години в крепко здраве до 96 годишна възраст. Само след три седмици на нискомазнинна растителна диета бабата става на крака от инвадлидния стол и не след дълго започва да тича по 10 мили на ден. Нейната невероятна трансформация кара Майкъл Грегър да стане доктор и да се занимава с наука за храненето.

Другата повратна точка в неговия живот е 1990 г., когато д-р Дийн Орниш публикува своето изследване Lifestyle Heart Trial, в което показва как сърдечните заболявания могат да бъдат спрени и дори обърнати без нужда от медикаменти и хирургическа намеса. Виждайки това със собствените си очи и как милиони хора умират всяка година поради лоша диета от богати на животински мазнини и протеини храни, д-р Грегър прави превръщането в публично достояние на животоспасяващата информация за силата на растителните храни в мисия на своя живот. По това време Д-р Грегър решава също самия той да премине на режим от цели растителни храни.

В момента Д-р Грегър е веган от повече от 25 години и гордо изпълнява ролята си на директор на отдела за обществено здраве към Хуманното общество на Съединените щати, най-голямата американска неправителствена организация за защита на животните.

NutritionFacts.org – Най-новото в науката за храненето

nutrition-facts

Д-р Грегър изчита и анализира стотици научни студия всяка седмица, може би повече от всеки друг човек на планетата.

В началото Грегър започва NutritionFacts съвсем сам, но в момента му помага екип от 19 изследователи и около 80 доброволци. Екипът си поставя за цел да намира и сканира абсолютно всяко едно издание от англоезичната научна литература, свързана с науката за хранене. Всяка седмица армията от доброволци на д-р Грегър категоризира около 2000 документа по темите на диететиката и болестите, давайки ги на екипа от изследователи, който ги анализира.

Самият д-р Грегър ги разглежда и изнамира най-важните от тях, откъдето изважда основните точки. Когато види взаимовръзки и важен наратив към опорните точки, д-р Грегър вече има основа да напише статия, направи видео или серия от видео клипове по съответната тема.

Видео клиповете и цялата информация в сайта му са абсолютно безплатни, като проектът разчита само на дарения. Достигайки до милиони хора, дори един на хиляда да дари малка сума, това ще е достатъчно на NutritionFacts да оцелее. Първончалната идея е да репликира модела на Уикипедия, където информацията е напълно свободна, но хората решават да дарят пари, защото я намират за полезна и подкрепяйки ще помогнат тя да достигне и до други хора.

Ключът към успех на д-р Грегър

greger-how-not-to-die

Както всички останали, д-р Грегър е започнал седейки на стола зад бюрото да чете за опасностите от това да стоиш на стола зад бюрото по цял ден. Сега Д-р Грегър практикува това, което говори храни се с цели растителни храни от 25 години и има бягаща пътечка, на която чете всички тези тонове научна информация..

Всяка година той прави резюме от “най-доброто” през изминалата година и Топ 10 лист с “най-популярните” видеота на сайта. Популярните теми са много, критика на Палео диетите и ползите от целите растителни храни, изследвания за глутена, витамин B12 и др.

Книгата му “Как да не умреш” (How Not To Die) вече е бестселър в Щатите и в нея Грегър препоръчва да извадим рекламираните отрови от диетата си, след което да преминем все повече на диета от цели растителни храни много плодове и зеленчуци, бобови храни, диворастящи и тъмни зеленолистни, малини и боровинки, пълнозърнести храни и ленено семе, разбира се с достатъчно физическа активност и хидратация.

“Дневната дузина” от храните, които д-р Грегър препоръчва да ядем всеки ден могат да се намерят в едноименната безплатна апликация за iPhone и Android Dr. Greger’s Daily Dozen.

Препоръчваме сайта NutritionFacts.org и неговия youtube канал на всички, които се интересуват от храненето и своето здравето.

Редакция на Vegan Holistic. Чрез статиите в този сайт се стремим да обхванем различни аспекти на веганизма, показвайки неговия потенциал да трансформира света към всеобщо здраве, състрадание и нова етика, където животните, хората и природата са част от една холистична визия за хармония и свобода.

Напиши коментар

Какво мислиш? Сподели статията и напиши коментар.

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Абонирай се  
Уведоми ме

Абонирай се

Получавай известия за нови публикации по имейл.

Реклама

Най-популярни

Горе